Teater Katapult: Ny sæson taler til både hjerne og hjerte

Teater Katapult præsenterer en ny sæson spækket med forestillinger for både hjerne og hjerte. Teaterchef Torben Dahl fremhæver fire forestillinger, der på hver sin facon sætter perspektiv på den aktuelle samfundssituation og vores måde at være i livet på.

Artiklens øverste billede
Teaterchef på Teater Katapult, Torben Dahl, glæder sig over at have publikum tilbage i salen og over at kunne præsentere en ny sæson spækket med forestillinger til både hjerne og hjerte. Foto: Sara Marie Stent

Teater Katapult er klar med en ny sæson. En sæson der byder på ikke mindre end 24 unikke forestillinger og shows, som tager vigtige, eksistentielle og samfundsaktuelle emner op og sigter efter aldrig at lade publikum gå ud af teatersalen med en følelse af “kun” at være blevet underholdt.

»Det må gerne både være oplysende og dannende at gå i teatret hos os. Målet er, at man som publikum altid vil føle sig beriget, når man kommer ud fra en forestilling på Teater Katapult. Vores mantra er, at vi gerne vil, vores forestillinger skal få publikum til at slå autopiloten fra,« siger teaterchef Torben Dahl.

Det føles godt at være i gang igen, og ikke mindst er vi glade for at have publikum tilbage i salen og mærke deres reaktioner. Det er jo derfor, vi er til.

Torben Dahl, Teaterchef på Teater Katapult

Efter måneders nedlukning på grund af corona nyder han atter at kunne invitere publikum ind i salen og er både glad og stolt over at kunne præsentere et alsidigt og interessant program for den kommende sæson.

»Det føles godt at være i gang igen, og ikke mindst er vi glade for at have publikum tilbage i salen og mærke deres reaktioner. Det er jo derfor, vi er til,« siger han og fortsætter:

»Vi glæder os over at kunne præsentere en sæson 21/22 sprængfyldt med gode forestillinger. Noget af det hårdeste ved at måtte aflyse så stor en del af sidste sæson var, at vi syntes, vi præsenterede vores bedste program til dato. Lykkeligvis har vi i den kommende sæson formået at skabe et program, der er mindst lige så spændende. Med forestillinger der, ud over at underholde publikum, formentlig også vil give dem noget til både hjernen og hjertet.«

Fra maskulint til feminint

Efter at have siddet standby siden slut december, er der med genåbningen og det omfattende program for sæson 21/22 rigeligt for teaterchefen at tage fat på.

»Vi byder på nogenlunde det samme antal forestillinger, som i sidste sæson. Selv om enkelte af forestillingerne er små, er 24 plus stadig mange, og vi har travlt. Særligt fordi en del af de forestillinger, vi måtte udskyde på grund af corona, nu er blevet presset ind i programmet for den kommende sæson,« fortæller Torben Dahl.

Den kommende sæson byder på forestillinger inden for flere genrer og med noget for enhver smag.

»Vi byder på en lang række meget forskelligartede forestillinger, men skal man tale om en rød tråd igennem vores nye sæsonprogram er den, at vi veksler fra det maskuline over i det mere feminine. Vi har et meget maskulint efterår, som faktisk strækker sig helt ind i januar, med kokain, George Orwell og krig. Herefter går vi ind i et power-feminint forår, hvor vi bevæger os ad et helt andet spor. Det har vi valgt at gøre ud fra devisen, at vi lever i et ret patriarkalsk samfund, hvor vi godt kan trænge til nogle feminine energier,« forklarer Torben Dahl.

Den britisk-colombianske forestilling “Stardust” om kokainens omkostninger samfundsmæssigt og menneskeligt får Danmarkspremiere på Teater Katapult 31. august. PR Foto

Kokainens omkostninger

Den første forestilling, Torben Dahl slår ned på i det nye program, er den britisk-colombianske forestilling “Stardust” som har Danmarkspremiere på Teater Katapult 31. august.

»Vi glæder os over endelig at kunne præsentere den internationale forestilling “Stardust”. Det er tredje gang, vi gør forsøget - blandt andet fordi corona har spændt ben for os. “Stardust” er en barsk og tankevækkende forestilling om kokainindustriens menneskelige omkostninger. Om kokainens foranderlige rejse fra det for nogle latinamerikanske samfund hellige kokablad til den bane af kokain, vi her i Vesten bruger som party-drug. Colombianske Miguel Hernando Torres Umba, som har skrevet stykket, er meget indigneret over, at Columbia har fået stemplet som kokainens mekka og ønsker med “Stardust” at vise, at Columbia også er så meget andet,« siger Torben Dahl.

»I forestillingen er publikum i et nærmest showagtigt format med til at få skuespilleren til ”at tage kokain”. Man bliver trukket i en retning, man ikke troede, man ville kunne trækkes i og ender med at træffe valg, man ikke troede, man ville træffe,« teaser han for forestillingen.

Forestillingen "2084" er en opdateret fremtidsversion af George Orwells berømte roman “1984” om overvågningssamfundet og fake news. Den kan opleves på Teater Katapult fra 29. september. PR Grafik

Fremtidsversion af klassiker

Teaterchefen fremhæver også forestillingen “2084”, som spiller på Katapult fra 29. september og er en co-produktion imellem Det Dramatiske Udgangspunkt og Teater Katapult.

»Stykket “2084” er en co-produktion med et dramatisk udgangspunkt. Forestillingen er en opdateret fremtidsversion af George Orwells berømte roman “1984”, hvor omdrejningspunktet er overvågningssamfundet og fake news. Vores gennemovervågede nutid har på mange måder overgået det mørke fremtidssyn, George Orwell skrev om i sin tid. Der findes steder i verden, eksempelvis Kina, hvor overvågningssamfundet har taget helt over, men vi er også forholdsvis godt med her i Vesten,« siger Torben Dahl om forestillingens aktualitet.

»Med “2084” tager vi Orwells fortælling 100 år frem i tiden og viser en skrækversion, hvor man som publikum får et sansebombardement af kroppe, lys, billeder og lyd. Det internationale kunstneriske team bag forestillingen prøver nye teknikker af heriblandt en hologramteknik, med hvilken man skaber personer i rummet,« tilføjer han.

Krigsveteraner på scenen

Fra 12. oktober kan publikum opleve gæstespillet “My Deer Hunter”, som er blevet til i et samarbejde imellem teaterkompagniet Fix & Foxy og Betty Nansen teateret. Forestillingen er blevet badet i roser af anmelderne og for nyligt blevet nomineret til en Reumert som Årets Forestilling 2020.

»”My Deer Hunter” er en sindsoprivende forestilling om krigsveteraner, der har fået PTSD og haft oplevelser, der har forandret dem og deres liv for altid, og som må vende tilbage til de voldsomme øjeblikke, de har gennemlevet, for at kunne bygge et liv op igen og vende tilbage hverdagen. Noget af det særlige ved forestillingen er, at det ikke er skuespillere, der er på scenen, men krigsveteraner. Det er med til at gøre “My Deer Hunter” til en forestilling, der når helt derind, hvor det kan mærkes. Det er en barsk, men også enormt livsbekræftende fortælling for både veteranerne på scenen og for publikum,« lyder det fra Torben Dahl.

Egenproduktionen "At brøle med sammenbidte læber" handler om kvinder og oprør. Forestillingen spiller på Teater Katapult fra 3. marts 2022. PR Grafik

Kvinder griber til våben

Torben Dahls fjerde og sidste nedslag i programmet for sæson 21/22 er Teater Katapults egenproduktion “At brøle med sammenbidte læber”, som 3. marts indleder teatrets power-feminine forår.

»Stykket handler om kvinder og oprør. Vores husdramatiker, Anna Skov, har haft et ønske om at skrive et stykke om kvinder, som griber til våben og kriminalitet i kampen for deres køns sag. Kvinder der gør væbnet modstand, har vi set flere gange op igennem verdenshistorien. Alligevel ser vi meget anderledes på det, når det er kvinder og ikke mænd, der griber til våben. Formentlig fordi den type kvinder udfordrer vores opfattelse af feminin adfærd. Og fordi vi er opflasket med i højere grad at se kvinden som offer for vold end som selve gerningsmanden,« fortæller Torben Dahl om stykket.

“At brøle med sammenbidte læber” skildrer kvindeoprøret igennem tre kvinder fra tre forskellige generationer.

»Den ene er Hedda Lund, som var modstandskvinde under anden verdenskrig. Den anden er den tidligere Greenpeace aktivist Anne Mie Roer Jensen, som sad fængslet i Rusland. Den tredje er en evighedsterrorist, som vi endnu ikke har sat navn på - stykket er nemlig endnu ikke helt færdigskrevet. De tre kvinder træder ind og ud af deres egne og hinandens fortællinger på tværs af tid, og på den måde perspektiveres deres fortællinger hele vejen rundt,« forklarer han.

Usikkerhed og optimisme

Sine fire nedslag begrunder Torben Dahl med, at de – ligesom flere af de øvrige forestillinger i den kommende sæson – alle udgør en nødvendighed i vores nuværende personlige og samfundsmæssige situation.

»På Teater Katapult efterstræber vi altid at klæde folk på til at forstå, debattere og ytre sig om verden, samtidig med at de føler sig underholdt. Som mennesker går vi ofte rundt i en boble uden at være bevidst om, hvad der egentlig foregår i vores liv. Vi vil gerne have publikum til at se ting fra andre vinkler og sætte andre følelser i spil. Det er vores opfattelse, at vi, når vi ser teater, bliver mere deltagende og kommer mere til live, end hvis vi sætter os ned og ser nyhederne eller læser en fagbog,« slår han fast.

Teater Katapults mål og ambitioner for den nye sæson er på plads. Og meget tegner lyst i forhold til også at få dem indfriet. Men med de nuværende restriktioner er der stadig flere ubekendte faktorer, teatret og teaterchefen er nødsaget til at skulle jonglere.

»Vi har forestillingerne for næste sæson på plads og publikum tilbage i salen. Det er helt fantastisk. Så håber vi bare, at alle restriktioner er væk, når vi skyder den nye sæson i gang, så vi igen kan få fuld sal. Særligt på de forestillinger vi får udefra, kan det mærkes, at vi kører med halv sal. Skal det kunne køre rundt rent økonomisk, skal vi gerne have salen fyldt. Og lige præcis på den økonomiske side, er vi endnu ikke afklaret. Vi er et teater, der er lidt anderledes end de andre teatre i byen, og derfor er vi faldet igennem ved flere af de statslige hjælpepakker. Men vi håber meget på, at den lokale Salling Fond og Aarhus Kommune vil støtte os igen,« siger Torben Dahl fortrøstningsfuldt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.