Aalborgs gamle og nye vartegn
Et af Aalborgs vartegn rejser sig højt over byen. Et andet hylder en af byens berømte sønner.

Ligesom Frankrigs hovedstad har Aalborg et tårn som et af sine vigtigste vartegn. Måske er det derfor, at nogen engang fandt på at kalde byen ved Limfjorden for ”Nordens Paris”.
Aalborg Tårnet knejser over byen fra sin plads på Skovbakken, og placeringen på toppen af en bakke gør, at tårnet tager sig mere imponerende ud, end det måske i virkeligheden er. Tårnet er 55 meter højt, og lægger man bakkens højde til, kommer man op på 105 meter over havet. Til sammenligning er Eiffeltårnet i det rigtige Paris 300 meter højt – uden bakke.
Aalborg Tårnet er dog stadig et besøg værd. På toppen finder man en bistro med plads til 50 gæster, men selvom man ikke har plads ved et af bordene, kan man stadig komme op og nyde udsigten, som er ganske imponerende. Læs mere på: aalborgtaarnet.dk
Vartegn ved vandkanten
Tårnet blev bygget i 1933, og er dermed et af Aalborgs etablerede vartegn. Nede ved Limfjorden er nogle nye dukket op. Byens gamle industrihavn har i løbet af de seneste år gennemgået den samme udvikling, som havne i andre byer. Færger, fragtskibe og fiskerbåde er væk, og nye bygninger skyder op. Mange boliger er blevet bygget langs Aalborgs havnefront, men der er også blevet plads til et par nye, aalborgensiske vartegn.
Et af dem er Utzon Center, som er opkaldt efter den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, der er mest kendt for operahuset i Sydney. Utzon voksede op i Aalborg, hvor der nu er blevet opført et markant byggeri til hans øre på kanten af Limfjorden. Utzon Center er et eksperimenterende kultur- og videncenter, hvor arkitektur, design, kunst samt formidling går op i en højere enhed.
Centerets permanente udstilling fortæller historien om Jørn Utzon og de mange byggerier, som han slog stregerne til. Desuden arrangerer man skiftende udstillinger. I år kan man i udstillingen ”Sommerhus” få et indblik i, hvordan danskernes fritidshuse har udviklet sig gennem de seneste 100 år – fra små, enkle hytter til noget, der i mange tilfælde ligner prangende parcelhuse. I forbindelse med udstillingen kommer forskellige arkitekter med deres bud på fremtidens sommerhus.
Som en del af udstillingen er der opstillet et tiny house i centerets gårdhave. Det er designet af BIG og Bjarke Ingels for LiveKlein, og i en begrænset periode er det muligt at booke en overnatning i huset, men man skal være hurtig. De fleste datoer er allerede reserveret. Læs mere på utzoncenter.dk/
Musikkens Hus er et andet moderne og markant vartegn på havnefronten. Hen over sommeren byder huset indenfor til masser af koncerter, foredrag, talks, familievenlige videnskabsshows og meget andet.
Læs mere på: musikkenshus.dk/
Fra kraftværk til kulturhus
Lige bag Musikkens Hus ligger et stort industribyggeri, der i mange år havde to høje stålskorstene, som var synlige i store dele af Aalborg. Om ikke andet kunne man se røgen fra dem. Senere kom en endnu højere skorsten til.
Nordkraft blev bygget som elværk i 1947 og udvidet flere gange gennem de næste 50 år. Elværket producerede de sidste kilowatt elektricitet i 1997, fortsatte som en del af varmeforsyningen i et par år, og blev endeligt lukket i 1999. For 20 år siden forsvandt den sidste skorsten, men Nordkraft forblev et vartegn for Aalborg.
Nogenlunde samtidig med, at de sidste ansatte lukkede og slukkede på det gamle værk, fik Nordkraft nyt liv som titel på forfatteren Jakob Ejersbos gennembrudsroman, der solgte over 100.000 eksemplarer og blev filmatiseret i 2005.
Aalborg Kommune købte bygningerne, og i 2009 åbnede det nye Nordkraft, som i dag huser musikstedet Skråen, DGI Huset, et teater, flere restauranter og meget andet. Kort sagt er det tidligere elværk et besøg værd for både børn, unge og voksne. Læs mere på nordkraft.dk