Aarhusbandet Total Hip Replacement gør musik til bindeled mellem verdensdele

Det aarhusianske reggaeband Total Hip Replacement er klar med deres tredje album, der er blevet til i Ghana i tæt samarbejde med ghanesiske musikere. Med det nye album i bagagen tager bandet sammen deres nye ghanesiske musiker-venner på turné i ind- og udland. Medio april giver de koncert på Voxhall i deres jyske hjemby.

Artiklens øverste billede
Det aarhusianske seksmandsband Total Hip Replacement er blevet udviddet med tre ghanesiske musikere til bandets tredje album "Anyankofo", som kommer på gaden medio april. Foto: Ekownaad Entertainment
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Den tunge jerndør brager i bag Lasse Damsgaard Andersen og Jakob De Place. De to fortsætter op ad en trappe og igennem en korridor. Bag endnu en dør gemmer der sig et lille køkken, hvor de smider jakkerne. Lasse forsvinder ud gennem køkkenet ad endnu en gang, mens Jakob fylder vand på elkedlen.

»Vi rykkede ind her i vores nye studie og øvelokale for en måned siden efter at have holdt til i Åbyhøj,« siger Jakob og hiver instant kaffen ud af skabet.

Lasse og Jakob er to af de i alt seks medlemmer af det aarhusianske soul- og reggaeband Total Hip Replacement. Deres nye studie ligger på Sydhavnen, hvor det kreative miljø blomstrer i alle dets aspekter.

»Det er fedt at være kommet herned. Her er en sindssygt fed vibe, og vi møder en masse andre musikere lige uden for døren,« fortsætter Jakob. Han balancerer tre kopper dampende kaffe ind i et tilstødende lokale, hvor Lasse allerede har sat sig i en solstråle, der har fundet vej ind ad vinduet.

Samspil med ghanesiske venner

I april udkommer Total Hip Replacement med bandets tredje album “Anyankofo”, som betyder “Venskab” på ghanesisk. Albummet blev skrevet og indspillet sammen med ghanesiske highlife og gospel musikere i Cape Coast i Ghana, Afrika sidste år.

»Det er et meget anderledes album end vores to foregående. Fordi det er et co-lab med ghanesiske musikere, der har taget det i en anden retning end bare vores egen. Albummet bærer i høj grad præg af, hvor det er lavet og dem vi har lavet det med,« lyder det fra Lasse.

Bandets tilknytning til Ghana strækker sig flere år tilbage i tiden.

»Vi har været i Cape Coast i Ghana med bandet flere gange - første gang i 2013 og senest i 2021 for at indspille “Anyankofo”. Det kom sig egentlig af, at Keld kva sit job som underviser på musikkonservatoriet havde fået forbindelse til organisationen African Footprint i Cape Coast. African Footprint er en organisation, der via forskellige musikalske projekter arbejder på at bygge bro mellem kulturer. Organisationen har et stort netværk rundt omkring i verden - også i Danmark,« forklarer Lasse.

»Keld er far til Carl og Victor, som er med i bandet. Han spiller ind imellem sammen med os og så fungerer han lidt som vores manager,« indskyder Jakob.

På det nye album er Total Hip Replacement blevet udvidet med tre ghanesiske musikere til et ni mands band. Albummet er indspillet i det legendariske highlife studie Kwashibu Music i tæt samarbejde med produceren Kwame Yeboah.

»Kwame Yeboah er et big shot inden for musik i Cape Coast, hvor han har sit studie. Han har produceret for internationale kæmpenavne som Craig David og Cat Stevens. Samtidig gør han meget ud af at forsvare den traditionelle highlife musik i Ghana og er det primære outlet til resten af verden inden for den genre. Kwame Yeboah har arrangeret og produceret albummet og har været vores bindeled til den ghanesiske scene. Han fik fat i highlife og gospel navne, vi ellers ikke ville have fået kontakt til,« fortæller Jakob.

Samtlige numre på “Anyankofo” blev skrevet, øvet og indspillet i løbet af de uger, bandet tilbragte i Ghana sidste år.

»Vi brugte tre uger i Ghana på at sidde sammen med vores ghanesiske musiker-venner og skrive numrene ud fra oplæg, som de havde lavet, og som vi havde med hjemmefra. Og så på at øve og indspille. Det var et intenst forløb, men også det fedeste,« siger Lasse og misser med øjnene i det skarpe sollys.

Det her projekt er vigtigt, fordi det prøver at transcendere vores forskelle, tale det universelle sprog som musik er og skabe sange og tekster, som man kan relatere til i Ghana men også i Vesten og Danmark.

Jakob De Place, trommeslager i Total Hip Replacement.

En todelt oplevelse

Mødet mellem highlife, reggae, traditionelle rytmer og global pop har tilført Total Hip Replacement en ny lyd. En lyd som danner et fælles sprog og en relation mellem de ghanesiske musikere og de danske.

»Det her projekt er vigtigt, fordi det prøver at transcendere vores forskelle, tale det universelle sprog som musik er og skabe sange og tekster, som man kan relatere til i Ghana men også i Vesten og Danmark,« forklarer Jakob. Han skubber sin hue lidt længere op i panden og fortsætter så:

»Vi prøver at skabe et fællesskab og fokusere på vores ligheder i stedet for at fokusere på forskellene, som man ellers ofte gør. Ikke at de ikke er der, forskellene – det er de. Musikere i Ghana har en helt anden hverdag end musikere i Danmark. Men i musikken udlignes de forskelle; vi har det samme drive, og vi møder folk på samme måde i musikken.«

For Total Hip Replacement er “Anyankofo” et fælles projekt med lige så stort ghanesisk aftryk som dansk.

»For os har det været vigtigt, at de ghanesiske musikere var lige så meget en del af det her album som os. Musikken skal også kunne fungere i Ghana. For os er succeskriteriet; at projektet bliver en todelt oplevelse,« lyder det fra Lasse.

Total Hip Replacement har skrevet teksterne og indspillet numrene til deres kommende, tredje album "Anyankofo" sammen med ghanesiske musikere i Cape Coast i Ghana. Foto: Ekownaad Entertainment

Forestående tour

Århus Onsdag møder Jakob og Lasse i deres studie i Sydbyen tre dage før, de sammen med bandets sjette medlem, Anja Kulyova, rejser til Ghana for at slutte sig til Carl, Victor og Viggo, der er rejst til Cape Coast nogle dage forinden. Ghana er startlokationen på en flere måneder lang turné.

»Det bliver så fedt at komme derned og høste frugten nu her. Vi skal øve med vores ghanesiske venner og featurings og spille koncerter i tv-shows og på klubber og spillesteder,« siger Lasse. Hans dråbeøreringe glimter i solstrålen.

»Vi glæder os til at få en hel måned sammen med hele bandet i Ghana. Og derefter tager vi jo videre på turné til Sverige, Grønland og Tyskland. Og til Danmark!« lyder det fra Jakob.

Total Hip Replacement og deres ghanesiske venner spiller releasekoncert på Voxhall i Aarhus 15. april.

»Vi ser ekstremt meget frem til at spille i Aarhus, for os er det altid helt særligt at spille i hjembyen. Samtidig med at det er sygt hjemligt og trygt at spille i Aarhus, sætter det også lidt nogle andre forventninger og medfører en anden form for nervøsitet.« Lasse kører håndfladerne et par gange op og ned ad lårene. Så siger han:

»Det er altid spændende at præsentere noget helt nyt til en releasekoncert. Det er jo der, man virkelig gerne vil, at folk møder op, og at de stadig kan lide det, vi laver, også selv om det er noget nyt. Vi har høje forventninger til koncerten på Voxhall og håber, der kommer mange!«

Jakob nikker energisk.

»Det bliver fedt at vise den nye lyd, hvor vi blender forskellige stilarter, til vores venner og til de aarhusianske fans, der har hørt os meget i den gode gamle konstellation. Vi er spændte på at se deres reaktion. Vi ved jo reelt ikke, hvordan de her numre fungerer live endnu,« siger han og tilføjer:

»Vi spillede to releasekoncerter på Voxhall sidste år, hvor alle sad ned på grund af corona restriktionerne. I den her mere dansable genre, vi har bevæget os ud i, bliver det så fedt, at folk nu kan stå op og være en del af festen.«

Til koncerten på Voxhall spiller Total Hip Replacement samtlige numre fra det nye “Anyankofo” album.

»Vi spiller formentlig alle numrene fra det nye album til koncerten. Ikke nødvendigvis i rækkefølge, men modificeret til koncertsammenhæng. Vi går efter at vise det hele!« siger Jakob.

Den forestående tour bliver den længste, Total Hip Replacement har været på til dato.

»Vi skal spille rigtig mange koncerter det næste halve år. Den her chunk, vi tager nu med start i Ghana og dernæst Danmark, Sverige, Grønland og Tyskland, bliver den længste tour, vi har været på. Derefter skal vi videre til Frankrig og England, så hvornår det holder med at være decideret turné, er jeg i tvivl om...« Lasse trækker på skuldrene.

Fascination af andre musikkulturer

Tydeligvis er kalenderen fuldt booket for Total Hip Replacement flere måneder frem i tiden. Og hvad der skal ske på den anden side af touren, ligger endnu ikke fast.

»Typisk vil man efter et halvt år på turné gemme sig lidt her i det nye studie og øve og skrive ny musik. Det ville være en naturlig proces. Den der vekselvirkning mellem at være ude at spille og hjemme for at skrive kan noget. Men altså stikker det helt af, må vi jo forlænge touren og tage til Amerika og Brasilien også,« griner Jakob.

Lasse rykker frem på kanten af stolen og ud af solstrålen.

»Vi er faktisk ved at lægge planer om at lave noget i Brasilien i 2023...« siger han så lavmælt.

»Det kan vi vel godt breake?« Lasse ser spørgende på Jakob. Jakob nikker.

»I bandet har vi alle sammen en stor fascination af og nysgerrighed på musik fra andre kulturer. Den nysgerrighed kan vi godt lide at forfølge, og det kan sagtens være, vi gør det i Brasilien næste år,« siger Lasse så. Let hemmelighedsfuld og uden at uddybe yderligere.

Andre musikkulturer har trukket i Total Hip Replacement i alle årene og gør det stadig. Af ren og skær passion – ikke i forsøg på at være anderledes eller kontrær til mainstream, fastslår Lasse:

»Indtil videre har vi kastet os ud i noget, der naturligt har optaget os. Senest jo projektet med “Anyankofo”. Det er ikke fordi, vi bevidst prøver at finde noget mærkeligt eller ukendt for mainstreampublikummet. De her muligheder er ligesom bare opstået naturligt via vores netværk, og så har vi grebet dem, fordi vi ikke har kunnet lade være.«

Et kort nik fra Jakob vidner om, at han er enig. Han tømmer sin kaffekop og ser på sit ur. Med mindre end 72 timer til flyet mod Ghana letter, er der en række praktiske opgaver, der kalder.

»Jeg skal ud at sætte plakater op for releasekoncerten på Voxhall. Og så skal jeg have pakket. I virkeligheden nok mest instrumenter. Der er cirka 33 grader i Cape Coast lige nu og høj luftfugtighed, så jeg får nok ikke brug for andet end t-shirts og shorts,« siger Jakob. Han rejser sig og går ud i køkkenet, hvor han sætter kaffekopperne af på køkkenbordet. Lasse følger efter.

Inden de iklædt trøjer og dunjakker ryger ud ad døren og ud i det aarhusianske stadig kølige forår, siger Lasse:

»Herfra skal opfordringen lyde: Lyt til pladen og kom til koncerten! Det bliver fedt!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.