Kulturkapellet Aarhus skaber liv, hvor der før var død

I det tidligere kapel på Aarhus Amtssygehus har Quongafest og Scenekunsthuset Aarhus etableret Kulturkapellet. Et nyt kulturelt samlingspunkt og en scene til byens scenekunstneriske vækstlag.

Artiklens øverste billede

I det tidligere kapel på det gamle Aarhus Amtssygehus kommer der liv, hvor der før var død. Netop her er Kulturkapellet Aarhus, et nyt kulturhus hvor unge kan udfolde sig inden for kunst og kultur, rykket ind. Bag Kulturkapellet står de to etablerede, frivillige scenekunstneriske vækstlagsforeninger Quonga og Scenekunsthuset Aarhus.

“I Aarhus har vi manglet et sted, hvor unge ildsjæle fra det scenekunstneriske vækstlag kan få lov til at udfolde sig,” siger Astrid Ørsnæs, som har været arrangør på Quongafest i tre år.

“Vi oplever, at det er svært for unge mennesker, der gerne vil lave frit, uafhængigt teater, at finde lokaler, hvor de kan øve, dygtiggøre sig og performe. Siden 2016 har Scenekunsthuset Aarhus haft som mission at skaffe lokaler til de vækstlagsgrupper, som blandt andet spiller på Quongas årlige scenekunstfestival; Quongafest,” fortsætter hun.

Mette Iversen og Katrine Flarup Staustrup fra de scenekunstneriske vækstlagsforninger bag Kulturkapellet Aarhus havde begge et stort smil på læben, da deres nye sted blev indviet og nu endelig kan tages i brug. PR Foto.

Mangel på lokaler

Indtil nu har Scenekunsthuset Aarhus holdt til på midlertidige adresser eller i lokaler, hvor mange timer er gået med fundraising og at søge sponsorater for at dække lejeudgifterne.

“Quonga er ofte flyttet med ind på de adresser, Scenekunsthuset Aarhus har ligget på. Og det har befordret, at vi har lavet flere aktiviteter sammen. Blandt andet fredagsbaren Spir og en short play festival. Men når vi ingen lokaler har, sker der ikke meget,” siger Astrid Ørsnæs med et undertrykt suk.

“Det er Scenekunsthuset og os, der har siddet med det aktuelle problem, men der er flere institutioner i Aarhus, der har manglet et sted som Kulturkapellet. Har man eksempelvis gået på Teaterhuset Filuren som barn og gerne vil fortsætte med at lave scenekunst, når man bliver ældre, har det været svært at finde et sted at gå hen,” uddyber hun.

Projektet er blevet til med sparring og støtte fra de fire aarhusianske kulturinstitutioner Børnekulturhuset, Ungdomskulturhuset, Teaterhuset Filuren og Performing Arts Platform.

“Derfor tog lederne af Børnekulturhuset og Ungdomskulturhuset initiativ til at banke på hos kommunen og fortælle dem om behovet for en aarhusiansk ungescene. Og det er ad den vej, vi har fået adgang til kapellet og de tilstødende lokaler,” fortæller Astrid Ørsnæs.

I april gav Aarhus Kommune grønt lys til, at det aarhusianske scenekunstneriske vækstlag kunne benytte det gamle kapel i Tage-Hansens Gade.

“Vi har været i løbende kontakt med Børne- og Ungdomskulturhuset, så vi vidste, processen var i gang. Men vi blev overraskede over, at det gik så hurtigt. Vi fik tilbuddet om at være med i Kulturkapellet i april, og siden vi fik lejekontrakten 1. maj, har medlemmer fra Scenekunsthuset og Quonga brugt rigtig mange, frivillige timer på at renovere, male og vælte vægge,” lyder det fra Astrid Ørsnæs.

Fællesskab for alle

En af visionerne med Kulturkapellet Aarhus er at etablere et bredere scenekunstnerisk fællesskab.

“Med Kulturkapellet ønsker vi at skabe et samlingssted for de scenekunstneriske vækstlag, som allerede eksisterer. Men også et sted man kan gå hen, hvis man gerne vil være en del af vækstlaget. Quonga og Scenekunsthuset Aarhus er medlemsbaserede foreninger, så her kan man melde sig ind og dermed få adgang til Kulturkapellets faciliteter, som ud over Kapelscenen omfatter en mindre blackbox sal, øve- og mødelokaler og opbevaringsrum,” siger Astrid Ørsnæs og tilføjer:

“Da vi har et ønske om, at Kulturkapellet skal være et åbent sted, vil det blive muligt for alle at booke sig ind i lokalerne for at lave scenekunst, koncert, kunstfernisering, litteraturoplæsninger, poetry slam, eller hvad end man kan finde på. Og vi har allerede hørt fra folk, der gerne vil booke sig ind i lokalerne.”

Hun understreger, at alle uanset alder kan benytte sig af Kulturkapellets bookingsystem og bruge lokalerne.

“Jeg tror, vi fokuserer meget på de unge, fordi de fleste af os, der er medlem af Quonga og Scenekunsthuset er imellem 20 og 30 år. Men vi er på ingen måde aldersdiskriminerende - har man noget på hjerte, skal man bare komme,” forsikrer Astrid Ørsnæs.

Kæmpe forløsning

Hun og de øvrige aktører bag Kulturkapellet Aarhus glæder sig til at tage deres nye kulturelle samlingssted i brug.

“Vi er mange, som siden maj har brugt adskillige frivillige timer på sjove, men også mindre sjove opgaver for at få Kulturkapellet klar. Så det er en kæmpe forløsning nu at gå ind i en ny periode, hvor vi kan lave aktiviteter i huset og møde mennesker, der brænder for det samme, som vi selv gør,” siger Astrid Ørskov og forsikrer, at der allerede er flere fællesarrangementer på programmet hen over efteråret, hvor alle interesserede er velkomne.

“Vi glæder os til at præsentere ung scenekunst i Kulturkapellet Aarhus. Så nu håber vi bare, folk køber billet og kommer herned, ser vores forestillinger og besøger vores lille bar.”

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.