Var Holberg feminist?
Ny udstilling på Museet Køn sætter spotlight på teaterscenens kønsroller.

Var Holberg feminist? Spørger museet Køn åbent i en pressemeddelelse.
Selvfølgelig ikke set med nutidens briller, svarer de selv.
Men Ludvig Holberg var faktisk radikal i sin måde at skrive køn frem i sine stykker, og i det hele taget bruge kønnenes samspil dramaturgisk.
»Teatret som kulturform har gennem tiden sat fut i kønsdebatten. Tænk bare på, at man efter opførslen af Henrik Ibsens Et Dukkehjem i 1879 til selskab hos det bedre borgerskab ligefrem blev bedt om ikke at snakke om den kontroversielle slutning, hvor hustruen Nora forlader sin mand. Den slags konfronterende teater driver samfundets udvikling, ikke mindst på kønsfronten.,«udtaler Julie Rokkjær Birch, museumsdirektør på Køn Gender Museum Denmark.
Satire om samfundsnormer
Udstillingen ”Køn på scenen” markerer 300-året for dansk teater og vises på museet Køn i samarbejde med Aarhus Teater og Teatermuseet i Hofteatret.
»Holberg gik både kritisk og satirisk til samfundets fastlåste idéer om køn,« fortæller Peter Christensen Teilmann, direktør på Teatermuseet i Hofteatret.
Som når karakteren Frantz i stykket Den Politiske Kandestøber fra scenekanten spørger:
»Men kunne ikke en kone undertiden finde sin regning ved at blive skilt ved en mand, som var ond imod hende eller som var en dagdriver [...] Eller hun kunne få lyst til en anden.«

Dansk Teater 300 År
Og netop Den Politiske Kandestøber er omdrejningspunktet for jubilæumsfejringen i år, da den var et nybrud inden for dansk teater – for første gang var det på dansk.
Rundt omkring i hele landet markeres jubilæet under paraplyen Dansk Teater 300 År med Hendes Majestæt Dronning Margrethe som protektor.
sø