Ny sæson på Teatret Svalegangen inviterer til kamp

Teatret Svalegangen byder indenfor til en ny sæson med 14 gæsteproduktioner, en række Off The Record arrangementer og fem egenforestillinger, der alle har et stærkt element af kamp - skræmmende relevant i en tid, hvor splittelse præger verdenssamfundet.

Artiklens øverste billede
Teatret Svalegangen løfter sløret for sæsonprogrammet 22/23. Et program der byder på fem egenproduktioner, 14 gæsteproduktioner og en række Off The Record arrangementer. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Fredag 6. maj løftede Teatret Svalegangen sløret for sæsonprogrammet 22/23. En sæson som byder på 14 gæsteproduktioner, en række Off The Record arrangementer og fem egenproduktioner, der i lyset af krigen i Ukraine synes endnu mere relevante.

»Da vi startede planlægningen af denne sæson, havde vi ikke forestillet os, at den ville udspille sig på et bagtæppe af et Europa i krig. Hvem havde troet, at den europæiske kontekst på få uger ville være forandret i den grad, som vi ser i dag? Men netop i det lys, er det tydeligt, hvor meget vi har brug for kunsten. Vi har brug for scenekunst, der kan udvikle diskussionen, udfordre magthavere og skabe fortællinger, der lokalt, nationalt og internationalt kan samle os – særligt i en tid med splittelse og polariserede synspunkter,« udtaler teatrets direktør og kunstneriske chef, Per Smedegaard i forordet til Teatret Svalegangens sæsonprogram.

Den forestående sæsons fem egenproduktioner har alle fem et stærkt element af kamp og det i ordets bredeste betydning. Kampen for eller imod noget, kampen om vælgernes gunst, kampen mod sygdom, kampen om retten til det gode liv, eller kampen vi hver især kæmper i os selv, når det kommer til at leve bæredygtigt.

Direktør og kunstnerisk chef på Teatret Svalegangen, Per Smedegaard, håber, at den kommende sæsons forestillinger vil give publikum stof til eftertanke og omtanke. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Fem egenproduktioner

I forbindelse med Aarhus Festuge i slutningen af august, inviterer Teatret Svalegangen til United Change Vejfest. Her iscenesættes en række af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling krydret med talks, grønne debatter og øl i solen. Vejfesten er en optakt til 2023, hvor teatret sætter samtlige 17 verdensmål i scene under overskriften United Change.

Fra 10. september spiller det symbolske drama Den store brand i Teatret Svalegangens Store Sal. Pressefoto

10. september inviterer teatret til Danmarkspremiere på Den store brand, som er en poetisk og musikalsk fortælling om, hvordan venner bliver til fjender. Et symbolsk drama om uretfærdighed og magts opståen skrevet af dramatiker Roland Schimmelpfennig og fortolket af instruktør Simon Boberg og komponist Bebe Risenfors.

Fra 29. oktober er Holger Østergaard tilbage på scenen i den på en gang rørende og humoristiske monolog En lille smule ubehag. Foto: Montgomery

Sidst i oktober genopsættes den anmelderroste cancer-monolog En lille smule ubehag med skuespiller Holger Østergaard som ene mand på scenen. En lille smule ubehag er en empatisk og humoristisk fortælling om noget helt igennem forfærdeligt; prostatakræft. Den prisbelønnede amerikanske dramatiker Jeff Metcalf har skrevet stykket, som bygger på hans egen transformerende rejse igennem kræftsygdommen.

Der er skruet op for underholdningen og ned for troværdigheden i gameshow-komedien Valgaften, som spiller i Store Sal på Teatret Svalegangen fra 11. februar 2023. Pressefoto

Gameshow-komedien Valgaften blev i sæson 20/21 aflyst grundet corona, men i forbindelse med det kommende folketingsvalg får satiren Danmarkspremiere i februar 2023. Instruktør Niels Erling og det unge dramatikertalent Niclas Askan Johansen mixer sammen med seks skuespillere en hæsblæsende, dramaturgisk cocktail, hvor der er skruet helt op for underholdningsværdien og helt ned for troværdigheden. Publikums sms-stemmer afgør forestillingens handling samt hvem, der skal være Danmarks næste statsminister.

Trine Pallesen og Maibritt Saerens står sammen på scenen i satiren Historien om mig. Forestillingen spiller i Ny Sal på Teatret Svalegangen fra 1. april 2023. Pressefoto

I co-produktion med virksomheden Poweract blænder Teatret Svalegangen 1. april 2023 op for “Historien om mig” med skuespillerne Trine Pallesen og Maibritt Saerens i front. Forestillingen er en skovterapeutisk klimasatire om vores individuelle behov versus en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Per Smedegaard afrunder forordet i Teatret Svalegangens kommende sæsonprogram med ordene:

»Nyd forestillingerne, tænk over dem, jeg håber de kan skabe omtanke, refleksion, samling og forandring.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.