Seks minutter, seks forfattere, ét verdensmål

Inspireret af det populære Tedtalk-format tager seks forfattere fat i nogle af verdens store udfordringer – med hjælp fra litteraturen.

Artiklens øverste billede
LitXTalks er arrangeret af LiteratureXchange, Vor Frue Kirke og Aarhus Festuge. Pressefoto

Økonomi. Psykisk sårbarhed. Natur og klima. Det kan være svært at se, hvordan de emner lige umiddelbart hører sammen, men til Festugen 2021 kan Festugegæsterne blandt andet opleve de tre emner fortolket, når en række danske forfattere holder hver deres tale med afsæt i FN’s 3. verdensmål, ’sundhed og trivsel’.

Som en del af projektet Rum der Forkynder, der siden 2016 har udforsket kirkens rum med alt fra koncerter til talks, lægger Vor Frue Kirke rum til konceptet LitXtalks 31. august og 2. september.

Inspireret af det kendte Tedtalk-format holder seks danske forfattere hver en seks minutters tale. Med udgangspunkt i sloganet ’Litteratur værd at sprede’ kredser talerne om et eller flere litterære værker, som har haft stor betydning for forfatterens eget liv eller betydning for det samfund og den verden, vi lever i.

Selve sammenkoblingen mellem verdensmål, litteratur og tale-genren bliver interessant for Festugens gæster at opleve, fortæller producent hos Aarhus Festuge, Rud Kjerstein:

»Man kan se frem til at få et indblik i, hvad der sker, når man bruger kunsten og litteraturen som prisme til at kigge på verdensmålene – og hvordan kunsten kan give et sprog for verdensmålene,« siger han.

Forfatter Rebecca Bach Lauritsen skal som en del af LitXtalks holde en tale om sociale medier og den mistrivsel, det kan medføre. Hun mener, litteraturen har en enorm styrke, når vi skal forholde os til verdens udfordringer:

»Litteraturen har kraften til at ændre den læsendes identitet. FN’s Verdensmål har kraften til at ændre den globale identitet. Der løber en konstant strøm mellem det faktiske og det forestillede. Mellem virkeligheden og litteraturen. Hvis vi kan forestille os en anden verden, kan vi også skabe den,« siger hun.

Efter talerne vil der være en samtale mellem de tre forfattere. Det koster 50-80 kr. at deltage i arrangementerne, som finder sted 31. august og 2. september.

31. august er med Glenn Bech, Kasper Bonnén og Rebecca Bach Lauritsen.

Glen Bech: Køn og krop. Glenn Bech forholder sig til, hvad det vil sige at ’have’ et køn, og hvordan vores køn har betydning for vores muligheder i livet. Hør hans tale, der blandt andet handler om, hvordan mennesker, der ikke finder sig til rette i de klassiske kønsstrukturer og ¬kasser, behandles.Foto: Lærke Possselt
Kasper Bonnén: Psykisk sårbarhed. Kasper Bonnéns tale handler om, hvad man stiller op, hvis ens succes udebliver, eller robustheden viser sig at slå revner, når man lever i en verden, der hylder robusthed og succes.Foto: Claus Handberg
Rebecca Bach Lauridsen: Sociale medier. Rebecca Bach Lauritsen har i sin tale fokus på den omsiggribende mistrivsel, der er blandt særligt unge som følge af et større og større brug af sociale medier. Hvad betyder det for den enkelte, når vi hele tiden skal være på, ses og præstere? Foto: Frida Gregersen

2. september er det Gry Dalgas, Hans Otto Jørgensen og Hanne Højgaard Viemose.

Gry Stokkedahl Dalgas: Natur og klima. Gry Stokkendahl Dalgas sætter fokus på natur og klima. På hvilken betydning naturen har for menneskets trivsel, fysisk, psykisk og åndeligt? Hvad betyder det, at arternes diversitet hele tiden mindskes på grund af menneskehedens rovdrift? Og hvad kan det enkelte menneske gøre ved det? Foto: Nath Krause
Hans Otto Jørgensen: Mønsterbrud. Hvilken betydning har det, hvor vi kommer fra, hvad vi kommer af, og hvilke forventninger omverden har til os på grund af vores baggrund? Eller måske snarere ikke har til os? Det er nogle af de spørgsmål, Hans Otto Jørgensen stiller i sin tale.Foto: Lærke Posselt
Hanne Højgaard Viemose: (Global) økonomi. I sin tale binder Hanne Højgaard Viemose bånd mellem litteratur og økonomi. Hun stiller spørgsmålet: Hvilken betydning har den globale ulighed for menneskers sundhed rundt om i verden? Foto: Selvportræt

Billetter kan købes på aarhusfestuge.dk.


Vil du hver onsdag have overblikket over byens kulturliv direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Århus Onsdags nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Århus Onsdag på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen