Kvinder i Stalins lejre
Historiker Nasha Pilgård holder oplæg om kvindernes vilkår og overlevelsesstrategier i de sovjetiske arbejdslejre, som ikke kun foregik under anden verdenskrig.

På trods af at det sovjetiske arbejdslejrsystem – populært kaldet Gulag – ikke var lige så systematisk dødeligt som de nationalsocialistiske koncentrations- og udryddelseslejre i 1940’erne, så var de en blodig og langvarig del af den sovjetiske i historie.
Ifølge NKVDs egne rapporter gik mere end 1.590.000, menneskeliv til i de sovjetiske arbejdslejre mellem 1930 og 1953, et tal der må formodes dybt underdrevet.
Det skriver Dansk-russisk Forening Midtjylland i en pressemeddelelse om et oplæg af historiker Nascha Pilgård.
Foredraget er onsdag 16. februar klokken 18.30 på Dokk1, U1 og går under titlen ”Kvindelige fanger i Stalins Gulag –Vilkår og overlevelse – strategier” af Nasha Pilgård cand.mag. Historie
Kvinder også berørt
Denne del af historien berørte langt fra kun mænd, men også mange sovjetiske kvinder blev ligesom deres ægtefæller, sønner og fædre, dømt til fængsel og ophold i tvangsarbejdslejre, under den arbitrært brugte og berygtede artikel 58: kontrarevolutionære forbrydelser.
Kvinders specifikke oplevelse af nationalsocialistiske koncentrations- og udryddelseslejre er repræsenteret i den historiske forskning, mens kvinders oplevelse af fængsler og tvangsarbejdslejre, under Stalin, blot er en fodnote i forskningen.
Dette foredrag vil præsentere de vilkår som kvindelige fanger fandt sig selv under i Sovjetunionens tvangsarbejdslejre i årene 1930-1950 samt hvilke overlevelsesstrategier de benyttede sig af.
sø