Mange danskere drømmer om at skifte spor

I Danmark findes masser af muligheder for efter- og videreuddannelser for dem, der vil gå nye veje.

Artiklens øverste billede
Hvis arbejdsdagen føles uendelig, er det ofte et tegn på, at det er på tide at prøve noget nyt

Mange danskere har brugt de seneste to år til at reflektere over, om de befinder sig det rigtige sted i arbejdslivet, eller om tiden er inde til at skifte spor.

Allerede efter et år med corona-nedlukning og hjemmearbejde gennemførte analysefirmaet YouGov en undersøgelse for fagforeningen Business Danmark. Den viste, at coronaen havde fået mere end hver tredje dansker til at reflektere over deres jobsituation.

»Usædvanligt mange har taget deres liv og arbejdsliv op til revision. Man kan sige, at nedlukningen af Danmark og verden ikke bare har disrupted vores hverdagsliv og vores arbejdsliv – men også vores jobkompas, « sagde Kasper Rubæk, CCO i Business Danmark med ansvar for karriererådgivning, da undersøgelsen blev offentliggjort.

På spørgsmålet: »Hvis du skulle skifte job i dag, hvad ville du så allerhelst?«, svarede kun 25 procent, at de ikke ønskede at skifte hverken branche eller funktion. Næsten lige så mange – 22 procent – ønskede at skifte både branche og funktion, viste undersøgelsen.

Lyt til dig selv

Det er langt fra alle ansatte på det danske arbejdsmarked, der får mulighed for at reflektere over deres jobsituation, fordi de bliver spurgt i forbindelse med en undersøgelse. I stedet kan man lytte til sig selv.

I bogen »Kunsten at skifte spor – genopfind dit arbejdsliv« kommer forfatterne Ulla Schade og Birgitte Bartholdy med en liste over ti tegn på, at dit arbejdsliv gået på automatpilot, og at du går rundt med en uforløst drøm om at skifte spor i karrieren.

Ifølge de to forfattere er der ti sikre tegn på, at du er træt af dit arbejde:

· Du er i stigende grad ligeglad med, hvad der foregår på dit arbejde.

· Du brænder ikke for det, du laver.

· Du udsætter opgaver.

· Arbejdsdagen føles uendelig.

· Alt for få af dine styrker og kompetencer er i spil.

· Du bliver hurtigt irriteret på din chef og dine kollegaer.

· Du bruger det meste af din søndag på at frygte mandag morgen.

· Du ligger tit søvnløs og spekulerer på dit arbejde.

· Du er begyndt også at isolere dig i din fritid.

· Du er næsten altid i dårligt humør.

»Denne liste kan du bruge til at tænke grundigt over, om det er negativ eller positiv energi, der fylder din arbejdsdag. Vær så ærlig som muligt, når du gør op med dig selv, om den beskriver dit arbejdsliv. Manglende arbejdsglæde kan nemlig langsomt undergrave din trivsel, « skriver Ulla Schade og Birgitte Bartholdy i deres omtale af bogen.

Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at ændre kurs i arbejdslivet. Forfatterne har talt med flere, der taget springet og er gået i en ny retning.

En mangfoldighed af tilbud

Ønsker man at gå nye veje, er der i Danmark gode forudsætninger for at gøre det, fordi der findes en bred vifte af tilbud om efter- og videreuddannelse. Hjemmesiden voksenuddannelse.dk er et godt sted at starte, hvis man vil dykke ned i det mangfoldige hav af uddannelser.

UddannelsesGuiden – ug.dk - er en anden mulighed, hvis man ønsker at orientere sig i det store udvalg af uddannelser på mange niveauer. På siden kan man både læse om Arbejdsmarkeds­uddannelser (AMU), der varer fra nogle få dage til nogle uger. I den anden ende af skalaen finder man diplom- og masteruddannelser, som det typisk tager tre år at gennemføre.

Der er stor forskel på, hvad det koster at efter- eller videreuddanne sig. De korte kurser og en række egentlige uddannelser er gratis for deltagerne, mens det kan koste flere hundredtusinder kroner at gennemføre en fuld masteruddannelse.

Uanset prisen er der masser af muligheder for at kvalificere sig til nye veje i arbejdslivet, både på sit nuværende job eller i et helt fag eller en anden funktion.

Mange fagforeninger har karriererådgivere ansat, som hjælper deres medlemmer med at finde vej til det rigtige næste skridt i arbejdslivet.

Johannes’ to sporskifter

Der er selvfølgelig også den mulighed at skifte spor ved at begynde på en helt ny uddannelse. På ug.dk finder man nogle artikler, hvor mennesker, der har ændret bane i arbejdslivet, fortæller deres historie.

En af dem handler om Johannes, som voksede op på et mindre landbrug ved Horsens. Begge hans forældre arbejdede som landmænd. Johannes gik i samme retning og tog en uddannelse som agronom. I 1986 flyttede han sammen med sin kone, der også var agronom, til Sjælland, hvor de begyndte at drive et økologisk landbrug.

Johannes mistede sin kone i 2002, og det gav anledning til, at han begyndte at tænke over, om han skulle lave noget andet en at være landmand. Han valgte at blive skolelærer og gik i gang med meritlærer-uddannelsen, som dengang varede to år.

Massør blev næste skridt

I sin barndom og ungdom dyrkede Johannes en del gymnastik, og på læreruddannelsen valgte han idræt. Det viste sig, at han mange år efter stadig var i stand til at udføre de samme spring, som da han var ung.

»Den dér kropslighed fik mig til at tage endnu en uddannelse sideløbende med lærerjobbet. En toårig uddannelse til massør. Samtidig med uddannelsen begyndte jeg at arbejde med firmamassage, hvor man giver massage til de ansatte i virksomheder, « fortæller Johannes i artiklen.

Det firma, hvor han arbejdede, blev på et tidspunkt sat til salg. Han endte med at købe det sammen med sin kæreste, som også er massør.

Dermed nåede Johannes på mindre end 20 år at tage to nye uddannelser og skift i sit arbejdsliv.



Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.