Forfatter Charlotte Strandgaard er død

Charlotte Strandgaard sov stille ind lørdag morgen omgivet af sine nærmeste, skriver Politiken.

Artiklens øverste billede
Forfatter Charlotte Strandgaard er død i en alder af 78 år. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Forfatteren Charlotte Strandgaard er død. Hun blev 78 år.

Strandgaard døde på Glostrup Hospital omgivet af sine nærmeste, skriver Politiken.

Hun debuterede i 1965 med digtsamlingen ”Katalog”. I 2021 udgav hun sammen med Johanne Kirstine Fall sin sidste bog ”Stræk din krop mod min”.

Imellem de to udkom mere en 50 romaner, digtsamlinger og andre udgivelser, der bar Charlotte Strandgaards navn.

Hun blev født i Brørup i 1943 og voksede op i Aarhus i et hjem, hvor litteraturen fyldte meget.

Samme år som forfatterdebuten blev hun uddannet bibliotekar.

Hendes bøger blev kaldt ”nøgterne og gribende” og hendes budskaber ”sympatiske og nødvendige” i et 70 års-fødselsdagsportræt i Politiken.

Igennem karrieren nåede hun at modtage en række priser og legater. Her kan nævnes Morten Nielsens Mindelegat i 1972, Statens Kunstfonds legat i 1986 og Thit Jensens Forfatterlegat i 1989.

Ifølge forfatterweb.dk har Charlotte Strandgaards forfatterskab beskæftiget sig med alt det, der kan være svært at tale om.

Hun har skrevet om alt fra kropslige emner som abort, sex og menstruation til samfundsmæssige tabuer som stofmisbrug, spiseforstyrrelser og sindslidelser.

Den 6. juli 1970 var Charlotte Strandgaard en del af en gruppe, der blandt også talte Klaus Rifbjerg og Ebbe Kløvedal Reich. På Kulturministeriets trappe røg de hash i en aktion som protest mod fratagelsen af statsstøtte til teatergruppen ”Secret Service”.

Ud over sit skønlitterære forfatterskab har Charlotte Strandgaard også beskæftiget sig med problemer som mobning, racisme og voldsramte børn.

Grundlæggende har vi her at gøre med en forfatter, der interesserer sig for de liv, der leves i samfundets margin og de stemmer, der oftest udgrænses fra den fælles samtale. Det skriver forfatterweb.dk om Strandgaard.

Og beskriver hendes bog ”Hans” fra 2014 som en næsten ubærligt smuk, personlig og kompleks fortælling.

/ritzau/

Læs også

Del artiklen