Små og store kunstoplevelser i Nordjylland
I Nordjylland kan man både opleve klassisk kunst og moderne streetart

Når det handler om kunst i Nordjylland, er Skagensmalerne svære at komme udenom. Michael Ancher, Anna Ancher, P. S. Krøyer, Laurits Tuxen og flere andre kunstnere fra både Danmark og Skandinavien kom i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet til Skagen, hvor de malede både glade sommergæster og vejrbidte fiskere.
Mange af deres værker kan man i dag se på Skagens Museum, som har verdens største samling af Skagensmalernes kunst. Ud over den faste udstilling, arrangerer museet også særudstillinger. Her i sommer kan man for eksempel opleve udstillingen ”Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner”, hvor en række af Krøyers mesterværker hænger side om side med en perlerække af den franske kunstscenes mest betydningsfulde malere og værker fra slutningen af 1800-tallet. Fra Claude Monets imponerende mesterværk, Impression, soleil levant (Indtryk. Solopgang) fra 1872, til hele syv sjældne værker af en af Krøyers største idoler: Jules Bastien-Lepage.
Claude Monets maleri lagde navn til en helt ny kunstretning – impressionismen – og regnes for et af verdens mest betydningsfulde kunstværker. Derfor er der ifølge Skagen Museum tale om ”et fuldstændigt sensationelt lån”, når det franske museum Musée Marmottan Monet udlåner impressionismens hovedværk.
I slutningen af 2014 fusionerede Skagens Museum med de to kunstnerboliger, Anchers Hus og Drachmanns Hus, under det fælles navn Skagens Kunstmuseer.
Museum for klippekunst
Ud over at være et hjemsted for fanstatiske kunstværker er Skagen også kendt som en ferieby. Det sidste er også tilfældet for badebyen Blokhus, hvor man også finder et lille kunstmuseum.
Museum for Papirkunst er angiveligt Nordens eneste specialmuseum for papirkunst, og her kan I opleve en ny og overraskende verden udfolde sig. En kunstner, der arbejder med papirklip, kaldes en ”psaligraf”, og i museets kerneudstilling har den verdensberømte psaligraf Bit Vejle samlet et bredt udvalg af de mange imponerende værker, som hun gennem hele sit liv har skabt med sin broderisaks.
På museet findes naturligvis også et værk af Danmarks mest berømte papirklipper, eventyrdigteren H. C. Andersen. Klippet bliver ofte kaldt for ”Møllemanden”. Det er et af eventyrforfatterens yndlingsmotiver, som han klippede mange gange livet igennem. Han skabte også motivet som både mand ”Møllefa’er” og kvinde ”Møllemo’er” samt talrige andre versioner med varierende detaljer og farvekombinationer.
En ny udstillingsrække på Museum for Papirkunst giver mulighed for direkte møde med papirkunsten og papirkunstnerens arbejdsproces. Første kunstner er Yuko Takada Keller (Japan og Danmark). Hun besøgte museet i marts i år og kommer tilbage i januar 2023, men museet viser en udstilling med hendes værker i perioden fra 8. marts 2022 til 16. januar 2023.
Museet byder også på forskellige, hyggelige familieaktiviteter, for eksempel papirværksted, Paper-plane air port Blokhus og Blokhus papirbådehavn.
Kunstner løb med pengene
Aalborgs store museum for moderne kunst hedder slet og ret ”Kunsten”. Det fik i begyndelsen af året stor omtale på grund af kunstneren Jens Haanings værk ”Take the Money and Run”.
Jens Haaning skulle have leveret et kunstværk, der bestod af to billedrammer fulde af pengesedler - i alt 532.549 kroner, som museet havde lånt ham. I stedet sendte han museet to tomme billedrammer og en mail om, at de udgjorde det nye kunstværk. Kunsten har senere stævnet Jens Haaning for at få sine penge tilbage.
Kunsten kan heldigvis også byde på en stor, fast samling af rammer, der rent faktisk indeholder malerier, og andre moderne kunstværker, samt skiftende udstillinger.
I år kan man opleve værker fra Kunstens og Louisianas samlinger i udstilling, der sætter fokus på to centrale skikkelser i dansk kunsthistorie: Poul Gernes (1925-1996) og Per Kirkeby (1938-2018).
De to kunstnere satte et markant aftryk på den moderne kunst efter 1960 og repræsenterede den nye kunst i en opbrudstid samt utallige eksperimenter. Samtidig havde de vidt forskellige udtryk og forståelser af det kunstneriske eksperiment.
Gernes og Kirkeby var en del af kernen i den Eksperimenterende Kunstskole i 1960’erne (Eks-skolen). Skolen var tænkt som en form for kunstneriske laboratorium og som et nytænkende modstykke til kunstakademiet. Eks-skolen står stadig som et fænomen i dansk kunsthistorie.
Kunst i Aalborgs gader
Er vejret for godt til at gå rundt inde på et kunstmuseum, er der heldigvis mulighed for at se på kunst ude i de aalborgensiske gader. Aalborg er gennem de seneste fem år blevet en rigtig streetart-by. Rundt omkring i byen kan man finde intet mindre end 65 forskellige murmalerier af både danske og internationale kunstnere.
Man kan selvfølgelig bruge en app på sin smartphone som guide rundt i det store, udendørs galleri. Eller man kan printe et kort ud, som man kan have i hånden, mens man går rundt i gaderne og finder flotte malerier.
En af de lokale kunstnere, der har ydet et bidrag, er rapperen Johnny Hefty, som sammen med Rolf Rejnholds med aliasset Mester88 har skabt et karakteristisk værk, som portrætterer en ræv. Det er ikke hvilken som helst ræv, men ”Muggen Ræv”, som oprindelig er designet af Jonny Hefty. Han har malet ræven flere stedet i Aalborg, så den kan man også gå ud og lede efter. I 2019 blev Heftys ræv endda motiv på årets Aalborg Julemærke.