Tag en pause efter folkeskolen

Vejen fra folkeskolen behøver ikke gå direkte til en ungdomsuddannelse. Man kan tage en pause og prøve noget andet.

Artiklens øverste billede
Et år på udveksling i et andet land. kan være det helt rigtige efter folkeskolen.

Efter ni lange år i folkeskolen skal man til at vælge, hvilken ungdomsuddannelse, man vil tage. Men måske har skoletræthed meldt sig, måske trænger man til et skifte, hvor man møder helt andre mennesker, end de kammerater man har fulgtes med, siden man var helt lille.

Man står et sted i livet, hvor man først skal til at finde sig selv. Og ungdomsuddannelse skal nok vente, selvom man tager et år ud og pauser lidt, inden man starter.

Pausen skal naturligvis ikke foregå på sofaen, for det bliver man bare deprimeret af.

I stedet skal pausen bruges på at bevæge sig ud i ungdomslivet, og lære sig selv at kende på en ny måde.

Tag på efterskole

Det er der alle muligheder for at gøre på et en efterskole. Dem findes der 241 af i Danmark, og man kan vælge efterskole, efter de interesser man har. Det gjorde Esben Worm, og han er ikke i tvivl om, at det var et godt valg.

»Det var ikke rigtig noget, jeg tænkte over, da jeg gik der. Men når jeg tænker lidt over det nu, så var det nok det bedste valg, jeg nogensinde har taget. Det har gjort mig mere glad generelt, og det har givet mig bedre evner både bogligt og socialt. Det har det virkelig,« lyder det fra Esben, der gik på efterskole for tre år siden.

Esbens tid i folkeskolen havde ikke været nem. Som han selv siger, så føltes skolegangen »temmelig lang«.

»Jeg havde det rigtig svært i folkeskolen. Jeg er både lidt talblind og meget ordblind, så jeg havde det svært med lærerne. Det var som om, de ikke kunne finde ud af mig. De så mig ikke. Jeg var bare meget meget træt, da jeg gik ud af 8. klasse. Jeg plejer at sige, jeg har været træt af skolen siden 2. klasse,« fortæller Esben.

Han kunne næsten ikke hverken læse eller skrive, da han forlod folkeskolen. Han gik ud af 8. klasse med 02 i dansk. Da han forlod efterskolen var det med et 12-tal i dansk.

Man kan gå på efterskole i 8., 9. og 10. klasse.

Udvekslingsophold

Efter 9. klasse kan et år som udvekslingsstudent i et andet land været et kærkomment afbræk. Der findes mange organisationer, der arrangerer udvekslingsophold.

Blandt andet YFU, det står for Youth for Understanding, og de har sendt unge på udveksling siden 1951.

»Kan du forestille dig at bytte dit liv - skole, venner, familie, sprog, det danske vejr - ud med et helt andet? Vi garanterer en masse nye oplevelser og udfordringer, og vi lover, at du ikke kommer hjem,helt som du var før,« skriver de på yfu.dk

HVAD ER UDVEKSLING

Som udvekslingsstudent bliver man en del af en high school i et andet land, som svarer til gymnasieniveau i Danmark.

Hos yfu kommer man til at bo hos en værtsfamilie, som hjælper en med at komme på plads. Familien får ikke penge for at have udvekslingsstudenter boende. De gør det, fordi de har lyst til at møde unge fra andre lande og vise dem, deres eget land og kultur. Samtidig lærer de noget om Danmark igennem den danske udvekslingsstudent.

»Du kommer hjem med en bunke oplevelser, en masse nye venner, en ekstra familie og en forståelse for andre kulturer og mennesker. Et udvekslingsophold giver dig en unik viden om verden, og hvordan man begår sig i en fremmed kultur. Det er en kæmpe fordel, når du skal videre i din uddannelse, eller når du skal søge job,« skrive de på yfu.dk

Der findes mange andre arrangører af udvekslingsophold. Blandt andet Rotary, Sts, Assedanmark, afs.dk og listen fortsætter.

Prøv selv at starte din søgning på google og læs om, hvad andre har oplevet på deres udvekslingsophold i andre lande.



Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.