Er der forskel på privatskole og folkeskole?

I Danmark har vi 9 års undervisningspligt. Men hvor er det bedst at gå i skole? Kig godt på dit barn for at vurdere det, lyder rådet.

Artiklens øverste billede
Skal man vælge privat- eller folkeskole? Det afhænger af ens barn. Foto Daniel Hjorth

I Danmark er der frit skolevalg. Det betyder blandt andet, at man i stedet for den lokale folkeskole kan vælge en privat- eller friskole. Men hvad er egentlig det bedste for børnene?

Det er der flere meninger om. Nogle vil sværge til privatskolen andre til folkeskolen. Og der findes ingen skudsikre modeller, at vælge efter.

»Der er mange, som vælger en fri grundskole af faglige eller pædagogiske grunde. Det kan være, at de går efter en katolsk friskole, en Rudolf Steiner-skole eller lignende, som har bestemte traditioner. Og så er der dem, som vælger en gammeldags privatskole, der er kendetegnet af en høj grad af faglighed og disciplin. Og det er nok det, der især har trukket folk til gennem de seneste år,« har Niels Egelund, professor ved Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet udtalt til alt.dk

Men der er også gode argumenter for folkeskolen, selvom den er under pres, og nogle steder under hårdt pres.

»Ulempen ved en privatskole er, at det bliver for lidt udfordrende. En klasse, der kun består af ressourcestærke elever, lærer ikke nødvendigvis mere end en klasse med et godt mix. For når vi er sammen med nogen, som kan noget andet, udvikler vi os både fagligt og socialt, og her er fordelen ved folkeskolen, at den netop er folkets skole,« udtaler folkeskoleekspert og forskningschef ved VIA University College, Andreas Rasch-Christensen til alt.dk

Skole i nærområdet

Et godt råd til at vælge lyder, at man skal vælge en skole i nærområdet, fordi alt tyder på, at det er vigtigt for barnets trivsel, at skolen er nem at komme til.

En lokal skole tæt på har også den fordel, at barnet kommer i skole med dem, de har har gået i børnehave med, og hvis det er gået godt, så kan det med fordel fortsætte. Og vælger man en lokal skole, så er man sikker på, at der er legekammerater i nærheden.

Se på dit barn

Når du skal vælge den bedste skole til dit barn, skal du se på, hvilket barn du har.

»Hvis du har et lidt sart barn, som ikke kan lide for meget støj og spektakel, så er det klart, at en lille friskole er mere tiltrækkende, fordi klasserne typisk er mindre. Har du derimod et barn, som holder af sport, sociale ting og sager og har mange kammerater, så er folkeskolen ofte bedre,« forklarer Niels Egelund til alt.dk

Har du et barn med indlæringsvanskeligheder, er valget dog ikke helt så simpelt, mener professoren og anbefaler, at du så overvejer sagen en ekstra gang.

»Der vil være nogle forældre, som vælger en friskole, hvis de har et barn med indlæringsvanskeligheder, men de glemmer, at støtte eller bistand på en friskole ikke er helt så nemt som på en folkeskole. For det skal søges i undervisningsministeriet, mens de i kommunerne har en pulje til de ting,« siger han til alt.dk

Blandet sammensætning af børn

Forskning viser, at en nogenlunde ligelig fordeling af elever med forskellige kompetencer og ressourcer er det bedste for børn.

Det fungerer godt fagligt og socialt, og de ressourcestærke elever har ind imellem gavn af at kunne arbejde sammen med ressourcesvage. Ikke at de skal være hjælpelærere, men de skal kunne lære at samarbejde med dem.

Netop diversiteten gør folkeskolen til en stærk spiller. Ud over at man fagligt kan sparre med hinanden, så lærer børnene også socialt at omgås alle typer. Men det kan også have en bagside.

»Hvis der går mange børn i en klasse, som kommer fra uddannelsesfremmede hjem, så kræver det noget mere fra lærernes side for at få dem op på niveau. Og det betyder selvfølgelig, at lærerne har mindre tid til dem, der har en stærkere baggrund, og at det gennemsnitlige faglige niveau falder, siger Niels Egelund, til alt.dk

Han anbefaler en klassestørrelse på mellem 25 og 28 elever.

Kilde: alt.dk Folkeskole eller privatskole

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.