Stor kontrol med kosttilskud i Danmark

Der er skrappe krav til kosttilskud og naturlægemidler i Danmark. Det gør, at kvaliteten er høj og producenterne seriøse.

Artiklens øverste billede
Undersøgelser viser at seks ud af 10 danskere tager kosttilskud.

7. april advarede Fødevarestyrelsen mod at bruge et kosttilskud - helt specifikt kosttilskud, der indeholder det farlige, kemiske stof 1,3-dimethylamylamin (DMAA), som kan give hjerneblødninger og hjertestop.

»Kosttilskuddene bliver solgt via en opdigtet profil på Facebook under navnet Martin ”Kongen” Hansen. Fordi forhandleren ikke er registreret, og produkterne ikke er anmeldt hos Fødevarestyrelsen, bliver forhandlingen efterforsket af Fødevarestyrelsens rejsehold, som arbejder på at få stoppet salget.« skrev Fødevarestyrelsen i deres Facebook opslag.

I Danmark har vi nemlig særdeles ordnede forhold omkring kosttilskud og naturlægemidler. Mange vil mene, at kontrollen er alt for streng, men helt overordnet set kan man godt regne med, at der i Danmark er en god kontrol og dermed også en høj kvalitet og sikkerhed i, hvilke kosttilskud og naturlægemidler, vi kan købe.

Regulær kontrol i DK

»Det er helt unikt i Danmark, at det er myndighederne, der kontrollerer fødevarevirksomhederne, at vi i det hele taget har en regulær og forebyggende kontrol. I mange EU-lande har man kun kontrol, hvis der kommer en anmeldelse af et produkt eller en producent,« siger Rikke Bekker Hansen.

Hun er chefkonsulent i Dansk Industri (DI) og sekretariatsansvarlig for Nutraceutisk Industri, der er en sektion under DI Fødevarer.

Nutraceutisk Industri er brancheforening for de største producenter og engrosforhandlere af kosttilskud, naturlægemidler og mineral- og vitaminpræparater.

»Vi har så mange gode danske virksomheder, der følger alle råd og regler. Det gør, at vi trygt kan spise kosttilskud, og det gør også, at vi i Danmark har et godt ry for et højt niveau af fødevaresikkerhed. Derfor er det også så frustrerende, når der kommer ulovlige udenlandske varer ind i landet via internettet, når de danske virksomheder er så gode til at overholde lovgivningen,« fortæller Rikke Bekker Henriksen og henviser blandt andet til det kosttilskud som Fødevarestyrelsen 7. april advarede imod.

For handlen med kosttilskud og naturlægemidler er, ligesom så meget andet, overgået til handel på nettet i stedet for i de fysiske butikker. Og der kan midler, som det Fødevarestyrelsen advarede imod, snige sig ind på det danske marked.

Kosttilskud, der ikke har været underlagt den høje danske kontrol, kan altså risikere at indeholde stoffer, som er direkte skadelige og ovenikøbet potentielt livsfarlige.

I Danmark skal virksomheder registreres og kosttilskud anmeldes til Fødevarestyrelsen, som løbende laver stikprøvekontroller af de anmeldte kosttilskud. Hvis de ikke er anmeldt, så kan de ikke kontrolleres – med mindre nogen opdager det og anmelder det til Fødevarestyrelsen.

Stor industri

Selvom kontrollen med kosttilskud i Danmark er god, så arbejder Nutraceutisk Industri for, at den bliver endnu bedre.

»Det er stikprøvekontroller, der gennemføres. Derfor har vi til det næste fødevareforlig spillet ind, at Fødevarestyrelsens Rejsehold bør have flere ressourcer til at identificere og bekæmpe de ulovlige udenlandske online-virksomheder. Der er naturligvis også udenlandske producenter, som agerer helt lovligt i Danmark – og det skal de selvfølgelig have lov til. Vi går helt sikkert ind for det frie marked, og mange af virksomhederne i Nutraceutisk Industri eksporterer også en stor del af deres varer, « siger Rikke Bekker Henriksen.

De danske kosttilskudsproducenter eksporterer varer for mange millioner kroner årligt. Virksomhederne i Nutraceutisk Industri omsatte for cirka 870 millioner kroner på eksportmarkedet i 2020, hvilket svarer til cirka 60 procent af den samlede omsætning.

Så det er en stor branche, og der er alle muligheder for at købe gode og sikre kosttilskud. Den bedste måde at være sikker på, at et kosttilskud er rigtig godt, er ved enten at gå på apoteket eller til en helsekostforhandler, hvor man kan få professionel rådgivning, eller at vælge en kendt dansk online-forhandler.

Streng kontrol begrænser

EU regler og den relativt strenge danske kontrol heraf begrænser dog også producenterne i at fortælle om alt det gode, deres produkter kan.

»Man må ikke bare anprise et produkt og sige, at det eksempelvis forebygger hjertesygdomme. Brug af ernærings- og sundhedsanprisninger må kun anvendes under visse forudsætninger, og det gælder både på emballagerne og på hjemmesider og So-Me. Bloggere, journalister og private kan dog godt skrive eller sige, at et produkt virker mod noget. Bare de ikke er sponsoreret,« siger Rikke Bekker Henriksen.

Undersøgelser viser, at seks ud af ti danskere tager kosttilskud. Så mange af os mener altså, vi har behov for noget ekstra tilskud, selvom Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler ret meget udover D-vitamin i vinterhalvåret, hvis man ellers er sund og rask.

»Sundhedsmyndighederne har en del dokumentation og forskning, der viser, at langt de fleste danskere får de vitaminer, de har brug for igennem deres kost. Og vi kan da godt mærke, at myndighederne mener, at vi får tilstrækkelig med vitaminer og mineraler. Men vi vil gerne udfordre den holdning,« siger Rikke Bekker Henriksen og tilføjer:

»Når nu de officielle kostråd råder os til at spise mere plantebaseret kost og mindre kød, så bør det vel også undersøges, om vi virkelig får de næringsstoffer, man skal have. Optager kroppen for eksempel næringsstofferne fra planter lige så godt som fra kød? Og hvad nu hvis man ikke får spist så meget grønt, fuldkorn eller fisk som anbefalet? Hvilke næringsstoffer får man så i virkeligheden? Og får man nok? Det vil vi meget gerne have undersøgt.«

Hvis man vil være sikker på at købe gode produkter, der er testede, dokumenterede og kontrollerede, så bør man derfor købe produkter fra de danske producenter, og dem er der heldigvis mange af. Blandt andre Naturdrogeriet der har hovedsæde i Hørning og har udviklet og produceret helsekostprodukter siden 1945. Og Pharma Nord der er en af Europas førende virksomheder inden for produkter med essentielle næringsstoffer. De udvikler og producerer deres kosttilskud under stor sikkerhed og dokumentation i Vojens, og virksomheden er blevet tildelt flere priser.

Så holder du dig til de danske producenter, kan du trygt tage dit kosttilskud. Får du andet medicin, så husk at oplyse din læge om hvilke kosttilskud og naturlægemidler du tager, da de kan interagere med andet medicin.







Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.