Guide til stenovnspizza i Aarhus: fra napolitansk til New York style

Redaktionen har fundet syv lækre pizzasteder til dig, der er vild med autentisk italiensk madhåndværk.

Artiklens øverste billede
Gode ingredienser og især en bund, der sidder i skabet, er alfa og omega for en pizza. Foto: Il Locale

Der er klassikerne, og der er de eksperimenterende. Uanset hvilken slags, man er til, så er gode ingredienser og især en bund, der sidder i skabet, alfa og omega for en pizza.

Redaktionen har fundet nogle af de pizzeriaer, der bruger stenovn til at bage.

De populære

Ild.Pizza PO Pedersens Vej 9 i Skejby, Søren Frichs Vej 53 i Åbyhøj, Oddervej 67 i Højbjerg, Lystrupvej 33 i Risskov, Skæring Strandvej 3 i Egå, Lystrup Centervej 85 i Lystrup og Sortevej 8 i Hornslet.

Kæden, der inden for de sidste par år har taget Aarhus og omegn med pizzastorm, laver nogle – i redaktionens optik – brandgode pizzaer.

De bager napolitanske pizzaer i ovn med åben ild, og man kan helt selv vælge, hvad der skal på den lækre bløde bund med den seje skorpe med bid i.

Her er der mest lagt op til, at man tager pizzaerne med hjem og spiser. Til gengæld har de hele syv afdelinger i Aarhus, så der skal nok være en tæt på dig.

Du bestemmer helt selv, hvad der skal på din Ild.Pizza. De har også lavet et par af deres egne favoritkombinationer, hvis du ikke selv kan vælge. Foto: Ild.Pizza

Importeret fra Italien

Pizza Propia Jægergårdsgade 7, Aarhus C

Pizza Propias nye chefkok er uddannet ved det napolitanske pizzaforbund, og pizzaerne bliver bagt i en brændefyret pizzaovn.

Snart vil man kunne vælge, hvilken pizzatype, man vil have. Ægte napolitansk, som er blød med størst smag, eller norditaliensk klassisk sprød pizza.

»Målet er ikke at udskille sig fra mængden, men blot at levere det absolut bedste produkt til den enkeltes smag,« siger pizzabager og ejer af Pizza Propria Henrik Morgensen til Århus Onsdag.

Sideløbende driver Pizza Propia også import fra Italien, så alle deres råvarer er udvalgt specielt og importeret til formålet fra slagtere og mejerister over hele Italien.

Du kan få de helt velkendte klassikere hos Pizza Propria, der ikke satser på at være specielle, men de bedste. Foto: Pizza Propia

Den lille specialist

Il Mercatino Mejlgade 18, Aarhus C

Den lille italienske købmandsbutik i Mejlgade sælger ikke kun italienske specialiteter, som mange måske tror. De har faktisk også godt gang i pizzabageriet i baglokalet, hvor du kan få nogle af de »samme slags, som du kan få i Italien«, siger de selv.

Ejer Paolo Marinaro kommer oprindeligt fra Rom og har arbejdet med italiensk mad i flere dele af Italien. Målet med Il Mercatino har siden starten i 2000 været at servere den helt autentiske italienske oplevelse i hver bid.

Varianten med bøffelmælk mozerella og lufttørret skinke er en af bestsellerne hos Il Mercantino, der er et lille stykke Italien i Mejlgade. Foto: Il Mercatino

Helt uden gær

Surdejspizzaria Frederiksgade 52, Aarhus C

Det multinationale hold bag Surdejspizza har kombineret to af tidens hotte madtrends: Napolitansk pizza og surdej.

Deres dej modner over tid med de helt naturlige gærceller, der opstår, når man bruger surdej, og således kan der gå op til 72 timer fra de simple ingredienser vand, mel og salt blandes, til pizzaen bages 90 sekunder i den åbne pizzaovn fra Napoli, som laver pizza med samme principper som brændeovn, men uden brænde.

Her spiser man pizzaen som de gør i Napoli – nemlig uden at bruge kniv og gaffel!

Hos Surdejspizzeria får du den autentiske pålevelse med et åbent køkken og pizza der spises, som italienerne i Napoli selv altid gør – nemlig med hænderne. Foto: Surdejspizzeria

New Yorker-stilen

Il Locale Guldsmedgade 36, Aarhus C

De lokale på Guldsmedegade bygger også deres pizzadeje op på surdej, men i stedet for at kigge mod Napoli, har de ladet sig inspirere af de italienere, der i slutningen af 1800-tallet immigrerede til New York City.

Il Locale laver Brooklyn style pizzaer, som de gør i Little Italy i New York med en sprød bund, men giver det gerne et lidt moderne twist.

De lever også op til deres eget navn og har en specialitet kaldet Total Lokal, der skiftes ud løbende. Den er altid båret af lokale ingredienser, i skrivende stund er det lokal gris og krondyr skudt mellem Aarhus og Skaberborg.

Der er lagt kærlighed i hver variant hos Il Locale. Her får du også en ølanbefaliong til hver variant, så du ved, hvad du skal drikek til. Foto: Il Locale

Skandinavisk øko

Sprød Rosenvangs Allé 214, Højbjerg

Børge, Margrethe, Sven og Anton... navne der nok ikke umiddelbart leder tankerne hen på Italien, men det er ikke desto mindre nogle af de pizzaer, man kan bestille hos Spröd.

Som man nok allerede her kan fornemme, så har de tænkt de danske og skandinaviske smage og råvarer ind i pizzaerne.

Men de bliver naturligvis bagt på ægte italiensk facon i en stenovn.

Hos Spröd er man på fornavn med pizzaerne. Her er det Kristian, der frister til en sprød bid. Foto: Spröd

De nye i klassen

Melværk Møllehatten 32, 1 .th, Risskov

Nogle af de nyeste på den napolitanske pizza-bølge i Aarhus er Melværk, som åbnede i Risskov Brynet i september sidste år.

De giver de økologiske pizzaer et moderne, nordisk twist og tør for eksempel sætte noget på menuen, som i hvert fald i min omgangskreds er noget, der virkelig deler vandene: Nemlig ananas på pizza!

Du kan også finde andre spændende toppings i menuen som for eksempel pistaciepesto.

Der er ikke noget at sige til, at Melværk har været populære lige fra åbningen af. Pizzaerne er lækre både for mund og for øjet. Foto: Melværk


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.