Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Brevkasse: Hvad er et §3-vandhul, og hvordan bliver det plejet?

Vandhullets flora og fauna er bl.a. afgørende for, hvorvidt et vandhul kan karakteriseres som et §3-vandhul.

Artiklens øverste billede
Vandhul i Kolt/Hasselager. Foto: Anders Fedder Kristensen.

Et vandhul er ikke bare et vandhul. Her kan der være stor forskel på alt lige fra størrelse til flora og fauna i og omkring vandhullet. Med dette indlæg får du svar på, hvilke kriterier der er afgørende for, om der er tale om et §3-vandhul, og hvordan disse plejes.

Hvad er et §3-vandhul?

Ikke alle vandhuller har fået mærkatet ’§3-vandhul’. Denne betegnelse bruges om vandhuller, der minimum har en størrelse på 100m2 og i øvrigt rummer et naturligt dyre- og planteliv. I så fald hører vandhullet under naturbeskyttelsesloven. Dette gælder også, selvom vandhullet er menneskeskabt. Det beskyttede areal er defineret ved den åbne vandoverflade samt det tilstødende vådområde.

Eutrofiering

Tilgroning af vandhuller vil forekomme med tiden, men nogle steder sker dette med lynets hast pga. eutrofiering, der dækker over en overgødskning med plantenæringsstoffer. Dette resulterer i flere planktonalger, som gør vandet uklart og forhindrer sollys i at trænge ned til vandplanter. I sidste ende kan dette føre til iltsvind, da planterne ikke kan lave fotosyntese, og bakterierne bruger ilten til at nedbryde det døde plantemateriale.

Hvordan plejes et vandhul?

I mange tilfælde vil der af og til være behov for at fjerne dunhammer, tagrør og anden opvækst. Gøres dette med håndkraft, kræves der ikke tilladelse hertil. Er der brug for større pleje af vandhullet, kan det være nødvendigt med en oprensning for at sikre vandkvaliteten. Hertil kræves der normalt en tilladelse efter naturbeskyttelsesloven, hvilket også er gældende for udsætning af fisk, krebs, ænder og bløddyr. 

Meget af den vandhulspleje, der finder sted, har til formål at gavne biodiversiteten. Særligt arbejdes der på at sikre gode levesteder for padder og insekter. Her er det bl.a. vigtigt med lysåbne forhold og rent vand. Desuden er det vigtigt at undgå udsætning af fisk, krebs og ænder samt tilløb med forurening.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.