Fotoudstilling på Store Torv om hjemløse

'De Rodløse – vi der er tilbage' sætter ansigt på hjemløsheden og fokus på det korte liv blandt hjemløse i Danmark som en socialfotografisk dokumentation.

Artiklens øverste billede
Portrætterne af dem, der er døde, er blevet til ved, at de originale negativer har været gravet ned i jorden i flere måneder og er efterfølgende yderligere opløst med en kemisk proces. De forandrede negativer er herefter blevet indscannet og forstørret. I de nye portrætter er der opstået betydningsbærende spor over tid i fraværet og opløsningen af deres ansigter og kroppe. Foto: Helga Theilgaard
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

De Rodløse – vi der er tilbage, er navnet på en fotoudstilling af Helga Theilgaard, som kan ses på Store Torv i Aarhus fra fredag 29. april kl. 16 indtil 24. maj.

En udstilling, der råt og autentisk viser portrætter af hjemløse, og som sætter fokus på det korte liv og overdødeligheden blandt hjemløse i Danmark – og ikke mindst sætter hjemløshed til debat.

I begyndelsen af vinteren 2008 gik fotograf Helga Theilgaard igennem Københavns gader og parker, opsøgte herberger, varmestuer og forsorgshjem for at lede efter de mennesker, hun ville fotografere blandt de hjemløse. Nu tretten år efter er Helga Theilgaard tilbage med 36 portrætter, en udendørs fotoudstilling og en bog, der fortæller historien om mennesker med et liv på kanten af samfundet.

Dør før gennemsnittet

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør socialt udsatte mennesker i gennemsnit 19 år før den resterende del af befolkningen. Desværre afspejler den samme tendens sig i Helgas opfølgende arbejde.

Ud af de tredive hjemløse, der blev fotograferet, lever tretten ikke længere. Fire er for syge til at deltage lige nu. Seks personer har det ikke været muligt at opstøve.

Nogle er kommet videre i livet. Andre er stadig det samme sted, men årene har sat yderligere præg i deres nedslidte kroppe med markante spor i deres ansigter, manglende tænder, indfalden hud og tydelige ar.

Giv hjemløse en stemme

For Helga Theilgaard har det været en gribende oplevelse at finde frem til de syv mennesker, der er tilbage.

»Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt, fortælle deres historier og vise at de er mennesker med drømme, længsler og håb – lige som du og jeg. De har krav på at blive set og taget alvorligt – og ikke blot forsvinde som et tal i statistikken,« siger Helga Theilgaard.

»Med udstillingen vil jeg gerne give en forståelse af hjemløshed og være med til at bryde tabuet og den stigmatisering som socialt udsatte mennesker oplever,« siger fotograf Helga Theilgaard.

Der er fernisering på Store Torv 29. april klokken 16.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen