Teambuilding over kødgryder med stor succes
Gastro og Vino på Klostergade har lavet over tusind teambuilding arrangementer - alle med mad og vin i fokus.

Skal nye medarbejdere rystes godt sammen, så kan en tur i et professionelt køkken, hvor de skal lave mad sammen, være den helt rigtige løsning til hurtigt at få en teamfølelse.
Hos Gastro og Vino i Aarhus har man i 14 år arbejdet med teambuilding, og her har man med stor succes rystet store grupper af medarbejdere sammen ved at lade dem gå i køkkenet og lave lækker mad til hinanden.
Gastro teamcooking
»Vi fandt ud af, at det er en rigtig god måde at være sammen på. Uanset om det var private eller virksomheder. Så da vi for fem år siden rykkede op i Klostergade, byggede vi vores firma op omkring teambuilding,« fortæller Mikael Larsen, der driver Gastro og Vino sammen med kæresten Brigitte Mors.
Tidligere drev de Sanseriet på Mejlgade, og det var her, de første gang prøvede at lave teambuilding.
»Vi satte baren højt, og da vi tog imod vores første kunde, var det i et minimalt udstyret køkken. Det var topledelsen fra Audi i Tyskland, og de kom igen flere gange, fordi de var træt af “almindelige” management kurser i forskellige indpakninger,« fortæller Brigitte.
Konceptet har parret siden finudviklet på. I dag er det altså i Klostergade, og køkkenet er topfunet til at tage imod større grupper.
Konceptet kalder de Gastro Teamcooking.
»Vi synes, det er rigtig sjovt. Folk bliver altid glade, og vi kender alle deltagerne ved fornavn, når de går. Mange giver også et knus til farvel,« fortæller Brigitte.
Inden det er tid til farvel og knus, så er medarbejderne blevet rystet godt og grundigt sammen i køkkenet. Her skal man som hold kreere en gastronomisk tre- eller fire-retters menu.
Fra papir til gourmet
Udgangspunktet er opskrifter på et stykke papir, der skal studeres nøje. Men efter to timer hvor man som team har kogt, stegt, braisseret og haft gang i gryder og komfur, så er resultatet en gourmetmenu, man skal spise sammen i restauranten.
Man skal vælge vine, og man skal præsentere maden for hinanden.
»Vi deler op i hold, så et hold starter med at lave forret, mens et andet hold går i vinkælderen og laver vinsmagning. Så bytter vi rundt, og så skal der høres efter, når holdet der laver forret, skal fortælle de andre, hvor langt de er kommet, og hvad de har lavet, inden de overleverer køkkenet til det andet hold. Der bliver spidset ører, for det er vigtig information, man får,« fortæller Brigitte.
Gastro og Vino tilbyder at designe teambuilding arrangementet efter de udfordringer, et team kan stå med. Det kan være, at der skal være fokus på bedre kommunikation, arbejde under tidspres, deling af viden eller præsentation foran en gruppe.
Alt sammen noget der skal være fokus på i et professionelt køkken, og her kan der så skrues op og ned for de forskellige elementer.
Bryder barrierer
Der kommer både store og små firmaer til teambuilding hos Gastro og Vino. Vestas Offshore har været forbi med helt nye medarbejdere fra hele verden, der skulle rystes sammen inden, de skulle i gang med et stort projekt.
»Du bryder nogen barrierer ved at være sammen i et køkken. De havde alle forskellig profession, men i køkkenet har vi et fælles sprog. Det er mad, det kender vi, og der er ingen forskel på, om man er piccoline eller direktør. Alle er lige vigtige. Da medarbejderne havde været her i to timer, så gik de herfra og havde lært hinanden at kende,« fortæller Mikael.
Alle har forhold til mad
Alle bliver kyndigt vejledt, når de kommer i køkken og vinkælder. Alt er tilrettelagt til mindste detalje, men tilberedningen står man altså selv for.
»Vores største opgave er egentlig at sørge for, at de ikke brænder tingene på. Mad sladrer jo. For er det ikke gjort ordentligt, så går det galt. Og her bliver deres vigtigste opgave sammen at sørge for, at det ikke går galt. Man kan sige, at her afmonterer vi folk i deres almindelige færden og giver dem alle samme udgangspunkt,« fortæller Mikael.
Brigitte supplerer:
»Når du står med et firma, der har hold fra hele verden, så skal de lige bruge 14 dage på at markere sig over for hinanden og lære hinanden at kende. Men her står de i et køkken, der er noget alle kan, alle har et forhold til mad, der er noget, de kan være fælles om. Efter to timer går de herfra og kender hinanden. Og så går det altså nemmere at gå ud som en gruppe og starte det nye projekt op.«
Nydelse fra start til slut
På Gastro og Vino sætter man en ære i det gode værtsskab. Det skal være en god oplevelse, ellers går teambuildingen tabt.
»Det ender altid med at blive hyggeligt og afslappet. Vi har mange kvinder, der smider skoene, for der er travlt i køkkenet,« fortæller Brigitte med et grin.
Efter to timer med madlavning, så er det tid til at smide forklædet og nyde maden.
»Så bliver det ligesom at være på restaurant og snakken går lystigt, når de kan nyde den mad, de selv har lavet,« siger Michael.
Der kan være 18 personer i køkkenet af gangen. Er man flere, så bliver man delt i to hold, og så er det, at man skiftevis også kommer på vinsmagning og skal sørge for de perfekte vine.
»Vi går meget op i gode råvarer. Man skal snuse og dufte til maden. Det skal være en nydelse og en god oplevelse. Og det er det. Fra start til slut,« lover parret.