Fart på Syddanmark denne sommer

Ringridning i Sønderborg er tilbage for fuld skrue, Tønder Festival er live igen og Tour de France feltet rammer Sydjylland.

Artiklens øverste billede
De danske etaper blev præsenteret i Vejle, hvorfra 3. etape afgår. Den slutter i Sønderborg. Foto Lars Møller

Sommeren er her, og nu er alle corona restriktioner væk. Det betyder, at gode gamle savnede begivenheder genopstår, og at der er plads til en helt ny og meget speciel begivenhed i Syddanmark.

Tour de France feltet kommer nemlig på deres tredje etape til Sønderborg.


Tour de France

Etapen på cirka 180 kilometer går fra Vejle til Sønderborg, og Sønderborg er derved i fokus på skærme over hele verden, når verdens mest kendte cykelløb – Tour de France – kommer til byen. Men i Syddanmark kan man 3. juli stille sig på ruten for at få et glimt af rytterne sådan helt rigtigt og i virkeligheden.

Det store felt starter i Vejle, cykler via Kolding, Christiansfeld, Haderslev og Aabenraa, inden de rammer Sønderborg, hvor målfeltet er.

Efter knap 124 kilometer ankommer rytterne til Aabenraa Kommune og starter med en bakkespurt i Genner. Her kunne man med fordel forsøge at få sig en plads, for det er dagens tredje stigning, og den kan afgøre hvem, der har den prikkede bjergtrøje på under den efterfølgende hviledag.

I Sønderborg laves der tre hotspots langs ruten med storskærme, stadepladser , street food og forskellige aktiviteter i løbet af dagen.

På de tre hotspots i Gråsten, på Dybbøl Banke og Borgmester Andersens Vej kan fans og publikum nyde dagen og følge cykelløbet, fra det starter i Vejle, til rytterne cykler forbi.

Det er selvfølgelig også muligt at stå i målområdet, hvor der også er en storskærm.

I målområdet vil der, når løbet er slut, være mulighed for at se rytterne foran deres holdbusser, inden de kører til lufthavnen og flyver mod Frankrig.

Læs mere om den store event på letourcph.dk

Ringriderfesten

Det er ikke bare Tour de France feltet, der kommer til Sønderborg. Den store og stolte Ringriderfest er også tilbage. Og det glæder Dorthea Dittmer fra Horsens sig til. Hun er vild med Ringriderfest.

»Det allervigtigste er optoget, hele starten, hvor mere end 500 heste og flere orkestre marcherer gennem byen op på pladsen. Det er så vildt at opleve. Selve størrelsen og hvor mange der er med og ikke mindst, hvordan alt og alle er pyntede og klar til fest,« fortæller hun begejstret om mindet om de mange Ringriderfester, hun har været med til.

Ringriderfesten er nemlig tilbage i fuld form igen i år, så fra 8. juli til 12. juli ventes der omkring 40.000 besøgende i Sønderborg, hvor Ringriderfesten sker. De kan altså opleve optoget, der afgår fra Sønderborg Slot og har deltagelse af marchorkestre fra ind- og udland, hestetrukne musikvogne og historiske karakterer højt til hest.

Der festes i fire dage med alt, hvad en festival kan trække og mere til. Blandt andet stort tattoo med marchorkestre og en kæmpe herrefrokost. Det er en regulær folkefest, hvor naturligvis det allervigtigste sker på Ringriderpladsen, hvor rytternes kamp foregår.

Med lange lanser rider de gennem flere galger med små ringe, som de skal fange, mens de sidder højt til hest. Når finalen på et tidspunkt er overstået, så bliver der kåret en ringriderkonge eller -dronning, en -prins og -prinsesse.

»Det er en totaloplevelse til alle sanser. Man skal prøve det,« beskriver Dorthea Dittmer det.

Andre byer i Sønderjylland holder også ringriderfester. De er i lidt mindre skala, men alle involverer fest for hele byen, og alle der vil være med.

Læs mere på ringriderfesten.dk

Tønder Festival

Og så er der heldigvis også festivaller igen. I Tønder er det gode gamle Tønder Festival, der fra torsdag 25. august til søndag 28. august byder på mere end 60 internationale og danske kunstnere.

Festivalen er viet til folkemusikken, men spænder musikalsk meget bredt med indslag af blandt andet roots, indierock, americana og alternativ country.

Festivalens historie går helt tilbage til 1974, hvor en flok unge musikglade mennesker arrangerede en tre dage lang fest med visesang, folkemusik og bægerklang i Bachmanns Vandmølle ved Vidåen i Tønder.

Det blev en stor succes, og året efter fandt den første egentlige Tønder Festival sted. Den har siden vokset sig stor, og siden 1978 har den været afholdt på Tønder Dyrskueplads. I dag er der hvert år omkring 10.000 besøgende.

I Tønder har man meget fokus på, at festivalen skal være en dejlig og afslappet oplevelse for gæsterne og med gæster i alle aldersgrupper.

Tønder Festival anses i dag i musikkredse for at være en af de mest betydningsfulde festivaler i Europa, hvad folkemusik angår.

Se hvilke kunstnere der kommer på tf.dk. Festivalen har naturligvis også en app.

4+ oplevelser

Musikken er ikke det eneste, publikum på Tønder Festival kan opleve. Hele Tønder-området vil summe af aktivitet i de fire dage op til Tønder Festival, når 4+ tilbyder arrangementer i dagene 21. til 24. august.

»4+ består af en række begivenhedsrige helhedsoplevelser i form af arrangementer, der repræsenterer en bred vifte af Tønder Kommunes unikke tilbud inden for kultur, natur, geografi, smag, viden, erhverv og mennesker. Alle oplevelsesture er med professionelle guider. Det hele skydes i gang med en stor, gratis åbningskoncert i Tønder søndag 21. august med Poul Krebs. Koncerten starter klokken 15 i Bank Parken i Tønder. De følgende dage er programmet sammensat, så festivalgæster og lokale borgere har mulighed for at opleve Tønderegnens mange gode historier og seværdigheder,« kan man læse på tf.dk.


.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.