Stort danseevent skyder Aarhus Folk Festival i gang

I en hel uge vil byen summe af alt fra country til kokald, når Aarhus Folk Festival for sjette år i træk inviterer aarhusianerne til at lære mere om traditionel folkemusik og – ikke mindst – folkedans.

Artiklens øverste billede
Aarhus Folk Festival skydes i gang med live folkmusik og nordisk dans til åbningsballet "Kom folk: Dans" 25. september i Studenterhus Aarhus. Foto: Franseska Mortensen

Country og kokald. Polka og kædedans. Programmet for årets Aarhus Folk Festival byder på traditionel folkemusik og -dans, men giver også plads til en masse nykomponeret folkemusik med helt unge musikere og dansere, der giver nye friske bud på folketraditionen anno 2021.

Festivalen som foregår ude og inde forskellige steder i byen skydes i gang 25. september med et stort åbningsbal i Stakladen, hvor danseeventet ”Kom folk: Dans” inviterer til en aften med live musik og - selvfølgelig - masser af dans.

Spillemandslauget Østjyderne er foreningen bag arrangementet, og selve ideen til det store danseevent fik foreningens formand, 67-årige Kjeld Nørgaard, tilbage i 2017.

»Min kone Anne og jeg har været involveret i folkemusik og folkedans på den ene eller anden facon hele vores liv. Oprindeligt er folkemusik lidt smalt, men de senere år har der udviklet sig forskellige retninger inden for folkemusik og -dans. Der er dem, der holder af at trække i de traditionelle folkedragter og opvise i folkedans. Så er der dem, som interesserer sig for den mere traditionelt overleverede folkemusik. Og så er der inden for de sidste seks-syv år, kommet en stor gruppe unge til, som går op i nyere folkemusik og -dans. Derfor syntes vi, det kunne være sjovt at udtænke et arrangement, som kunne samle alle de forskellige mennesker,« fortæller Kjeld Nørgaard.

Det aarhusianske 30-mands amatørorkester Spillemandslauget Østjyderne er de første til at spille op til dans til arrangementet "Kom folk: Dans", som åbner Aarhus Folk Festival 25. september. PR Foto

Tre orkestre spiller op

Sammen med sin kone udviklede Kjeld Nørgaard idéen til ”Kom folk: Dans” arrangementet, som siden 2017 har ligget den første lørdag i Folk festival ugen.

»For at kunne samle de forskellige retninger inden for folkemusik og folkedans, måtte vi have tre forskellige orkestre med hver deres fortolkning til at komme og spille. Et der taler til de mere gammeldags folkedansere, et der taler til den yngre del, og et der taler til dem, der mest har lyttet til musikken til koncerter. På den måde ville der være noget for alle. Så det blev konceptet for ”Kom folk: Dans”,« forklarer Kjeld Nørgaard.

Det er vigtigt at sige, at man på ingen måde skal være verdensmester for at danse med. Vi danser for sjov, og der er ingen, der kigger skævt til en, hvis man sætter en fod forkert.

Kjeld Nørgaard, formand for foreningen Spillemandslauget Østjyderne

Således er der også i år tre orkestre på plakaten til ”Kom folk, Dans”: Mads Hansens Kapel, Ostinat Expressen og Spillemandslauget Østjyderne.

»Det bliver Spillemandslauget Østjyderne, der går først på scenen. Det er et aarhusiansk amatørorkester med 30 medlemmer, som har spillet til dans i det østjyske i 43 år, og som mange folkedansere kender og kan lide. Dernæst overtager Mads Hansens Kapel; et ungt orkester der spiller dansk traditionel folkmusik. Aftenens sidste orkester er Ostinat Expressen, som spiller swingende nykomponeret og traditionel dansemusik med inspiration fra blandt andet bluegrass og jazz,« remser Kjeld Nørgaard op.

Ingen musik uden dans

Ingen dans uden musik er et ofte benyttet udtryk. Til ”Kom folk: Dans” arrangementet gør det omvendte sig gældende: Ingen musik uden dans. Her er det nemlig folkedansen, der er i centrum.

»Dans kan, om noget, samle folk. Og det trænger vi til efter halvandet år, hvor corona har forhindret os i at danse med hinanden,« lyder det fra Kjeld Nørgaard.

Har man aldrig prøvet at danse folkedans, starter arrangementet med en kort introduktion en time før, det første orkester går på scenen.

»Til arrangementer bliver der danset både polka, vals og kredsdanse. Vi håber både at se dem, der har danset folkedans hele deres liv, dem der har prøvet det enkelte gange og dem, der endnu aldrig har prøvet. Til de der ikke har danset folkedans før, har vi indgået et samarbejde med Nordisk Dans Aarhus, som sørger for en kort introduktion, inden det første orkester går på. Men det er vigtigt at sige, at man på ingen måde skal være verdensmester for at danse med. Vi danser for sjov, og der er ingen, der kigger skævt til en, hvis man sætter en fod forkert,« forsikrer Kjeld Nørgaard.

Det unge orkester Mads Hansens Kapel spiller dansk, traditionel folkmusik, når de går på scenen i Stakladen til "Kom folk: Dans". PR Foto

Nye bekendtskaber

Han håber, at rigtig mange har lyst til at komme og danse og få nye bekendtskaber.

»Stakladen vil være pyntet op og ølhanerne åbne, så der er lagt op til en aften med god stemning og højt humør. Der plejer at være et meget blandet publikum til stede, og da en af de ting som kendetegner nordisk dans er, at en god del af det er skiftedans eller kædedans, har man god mulighed for at møde mange forskellige mennesker,« fortæller Kjeld Nørgaard, som krydser fingre for, at en masse danseglade mennesker finder vej til åbningsballet i Stakladen.

»Deltagermæssigt håber jeg, at der kommer minimum 250 mennesker. Arrangementet skal jo helst løbe rundt økonomisk, men derudover er det sådan, at jo flere der kommer, jo mere festligt bliver det. Og så håber jeg selvfølgelig, at folk går derfra og har haft en sjov aften. Jeg har været med til at lave den her type begivenheder i 40 år, og for mig er det den primære grund til, at man sætter et arrangement som ”Kom folk: Dans” i søen: for at give folk en god oplevelse,« slår han fast.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen