En epidemi-gyser genoptages på Aarhus Teater

I teaterstykket "En fortælling om blindhed" gribes folk af panik, fordi en epidemi bryder løs. Nu genoptages stykket... efter at virkeligheden indhentede fiktionen og satte teatret på pause.

Artiklens øverste billede
Simon Mathew spiller forestillingens fortæller i En fortælling om blindhed. Foto: Emilia Therese

I marts 2020, mens coronaen rasede, havde Aarhus Teater urpremiere på Christian Lollikes dramatisering af José Saramagos epidemiske roman ”En fortælling om Blindhed”. Forestillingen, der pludselig fik en foruroligende uventet aktualitet, blev kåret som Årets Særforestilling ’20 og satte et tankevækkende perspektiv på COVID-19 og hvordan det kan gå, når menneskeheden gribes af panik.

Nu genopsætter Aarhus Teater Lollikes epidemigyser med premiere 26. oktober. Der er desuden ekstra-arrangement om at være blind 28. oktober.

Publikum ”interneres”

Saramagos roman udspiller sig i et univers, der gribes af panik, da en verdensomspændende epidemi bryder ud. Én efter én mister de smittede synet. Fra det ene øjeblik til det andet ser de kun en hvid, diset tåge. Det sker pludseligt, og ingen ved hvorfor. For at stoppe smitten interneres de blinde på et nedlagt sindssygehospital. I total isolation fra omverdenen.

For at gøre publikums indlevelse total sætter instruktør Christian Lollike publikums synssans ud af spil. Teatergæsterne bliver installeret i enkeltmandsfeltsenge, og her ligger de, som lå de side om side med byens blinde borgere på et katastrofecenter. Ramt af den uforklarlige hvidhedsepidemi er publikum overladt til deres andre sanser og til lyden i de hovedtelefoner, der hænger ned over feltsengene: ”Hvem er det, der taler?” ”Hvem kan jeg stole på?”

»Jeg ville lave en epidemi-gyser, se om man kan skærpe publikums sanser ved at tage en sans fra dem. Og jeg ville bruge romanen til at stille det helt centrale spørgsmål: indser vi, at vi mennesker er et stort fællesskab, hvor den enkeltes valg påvirker mange andre – eller splitter sygdommen os?« udtaler Christian Lollike i den tilsendte pressemeddelelse.

”En fortælling om blindhed” kan ses på Aarhus Teaters Studio Scene til og med 4. december 2021.

Læs også

Del artiklen