"Aarhus-pigen" hyldes på Folkestedet

Kai Nielsens skulptur "Aarhus-pigen", som står i Rådhusparken, kan i år fejre 100 års jubilæum. I den anledning hylder den aarhusianske kunstner Henrik Platz skulpturen i en serie ekspressive og farvestrålende malerier som kan ses på Folkestedet.

Artiklens øverste billede
I anledningen af "Aarhus-pigen"s 100 års jubilæum hylder kunstner Henrik Platz skulpturen med en række malerier, som kan ses på Folkestedet. PR Foto

Den kendte skulptur ”Vaagnende Kvinde”, formentlig bedre kendt som ”Aarhus-pigen”, af billedhugger Kai Nielsen kan i år fejre sit 100 års jubilæum i Aarhus. Skulpturen fik i første omgang plads foran Stadion, men blev senere flyttet til den nuværende placering i Rådhusparken.

Den aarhusianske kunstner Henrik Platz er inspireret og fascineret af ”Aarhus-pigen” og levendegør formsproget i skulpturen i en serie ekspressive og farvestrålende malerier, som kan opleves på Folkestedet i Aarhus frem til 5. september.

”Aarhus-pigen” kan ses som datidens klassiske skønhedsideal. Sat ind i vor tid tillader hun et kvindeideal, som fremhæver skønheden og den sanselige kraft i de naturlige former. Kai Nielsen var fascineret af den buttede, bløde og på samme tid erotiske og blufærdige kvindekrop og lod bevidst dette overdrive, da han skabte Aarhus-pigen, ved ikke at gengive alting i eksakt målestok.

Kai Nielsens skulptur "Vaagnende-Kvinde" - bedre kendt som "Aarhus-pigen" - står i Rådhusparken og kan i år fejre 100 års jubilæum. PR Foto

Hyldest til naturlig skønhed

Med sit ekspressive og farverige formsprog, men med troskab overfor den oprindelige form, ønsker Henrik Platz med en drømmende, inderlig og skrøbelig underfundighed at hylde kvindens naturlige skønhed i alle dens former og udtryk og derved bidrage til en større diversitet og mangfoldighed i vor kultur.

»I dag er et fremherskende ideal, at vi skal være evigt unge, smukke og perfekte. Kvinden skal have en stor og struttende barm, et glat ansigt, voluminøse læber og være slank indtil det helt sygelige. Det lægger et kæmpe pres på mange kvinder i alle aldre. Med mine mange malerier af den samme model søger jeg at vise en anden vej med en mangfoldighed af udtryk, farver og fornemmelser, så vi alle kan være glade for den måde, som vi er skabt,« fortæller Henrik Platz i en pressemeddelelse.

Ud over udstillingen af Platz’ værker kan man på Folkestedet lørdag 28. august under Aarhus Festuge høre Henrik Platz og hans duo “Nu kommer lyset” hylde kvindens skønhed og ypperlighed i tale og sang.

mklj

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen