Lokal kunst i tomme butikker

Mange butikker i Aarhus centrum står tomme i kølvandet på corona. Billedkunstnerne Annette Nordentoft og Michael Wiese sætter kulør på de triste lokaler.

Artiklens øverste billede
Kunstner Annette Nordentoft ønsker at sætte kulør på byens tomme butikker med sin egen og andres kunst. Foto: Henrik Andersen

Mange steder rundt i omkring i Aarhus C ligger butikslokalerne tomme, triste og mørke hen. Særligt i kølvandet på den seneste coronabølge. Det gør de to billedkunstnere Michael Wiese og Annette Nordentoft fra Åbyhøj nu noget ved.

»Rigtig mange butikslokaler i Aarhus C står tomme, og det er trist og deprimerende at se på. Samtidig er mange kunstudstillinger blevet aflyst det seneste år på grund af corona. Derfor tænkte jeg, at de tomme lokaler kunne bruges til at udstille kunst og være med til igen at få kulturen ind i gadebilledet og generere liv,« siger Annette Nordentoft.

Med sine kunstværker sætter Annette Nordentoft kulør på et tomt og trist butikslokale i Nørregade 24. Foto: Annette Nordentoft

Annette Nordentoft kontaktede en række forskellige ejendomsmæglerfirmaer for at høre, om hun måtte benytte nogle af de mange tomme lokaler i bymidten til at udstille sine egne og andre kunstneres værker.

»Det viste sig ikke at være så lige til. Blandt andet fordi der var nogle problematikker i forhold til vægge og gulve, hvor vores kunst jo gerne skulle hænge og stå. Så kom jeg i tanke om min veninde, hvis mand, Thorkild Kristensen, står bag Emilienborg ejendoms- og projektudvikling. Jeg kontaktede ham, og han syntes rigtig godt om idéen om at udstille kunst i de tomme lokaler,« fortæller kunstneren.

Inden længe fik Annette Nordentoft stillet en saneringsklar ejendom i Nørregade 24 til rådighed af Emilienborg ejendoms- og projektudvikling.

»Værtshuset Fermentoren lå her for nogle år tilbage, men siden har lokalet stået tomt. Så det trængte til en kærlig hånd. Jeg kontaktede min kunstnerkollega Michael Wiese og spurgte, om han ville være en del af projektet, og han sagde ja,« lyder det.

Kunstner Michael Wiese udstiller sammen med Annette Nordentoft sine abstrakte værker i det tomme lokale i Nørregade 24, hvor værtshuset Fermentoren lå tidligere. Foto: Michael Wiese

Hygge og gode samtaler

I de sidste mange dage har de to kunstnere på skift brugt timer på at male og sætte lister op, og 11. juni slår de dørene op for alle interesserede.

»Vi ønsker at skabe et sted for kunst og gode samtaler. Et sted man kan møde andre mennesker, grine, forundres og leve – det tror vi, der er mange, der savner efter flere måneders nedlukning. Det er godt for os alle at få et skud kunst,« siger Annette Nordentoft.

I lokalet i Nørregade 24, der ellers har stået tomt og trist længe, er der nu farve på væggene i form af lokal kunst. Foto: Henrik Andersen

Til en begyndelse vil Annette Nordentoft og Michael Wiese udstille deres egne, meget forskellige værker i Nørregade 24. Michael Wiese tager afsæt i humoren og det abstrakte, mens Annette Nordentofts værker har rødder i det naturalistiske, sanselige udtryk.

»Michael og jeg er meget forskellige i vores kunstneriske udtryk. Vi kan måske godt forarge lidt med vores kunst, men det er sådan set ikke vores intention. Vi er mere sådan nogle hyggere, som håber, at folk har lyst til at tage nogen, de kender, under armen og komme herned og få en snak om kunst,« lyder det håbefuldt fra Nordentoft.

Indtil videre kan Nordentoft og Wiese benytte lokalet frem til 26. juni.

»Indtil videre har vi lokalet en god del af sommeren. Herefter må vi se hvordan og hvorledes. Viser det sig, vi kan beholde lokalet lidt længere, kunne vi godt tænke os at invitere nogle flere kunstnere til at udstille. Ligesom vi også overvejer at lave nogle små events – eventuelt i form af en lille koncert,« siger Annette Nordentoft.

»Først og fremmest håber vi, vi kan medvirke til at genere noget god stemning i byen. Og at vi måske kan inspirere andre til at gøre noget hen ad det samme. Så vi får mere liv og mindre tristhed i de mange tomme butikslokaler i midtbyen,« tilføjer hun så.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.