Kæmpe efterspørgsel på Sonias smukke kager: Nu åbner Gotfred i Havnegade
Da Sonia arbejdede på kontor, ville virksomheden hellere have hendes kager end dem fra bageren. Under barslen åbnede hun op for kagesalg på Instagram. Efterspørgslen var så stor, at ovnen brændte sammen, så nu åbner hun eget bageri og café med portionskager.

Sonia Pedersen er egentlig uddannet med en kandidat i kommunikation og globalisering, men fra 1. april springer hun ud som konditor og caféejer, når Gotfred Aarhus åbner på Havnegade.
»Jeg har nok altid vidst, jeg gerne ville være min egen chef. Mine forældre har altid været selvstændige, og min bror er også. Så det var lidt meant to be. Men at det skulle ske lige nu og her på den her måde – den havde jeg ikke set komme.«
Århus Onsdag møder kvinden bag patisseriet Gotfred i hjemmet i Hasselager. Der er store, smukke kager på spisebordet foran køkkenet, der er pinligt rent og opryddet.
Sådan arbejder Sonia Pedersen bedst. Med styr på orden og hygiejne og allerhelst alene.
Men i hjemmet er altså også lille Aske, og da Sonia har brugt sin barsel delvist i køkkenet, så har han fået lov ind i mellem at være med i køkkenet og kigge med fra sin højstol.
Folk køber altid det samme. Det er så tit to jordbærtærter. Othello-lagkagerne gider folk ikke engang spise længere.
Kager til bryllup og kontor
Sonia Pedersen har altid bagt meget. Til venner, familie og deres store fester. Da hun arbejdede på kontor, var der kage hver fredag, men medarbejderne blev trætte af de samme gamle kendinge. Det kan hendes mand Kristoffer Pedersen genkende fra sit arbejde.
»Folk køber altid det samme. Det er så tit to jordbærtærter. Othello-lagkagerne gider folk ikke engang spise længere.«
Så dengang foreslog Sonias chef, at hun fik firmaets dankort til at handle ind og så selv bagte kager til de 40 medarbejdere. Det faldt i rigtig god jord hos alle kollegaerne.

Hjemme på barsel
Det er dog lidt tid siden, at Sonia bagte kager til kontoret, for hun sagde sit faste job op, inden hun gik på barsel med nu 11 måneder gamle Aske med mellemnavnet Gotfred.
»Hvorfor arbejde med at brande en anden virksomhed, når jeg kan brande min egen?,« tænkte hun.
Hun så, at flere på Instagram havde profiler, hvor man kunne bestille hjemmebag igennem, og så tænkte hun, at det kunne hun da også prøve. Og sådan opstod Gotfred Aarhus.
Kæmpe efterspørgsel
Hun åbnede for bestillinger 9. januar, og kort tid efter måtte hun stoppe for bestillinger. Ovnen derhjemme brød bogstaveligt talt sammen, og hun kunne ikke følge med efterspørgslen.
»Vi havde tænkt at hvis der i løbet af et år begyndte at komme to bestillinger om ugen, kunne vi finde et lille lokale i nærheden. Men så kom der 50 bestillinger på under et par uger,« lyder det fra en overvældet Sonia.
Så det blev ikke et lille lokale i nærheden, men i stedet et lokale centralt i Aarhus, der skulle findes.

»Jeg kan se, at målgruppen er unge, primært kvinder, og mange studerende. Og de kommer altså ikke til Hasselager for at købe en kage. Vi bliver nødt til at være, hvor de er, sagde jeg til Kristoffer.«
Sonias mand Kristoffer Pedersen er officielt ikke en del af teamet. Men han er en stor del af det her i opstarten, hvor han er en fast støtte og står for »alt det kedelige«, som Sonia formulerer det.

Et insta-venligt sted
I teamet indgår foruden Sonia af en konditor, to barista-kyndige kvinder med sans for æstetik og naboens datter Sarah, som Sonia har kunne sparre meget med i forhold til bageriets udtryk. Hun kommer til at have en del med indretningen at gøre, hvor hun blandt andet upcycler genbrugsstole med nyt flet.
Lige som Gotfreds instagramprofil, bliver caféen på Havnegade et smukt sted med rolige farver, hvor kagerne er i fokus. Det skal være nemt at tage smukke billeder af kagerne, og et rart sted at sidde og hygge sig og måske studere.
Det er også stedet, der skal være med til at skabe oplevelsen. Både når man henter en kasse med forskellige kager som en slags kagetapas, eller hvis man sætter sig med en kaffe og kage.
Og målet er nået, hvis det bliver sådan et sted, hvor man lige tager et billede, inden man sætter tænderne i kagen.
Til eftermiddagskaffen
De kager, man sætter tænderne i, er inspireret af patisserie-traditionerne fra Frankrig, Italien og Østrig.
Jeg tror, danskerne vil have et mere stramt udtryk, så sådan ser mine kager ud. Og folk vil gerne prøve noget nyt, men det skal være smage, de kender
»Men de portionskager er traditionelt meget pyntede. Jeg tror, danskerne vil have et mere stramt udtryk, så sådan ser mine kager ud. Og folk vil gerne prøve noget nyt, men det skal være smage, de kender,« fortæller Sonia, der blandt andet nævner smage som æblekage og til sommer koldskål.
Sidstnævnte giver Kristoffer et drømmende udtryk i øjnene.

Gotfred Aarhus træder altså ind på en madscene i Aarhus, hvor der er kager nok at vælge imellem. Noget, som Sonia og Kristoffer selv sætter pris på. Selv er de for eksempel vilde med at gå på Jumbo, men de mener ikke, de går ind i en alt for hård konkurrence.
»Der er mange gode, nye bagerier. Men det er meget morgenbrød. Vi kunne også sælge kanelsnurrer, men det gør vi ikke. Vi er mere det, man køber til eftermiddags- eller eftermiddagskaffen,« forklarer Sonia.
Der bliver seks faste kager i sortimentet og en ny sæsonkage hver måned. De kan købes stykvis eller i kasser á fire eller seks.
Sætter slutspurten ind
Der har været drøn på, på det seneste. Sønnen Aske har fået en alder, hvor alting bliver revet ned i cirka en meters højde i hele hjemmet, og med indkøring i vuggestue og opstart af virksomhed på samme tid har der ikke været mange minutters tid om dagen til afslapning.
»Men vi gider heller ikke bare sidde og se Netflix om aftenen, så kan vi lige så godt arbejde på det her,« siger Kristoffer Pedersen.
Sonia Pedersen, der har brugt mange aftener i køkkenet, glæder sig til en større arbejdsplads, hvor kagedej ikke skal rulles ud i præcis tre millimeters tykkelse med håndkraft, en større ovn og andet udstyr.
Nu skal kagerne bare finjusteres inden åbning, så de står helt skarpt i både udseende og smag hver eneste dag fra 1. april.