Silkeborg er omgivet af søer

Naturen omkring Silkeborg gør byen helt speciel. Og livet leves ved de mange søer.

Artiklens øverste billede
Silkeborg ligger i et fantastisk landskab med søer hele vejen rundt. Foto Shutterstock

Naturen i og omkring Silkeborg hører til landets absolut smukkeste. Her finder du store skove, kølige skovsøer, meterhøje bøgetræer, blomstrende stier. Og du finder Gudenå og søer med et rigt sommerliv. Her sejler den gamle Hjejle fra Havnen i Silkeborg til Himmelbjerget og Laven. På søerne er der også utallige private både, både små og store, og mange familier nyder sommeren på søerne og overnatter i båden på de lyse sommernætter.

Havnen i Silkeborg

Søerne myldrer også med mange kanoer og kajakker. Langs hele Gudenå kan man leje kanoer og kajakker, og man kan tage et stykke af den 150 kilometer lange å, eller man kan tage bidder af den. Fra Silkeborg kan man med kano komme videre nordpå til Randers. Men det kræver, at man skal igennem slusen i Silkeborg Havn.

Her mødes mindre både og kan sænkes enten ned eller op, alt efter hvilken vej man sejler. Kommer man fra Himmelbjerg siden og mod Silkeborg, så vil bådaktiviteten aftage drastisk, så snart man er igennem slusen. Det er nemlig kun mindre både, der kan komme igennem. Og det kan være rigtig rart, at slippe for trafikken på søerne, der på en varm sommerdag kan være temmelig hektisk. Der er dem, der mener, at der er for mange både i Silkeborg søerne.

Slusen i Silkeborg Havn er et godt sted at slappe af. Her kan man helt mindfuldt betragte, hvordan slusen fyldes op med vand og tømmes for vand. Samtidig kan man nyde en is, hotdog eller fadøl i den særdeles velassorterede kiosk samme sted.

Det er også fra havnen, at man kan stige omborg på Hjejlen eller en af de andre turistbåde, som tager den smukke tur til Himmelbjerget og tilbage igen.

Sejlturen fra havnen i Silkeborg til Himmelbjerget og retur igen kan anbefales på det varmeste. Bare flyd med og nyd den smukke natur og livet på søerne.

Vel tilbage i Silkeborg er det tid til en dukkert i en af søerne. Bademulighederne er mangfoldige i Silkeborg.

Søbadene

Ved Almindsø findes to gamle populære strande – Vestre og Østre Søbad. Her har børn, unge, gamle, venner og familier hygget sig i generationer.

Ved begge søbade er nye flotte cirkelformede flydebroer. De flyder på det reneste ferskvand, for vandet i søen er meget rent. Og det skulle gerne blive ved - det er broerne med til at sikre.

Almindsø indgår nemlig i et internationalt beskyttelsesområde, som forpligter til at bevare den gode vandkvalitet.

»Ved at designe søbadene som runde, sammenhængende broer med integrerede bygninger og faciliteter, vil arkitekturen i høj grad invitere de badende til at benytte broerne, når de bevæger sig rundt i søbadet – derved vil de slide mindre på den omkringliggende natur,« oplyser Silkeborg Kommune om projektet.

Vestre Søbad er der, hvor de unge mødes. Her er der gang i den, grin og glade dage. Desværre er det ikke altid, der ryddes op efter festen.

Grin og glæde er der også på Østre Søbad, som tiltrækker mange familier med små børn.

Ved Østre Søbad er der både sauna, omklædningsrum, toiletter og brusefaciliteter. Kaffevognen – Woodys kaffe og is kommer hele sommeren igennem så tørst og sukkertrang kan tilfredsstilles.

Hvor Almindsø er dybest er der 20 meter til bunden. Det gør den til en af de dybeste søer i Gudenåsystemet som har i alt 67 søer. Turen rundt om søen er fire kilometer, og den er meget populær for både gående og løbende hele året rundt.

Parkering kan det knibe med, for strandene er virkelig populære. Er der mulighed for det, så tag cyklen eller gå ned til stranden.

Aqua Akvarium

I Silkeborg findes også Aqua Akvarium og dyrepark, et spændende oplevelsescenter, og det er Nordeuropas eneste ferskvandsakvarium. Silkeborg og Aqua ligger omgivet af ferskvand, og det er fantastisk at komme helt ned på bunden af søen og se de mange forskellige fisk og planter – for ikke at glemme odderen, der er en fantastisk svømmer. I Aqua viser man naturen, som den er. Det betyder også, at man både finder den rene fine sø, men også den forurenede som viser, hvad det gør ved miljøet i søen. Udenfor akvariet er der et stort område med mange forskellige dyr, og en rigtig god legeplads.

Læs mere hos visitsilkeborg.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.