Det bliver først rigtig jul, når vi danser i Aarhus

Balletmester Nikolaj Hübbe eeeelsker ballet, at komme til Aarhus og at være med i ’Vild Med Dans’. Den Kongelige Ballet danser ’Nøddeknækkeren’ i Musikhuset mellem jul og nytår

Igen i år danser Den Kongelige Ballet i Musikhuset i Aarhus mellem jul og nytår. Ifølge balletmester Nikolaj Hübbe glæder danserne sig helt vildt til at nøddeknække i Aarhus, fordi de har gjort det tusindvis af gange på scenen i København. Derfor er det så dejligt og hyggeligt at danse i Musikhuset og komme ud til et andet publikum.“Det er blevet en tradition at danse i Aarhus i juledagene. Det er først rigtig jul, når vi kommer til jeres hyggelige by og møder de varme jyder,” siger Nikolaj Hübbe til Århus Onsdag.Vi har fanget ham imellem fornyelsen af et pas og en instruktion af en elev. Han bevæger sig hurtigt gennem København, mens han taler i telefon.“Vi sprang over sidste år, fordi I havde ’Frost’ kørende, og vi havde en stor opsætning af ’Alice i Eventyrland’. Men det var helt forkert. Det blev ikke rigtigt jul,” mener balletmesteren.Han fortæller, at han som ung kom jævnligt til Aarhus, fordi hans storesøster læste dramaturgi her. Siden har han været i byen mange gange for at sætte forestillinger op på Aarhus Teater, i Hermans i Tivoli Friheden og i Musikhuset.

“Jeg har altid haft noget med Aarhus. Vi københavnere kan lære noget af den jyske lune. Mine besøg hos min søster var fulde af cafébesøg, latte og brunch. I dag synes jeg, at jeg kender byens scener og festugen, der i øvrigt også er rigtig hyggelig.”

Er selv danset af

Den kongelige kommer til Aarhus med netop ’Nøddeknækkeren’, fordi det er en oplagt juleforestilling. I over 100 år er den blevet danset verden over. Både børn og voksne glæder sig over historien om Clara, der får en nøddeknækkerdukke i julegave og julenat drømmer, at han er en prins. Sammen slås de mod en musehær, bliver velsignet af snedronningen og kommer til Limonadeelven i ’Landet fuld af slik’.“Det er en rigtig familieklassiker. Når familierne endelig har fri sammen i julen, giver det os et kæmpe vindue, som vi benytter os af. Vi danser gerne i juleferien, hvor publikum har fri. Vi har jo skæve arbejdstider,” forklarer balletmesteren.Han følger sine dansere tæt, men er selv færdig med at springe rundt på de skrå brædder. Han har haft en flot karriere som solodanser ved Den Kongelige Ballet og ved New York City Ballet. Han smed balletskoene som 41-årig og blev chef, da han i 2008 tog jobbet som balletmester i København.“Jeg danser ikke mere. Det er alle bedst tjent med, for det er ikke noget kønt syn,” ler han hjerteligt.

Det lykkedes dog 50-årige Nikolaj Hübbe at holde fast i sin form, da han sidste år morgentrænede sammen med tre balletkolleger.

”Mette Bødker, Anne Marie Vessel, Thomas Lund og jeg lavede et old-boys-girls-hold. Vi mødtes klokken 8 om morgenen sammen med fysioterapeuten og lavede hard core vægttræning. Men lige nu har vi travlt med alt muligt andet, så vi træner ikke. Det kan være et godt nytårsforsæt at komme i gang igen,” filosoferer Nikolaj Hübbe.

Eeeelsker ’Vild Med Dans’

De mange år i rampelyset har gjort Hübbe til balletstjerne. Men hans popularitet og kendisfaktor er mangedoblet, efter han gjorde sin entre i dommerpanelet i ’Vild Med Dans’ på TV2. I dag ved næsten alle, hvem Nikolaj Hübbe er.“Jeg sagde ja til at være med, fordi jeg vidste, at det ville give balletten større opmærksomhed. Det er fantastisk at være med i noget, der er så kendt og set af så mange. Men jeg sagde også ja, fordi jeg var nysgerrig. Det er jeg af natur,” svarer han på spørgsmålet om, hvad han dog laver i ’Vild Med Dans’.“Jeg vil gerne være med til at afmystificere og afdramatisere balletten, der har et prædikat som noget farligt fint med rødt plys, dronningen og basunengle. Samtidig håber jeg, at jeg kan være med til at give noget til dommerfirkløveret,” uddyber han.Balletmesteren holder af alle former for dans, også standard og latin. “Jeg eeeelsker at være med. Det er så sjovt. Jeg har mødt en masse søde mennesker og lært at tale på live-tv uden at blive nervøs. Det er vigtigt for mig. Jeg bruger det i mange sammenhænge,” siger en ærlig dansechef.Han står i sit daglige virke med masser af produktioner og er meget imponeret over tv-stationens evne til at få et liveshow skudt af. “Hele produktionen og alt backstage er simpelthen så godt skruet sammen. Det er så olieret, at alt går glat,” mener han.Som det fremgår i begyndelsen af denne artikel, holder Nikolaj Hübbe meget af traditioner og rutiner. ’Vild Med Dans’ er blevet en fast fredagsrutine for ham, og det er en af dem, han holder meget af. Det er ugens festlige indslag ind imellem mange timers hård træning, tårer og sved på balletskolen.

Moderne balletskole

I nyere tid har man kunnet følge seks elevers hårde, dedikerede arbejde i træningslokalerne i serien ’I forreste række’ sendt på DR1.“Jeg synes, det er nogle virkelig gode og nuancerede udsendelser. De seks dansere er gået utrolig flot ind i optagelserne af programmerne. De har filmet sig selv og er både ærlige og kærlige. De viser højdepunkter såvel som tudeture og bagsiden af medaljen, uden det bliver snagende eller udleverende,” siger balletmesteren.Han er klar over, at han er en form for autoritet overfor de unge dansere, men han oplever også, at de er meget selvstændige, og at de tager ansvar for sig selv.“Jeg har ikke nogen gammeldags diktatorrolle. Der er medbestemmelse og indflydelse på skolen, for vi er moderne mennesker. Det er meget anderledes, end da jeg var barn på skolen for 40 år siden,” fastslår Nikolaj Hübbe.Man kan 29. og 30. december opleve, hvad han og danserne har fået ud af tusindvis af timers træning. Der danser de ’Nøddeknækkeren’ i Musikhuset.På spørgsmålet om, der i øvrigt er noget, han gerne vil sige til dig, kære læser, svarer han:“Jeg håber bare, at vores besøg i Aarhus bliver ved og ved og ved. Vi er game, for vi er hele Danmarks ballet, og den skal ud til så mange som muligt.”

FAKTA:

Nikolaj Hübbe blev som 10-årig optaget på balletskolen

I 1988 blev han udnævnt til solodanser ved Den Kongelige Ballet

I 1992 blev han solodanser ved New York City Ballet

I 2008 smed han balletskoene for at blive balletmester i den kongelige

I 2011 takkede han ja til dommertjansen i ’Vild Med Dans’

I 2017 fyldte Nikolaj Hübbe 50 år

29. og 30. december er han og balletdanserne i Musikhuset med ’Nøddeknækkeren’


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.