Vær med når 180 dukker, 70 statister og otte skuespillere indtager Moesgaard

Til foråret rykker Det Kongelige Teater atter ud i landskabet omkring Moesgaard Museum med forestillingen Hobbitten. Et eventyr hvor otte professionelle skuespillere, 180 dukker og 76 statister hver aften skaber magi for 3000 publikummer.

Artiklens øverste billede
Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater, i midten er instruktør på Hobbitten, som kan opleves opført i landskabet omkring Moesgaard Museum til foråret. her ses han sammen med fra venstre; Gandalf, Bilbo og Elrond. Foto: M. Jeppesen

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.


Til maj næste år bliver landskabet omkring Moesgaard Museum forvandlet til et magisk og medrivende eventyrunivers med hobbitter, dværge, troldmænd, elvere og drager, når Det Kongelige Teater opfører J. R. R. Tolkiens klassiker Hobbitten under åben himmel.

Hobbitten spillede i maj i år i Ulvedalene i Klampenborg, og det er den samme spektakulære forestilling, der med over 180 dukker, 76 frivillige statister, ni heste og otte professionelle skuespillere rykker ind på Moesgaard til foråret.

»Hobbitten handler om skala. Vi har den lille hobbit, vi har elvere i menneskestørrelse, så har vi den store troldmand Gandalf og – i den anden ende af skalaen – de kæmpestore drager. Det var for at kunne realisere det spænd i skala, vi begyndte at tænke i dukker,« fortæller Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater og instruktør på Hobbitten.

Han har sammen med forestillingens dukkeinstruktør Rolf Søborg Hansen og dukkedesigner Ida Marie Ellekilde brugt lang tid på at udvikle hobbitten Bilboe, den fortabte hobbit Gollum og de øvrige dukker, der medvirker i forestillingen.

»Kasper Leisner, der spiller troldmanden Gandalf, er den eneste af skuespillerne i forestillingen, der “bare” spiller klassisk skuespil. De øvrige skuespillere er dukkeførere. Enkelte dukker kræver flere dukkeførere. Gollum eksempelvis føres af tre personer,« forklarer Kasper Holten og fortsætter:

»Det er vigtigt at understrege, at Hobbitten ikke er en dukkeforestilling i traditionel forstand. Det er skuespillerne, der giver dukkerne liv, og vi har bevidst ikke gjort noget for at skjule dukkeførerne. På den måde er det en forestilling, der hylder legen og den barnlige, naive glæde og som kræver, at publikum lever sig ind i eventyruniverset og leger med. Årsagen til, at Tolkiens univers er så fascinerende og virker så stærkt på mange mennesker, er, tror jeg, at han lader os digte videre på fortællingen inde i hovedet. Og det er præcis, hvad vi inviterer publikum til i vores udgave af Hobbitten.«

Skuespiller Signe Egholm Olsen spiller hovedrollen som den stilfærdige hobbit Bilbo Sækker i Det Kongelige Teaters udgave af Hobbitten. Foto: Miklos Szabo

Kvinde spiller mandlig hovedrolle

Fortællingens hovedperson, den stilfærdige hobbit Bilbo Sækker, er således en dukke i flere versioner ført af skuespiller Signe Egholm.

»Da vi tog hul på prøverne på Hobbitten, havde Signe hverken arbejdet med dukker eller spillet udendørs forestillinger før, så på den måde startede hun nærmest forfra på hele sit fag. I samspil med vores dukkeinstruktør Rolf Søborg Hansen har hun og de øvrige skuespillere kæmpet med at vække dukkerne til live. Og det har været en meget rørende og fantastisk proces at følge, hvorledes skuespillerne besjæler et legeme i form af dukkerne og nærmest vokser sammen med dem,« siger Kasper Holten.

Da Kasper Holten skulle besætte rollen som den mandlige hobbit Bilbo, var han ikke optaget af at finde en mandlig skuespiller, men udelukkende af at finde den bedst egnede til rollen.

»Der var ingen kønspolitiske overvejelser. For mig at se, er Signe den helt rigtige til rollen som Bilbo. Hun er sej og indædt, men udstråler samtidig stor varme. Og så har hun humor. Hun er på mange måder en sjov, skæv hobbit – og det er sagt med den største kærlighed!« forsikrer Kasper Holten og tilføjer:

»I forestillingen er Bilbo stadig en mand og bliver benævnt med “han”. Men da Hobbitten er en meget mandsdomineret fortælling, giver det at tilføre kvindelige skuespillere nogle former til paletten.«

Forud for premieren på Hobbitten i Ulvedalene oplevede Kasper Holten, at netop det, at Bilbo blev spillet af en kvinde, fyldte hos mange.

»Inden premieren blev jeg ofte spurgt, hvorfor jeg havde valgt en kvindelig skuespiller til at spille manderollen som Bilbo. Men da vi først spillede, var det ikke noget, hverken anmeldere eller publikum gjorde et stort nummer ud af. Det var som om, at spørgsmålet ikke længere var relevant, når først man blev suget ind i eventyruniverset og revet med af magien,« fortæller instruktøren.

Som statist i Hobbitten bliver man forud for premieren på Moesgaard 20. maj 2022 grundigt instrueret i at føre dukker på en livagtig og naturlig måde. Gollum kræver hele tre dukkeførere. Foto: Miklos Szabo

Bliv en del af eventyret

Lige nu søger Det Kongelige Teater i samarbejde med VisitAarhus over 70 frivillige, der har lyst til at medvirke som statister i Hobbitten på Moesgaard til foråret. Som statist får man mulighed for at spille dværge, elvere, ulve og skovtrolde og skal under forestillingen føre én eller flere dukker. En disciplin alle statister bliver grundigt oplært i under prøveforløbet.

»Det er helt fantastisk at arbejde med så mange statister, som tæller alt fra overlæger over pædagoger til studerende og arbejdssøgende. Folk der melder sig alene, fordi de har lyst til at lave teater. Og de kommer med en prisværdig seriøsitet og en entusiasme, som smitter af på hele castet,« siger Kasper Holten.

Det en magisk følelse at stå der på scenen, når over 3000 publikummer hver aften lader sig betage af historien. Som statist er man med til at skabe et univers, man bliver en del af et eventyr og ikke mindst af et ganske særligt sammenhold.

Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater og instruktør på Hobbitten.

Som statist i Hobbitten, der er Nordeuropas største udendørs forestilling, lover instruktøren, at der venter en oplevelse for livet.

»Det er en helt unik oplevelse at være en del af den kæmpe maskine, som de her produktioner er. Det er en magisk følelse at stå der på scenen, når over 3000 publikummer hver aften lader sig betage af historien. Som statist er man med til at skabe et univers, man bliver en del af et eventyr og ikke mindst af et ganske særligt sammenhold,« lyder det fra instruktøren.

Skuespiller Kasper Leisner spiller troldmanden Gandalf i Hobbitten og er den eneste af de otte professionelle skuespillere i forestillingen, der ikke fører en dukke. Foto: Miklos Szabo

Udendørs udfordringer

Når Hobbitten spiller til maj næste år, er det tredje gang, Det Kongelige Teater indtager det smukke landskab omkring Moesgaard med så stor en produktion.

»Vi lagde ud med Røde Orm i 2017 i anledning af kulturbyåret i Aarhus. I 2019 var vi her igen med Kong Arthur, og i 2022 kommer vi så med Hobbitten. Så nu kalder vi det en tradition og planlægger at komme tilbage til Moesgaard hvert andet år,« siger Morten Kirkskov, skuespilchef på Det Kongelige Teater.

At sætte en forestilling op i det bakkede terræn omkring Moesgaard med skoven som bagtæppe tilfører fortællingen om hobbitten Bilbo Sækker noget autenticitet. Og ifølge Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum, hentede Tolkien faktisk inspiration i netop den skandinaviske natur og den skandinaviske mytologi. Men at spille under åben himmel giver også udfordringer og stiller ekstra høje krav til de medvirkende.

»Når vi spiller udendørs, kan vi selvsagt ikke skifte kulisser, som vi kan på en teaterscene. Men vi kan variere i brugen af landskabet og udnytte mørket, efterhånden som det falder på. Det giver os mulighed for at arbejde i en helt anden skala end på teateret, hvor det ville blive for overdrevet og svulstigt,« forklarer Kasper Holten.

»Samtidig kræver det at spille i det fri, at skuespillerne er endnu mere gestikulerende og artikulerede end normalt. Og at de, når det ikke er dem, der siger noget, retter al fokus mod den, der gør. Vi skal formå at fastholde publikums opmærksomhed, også når de graver i tasken efter madpakken, når en fugl flyver forbi og når det regner. Vind og vejr er vi desværre ikke herre over, men da vi spillede Hobbitten tidligere på året i Ulvedalene, havde vi tørvejr i hele spilleperioden. Så vi satser på, at vi også der har skabt en tradition og tror på tørvejr 20. maj til 25. juni på Moesgaard,« siger instruktøren håbefuldt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen