Melvin Kakooza skal lede slagets gang til Kapsejladsen 2022

Grundet coronasituationen er Kapsejladsen de seneste to år blevet afviklet uden publikum. I år vender den famøse sejlads tilbage til Universitetsparken d. 29. april, hvor komiker Melvin Kakooza og satiriker Martin Johannes Larsen står for at lede slagets gang, når årets vinder af Det Gyldne Bækken skal findes.

Artiklens øverste billede
Højdepunktet til Kapsejladsen er naturligvis sejladsen tværs over søen i Universitetsparken, hvor 12 hold fra universitetets foreninger dyster mod hinanden - i kampen om Det gyldne bækken. Arkivfoto: AtmosPhoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I de seneste uger har der været fuld aktivitet på søen i Uniparken fra tidlig morgen til sen aften. Studerende fra de forskellige foreninger på Aarhus Universitet er gået i skarp træning forud for årets Kapsejlads, der spænder af i parken 29. april.

»Vi er i fuld gang med træningen, og de deltagende foreninger har nu udtaget det sejlerhold, der skal stå distancen på dagen. I årenes løb er konkurrencen blevet hårdere, og den bliver taget ret seriøst,« fortæller Frederik Gautier Hansen, der sammen med Kasper Steen er arrangør af Kapsejladsen 2022. De er begge medicinstuderende på 8. semester og en del af forretningsudvalget under medicinsk fredagsbar, Umbilicus.

I Kapsejladsen dyster hold fra 12 af Universitetets foreninger imod hinanden. Det gælder om - en ad gangen - at ro frem og tilbage i båd tværs over søen, komme op på bredden og bunde en øl for dernæst at tage ti runder om flasken i bedste ølstafet-stil. Alt sammen på tid. Det hold, der hurtigst klarer sig igennem disciplinen, vinder den eftertragtede pokal; Det gyldne bækken.

»Kapsejladsen startede i ‘91 som en fjollet ølstafet, og så har konkurrencen bare vokset sig større og større, og folk er gradvist gået mere og mere op i det. Egentlig er det jo lidt skørt, men når man selv er en del af sejladsen, går man op i den, som var den en professionel sport. Når man så træder et skridt tilbage, er det jo i bund og grund stadig bare en ølstafet... Man kan sige, at Kapsejladsen er det bedste af to verdener; den er en gylden mellemvej mellem at tage noget seriøst og stadig give plads til fest og spas,« siger Frederik.

Komiker og tv-vært Melvin Kakooza (billedet) er sammen med satiriker Martin Johannes Larsen konferencier ved Kapsejladsen 2022 i Universitetsparken 29. april. Arkivfoto: Morten Høeberg Mortensen

Den kendte Kapsejlads er retur

Eventet, der strækker sig over en hel dag og ud over selve Kapsejladsen omfatter forskellige andre former for underholdning, har år efter år trukket op imod 30.000 studerende til Uniparken. Med det formål at hygge sig, feste og heppe på sit hold af medstuderende i bådene.

»Sidst vi havde en normal Kapsejlads var i 2019, og programmet i år kommer til at ligne programmet fra 2019. Om formiddagen har vi et uofficielt program, hvor Søvand står for gimmicks, Kapsejlads-sange og for at fortælle om koncept og regler for Kapsejladsen. Søvand er en gruppe drenge, der tidligere har studeret på universitetet og deltaget i Kapsejladsen, og som efterfølgende har lavet en Kapsejlads-podcast,« lyder det fra Frederik.

»Det officielle program begynder klokken 13, hvor der traditionen tro vil være åbningstaler fra borgmester Jacob Bundsgaard og rektor Brian Bech Nielsen. Og fra Kasper og jeg. Herfra tager årets konferenciers Melvin Kakooza og Martin Johannes Larsen over og vil kommentere Kapsejladsen minutiøst fra start til slut. Og så er nøgenløbet selvfølgelig tilbage!« fortæller han.

Det er fuldstændig fantastisk at have udsigt til at kunne samle tusindvis af studerende i parken igen. Det er jo hele essensen af Kapsejladsen; den er en fest for alle studerende.

Frederik Gautier Hansen, arrangør af Kapsejladsen 2022.

Grundet corona blev Kapsejladsen i 2020 og 2021 afviklet i det små. Uden publikummer og uden live acts. Sidste år blev konkurrencen livestreamet, så de studerende og andre interesserede kunne samles i mindre grupper derhjemme eller på byens barer og følge slagets gang på skærmen.

»Det er fuldstændig fantastisk at have udsigt til at kunne samle tusindvis af studerende i parken igen. Det er jo hele essensen af Kapsejladsen; den er en fest for alle studerende. At kunne mødes på en af byens barer og følge Kapsejladsen på livestream var et rigtigt fint alternativ sidste år, men det er jo langt fra det samme, som at være 30.000 mennesker samlet under åben himmel i Uniparken,« siger Frederik.

Frederik startede på medicinstudiet på Aarhus Universitet i 2019 og har derfor kun oplevet en normal Kapsejlads.

»Inden corona har Kapsejladsen været afviklet hvert år - det er en tradition, der er blevet ført videre, og i år er det 32. gang, Kapsejladsen løber af stablen. Jeg har kun deltaget i en normal Kapsejlads, og studerende, der er startet på Uni efter mig, har slet ikke oplevet en rigtig Kapsejlads. Det får de mulighed for i år, og jeg håber, de får en god oplevelse med det.«

Kapsejladsen er en disciplin, der kræver træning adskillige uger op til, slaget skal stå, og de studerende går op i det, som var det en professionel sport. Arkivfoto: AtmosPhoto

Fest og forløsning

Sidste år var det Psykologi, der løb med sejren og Det gyldne bækken. Medicinerne kom ellers først over målstregen, men blev diskvalificeret da holdets første sejler kom ind på psykologis bane på starten af sejlturen.

»Sidste år tabte vi trofæet på en dommerkendelse, så i år håber jeg selvfølgelig, vi i Umbilicus vinder Det gyldne bækken. Der er mange af holdene i år, der ser stærke ud, men jeg er jo nødt til at udråbe min egen forening som favoritter,« griner han.

Sammen med Kasper har Frederik brugt 30-35 timer om ugen det sidste halve år på at forberede årets Kapsejlads.

»Vi har brugt mange frivillige timer på at arrangere Kapsejladsen 2022, og der har både været op- og nedture. Men nu har vi også en forventning om, at det hele spiller, når vi møder op på dagen. Den forløsningsfølelse glæder jeg mig til - så har det været al arbejdet værd. Og så glæder jeg mig selvfølgelig til det helt åbenlyse; at have festen tilbage!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.