Naturlige oplevelser i Sønderjylland

Der findes en smuk og varieret natur i det Sønderjyske, så der er mulighed for mange gode ture for hele familien.

Artiklens øverste billede
Naturen i Syddanmark er både dramatisk og smuk. Her er det Nationalpark Vadehavet. foto Lars Roed

I Sønderjylland er der lidt fladere natur, end vi er vant til her i Østjylland. Til gengæld byder den på stor diversitet og mange smukke oplevelser.

Hos Dansk Naturfredningsforening er de begejstrede for den sønderjyske natur, og de kender til naturperler, som vi måske ikke har oplevet endnu. Her kigger vi på tre af foreningens bud på anderledes smukke naturoplevelser.

Nationalpark Vadehavet

En af de helt store trækplastre i nationalparken er naturfænomenet sort sol. Det indtræffer, når kæmpe flokke af stære flyver over himlen. De flyver så tæt, at de faktisk kan dække helt for solen.

Det er i stærenes træktid, at man kan opleve det storslåede naturfænomen. Det vil sige i marts-april, i mindre grad igen i juni og i september og oktober. Det kan opleves flere steder ved Vadehavet. Man skal gå efter de områder, hvor der er søer med meget rørskov. Det er nemlig her, at stærene overnatter.

I Nationalpark Vadehavet finder man øerne Fanø, Rømø og Mandø. Fanø byder på stor naturvariation. Her er der blandt andet hvide strande, klitheder og strandenge. Der er flere naturområder på øen, som er fredet. I et af områderne er der over 800 forskelligartede planter.

For at komme til Fanø skal man tage Fanøfærgen fra Esbjerg. Der er flere overnatningsmuligheder på øen herunder lejrpladser med shelters.

Rømø ligger lige ud fra byen Skærbæk i Sønderjylland. Man kommer til øen ved at krydse Rømødæmningen. Chancen for at kombinere strandtur med sol er ret god på Rømø. Især hvis man besøger øen i sommermånederne.

Fra maj til oktober kan man benytte traktorbussen, som tilbyder en hop på/hop af løsning på øen. Der er også gode overnatningsmuligheder på Rømø såsom campingpladser.

Den tredje ø, Mandø, ligger som blommen i et æg mellem de to andre øer. Lige ud for Mandø, midt i Vadehavet, ligger Koresand. Det er en knap 20 kilometer stor sandbanke. Når tidevandet er lavt, så bliver sandbanken forbundet med øen, og man kan gå direkte derud.

Efter knap tre timer vil tidevandet være steget, og sandbanken vil ikke længere være forbundet direkte med Mandø. Det er derfor en god idé at være opdateret omkring højvandskalenderen, før man begiver sig til Koresand.

Løjt Land

Ikke langt fra Aabenraa ligger Løjt Land som blev skabt under istiden. Her stødte to gletsjertunger mod hinanden og skabte halvøen, som man kan besøge i dag.

Løjt Land ligger lige mellem Genner Bugt og Aabenraa Fjord. Kyststrækningen ved Løjt Land er værd at besøge, især om sommeren hvor man kan tage en dukkert i det smukke, blå vand.

Loddenhøj Strand er en god badestrand og er en af de mest velbesøgte strande på Løjt Land.

Udover badestrande er naturområdet også hjem for flere gravhøje. Man kan dog også opleve levende liv på halvøen. Ifølge Naturstyrelsen er der både fredede planter som tykakset gøgeurt og fugle som duehøg, ravn og sommetider havørn.

Halvøen kan besøges til fods eller på cykel, for der er flere gode vandre- og cykelruter.

Draved Skov og Kongens Mose

En af de ældste skove i Danmark hedder Draved Skov og har, ifølge Naturstyrelsen, eksisteret i hvert fald 5000-7000 år. Den ligger ikke langt fra byen Løgumkloster.

Det er ikke Danmarks største skov, men den har alligevel en vis volumen. Draved Skov er nemlig, ifølge Naturstyrelsen, Danmarks største urørte skov. Et kort over skoven viser, at den er 250 hektar stor.

Skoven er hjem for skovlinden, som var særligt udbredt i stenalderen. Nogle steder minder Draved Skov om en urskov. Der bor dyr som egern, skovmår og grævling i skoven og en del forskellige fugle som ravn, stær og huldue.

Skoven er et af de danske vidundere, og dens historie går langt tilbage. Eksempelvis blev den fredet allerede i 1963. Overnatning er muligt i skoven, hvis der er lavet en forud indgået aftale med den lokale naturvejleder.

Ikke langt fra Draved Skov ligger Kongens Mose, som bestemt også er et besøg værd – der ligger nemlig et fugletårn på Teltkrovej.

Få mere information og flere gode ideer til smukke naturoplevelser på dn.dk.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.