Klatresporten hitter i Aarhus

Klatresporten er populær i Aarhus, hvor klatrehallerne skaber rum for nye idrætsnetværk, som mange ifølge en idrætsforsker i stigende grad opsøger.

Artiklens øverste billede
I kæden Boulders' klatrehaller i Aarhus C og Skejby er klatrevæggene aldrig tomme i åbningstiden. Pressefoto.
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Aarhusianerne har fået øjnene op for klatring.

I 2021 var der 572 medlemmer i byens klatreklubber, viser tal fra Danmarks Idrætsforbund. Aarhus er dermed den by i Danmark med næstflest klatreklubmedlemmer, kun overgået af København. Det skriver Boulders i en pressemeddelelse.

Også aarhusianske klatrehaller, der ikke er klubejede, oplever medlemsvækst. Hos boulderingkæden, Boulders’, klatrehaller i Aarhus C og Skejby er medlemsvæksten markant, og her er væggene aldrig tomme i åbningstiden. Det fortæller Martin Petersen, der er direktør og medejer af Boulders.

»Klatring er ikke længere kun for ambitiøse idrætsudøvere med bjergbestigning i sigte. Vi oplever stor og hastig medlemsvækst og møder dagligt klatrere i alle aldre, størrelser og livsfaser, som ser sporten som et godt alternativ til fitnesscenteret,« siger Martin Petersen.

For 23-årige Christian Munch Andresen fra Aarhus har det betydet meget at begynde til klatring, da Boulders åbnede en hal i Aarhus C i maj sidste år. Herigennem har han opbygget et netværk og skabt gode træningsrutiner:

»Fitness keder mig lidt, men ved klatring bliver jeg motiveret af gradueringssystemer, som gør det muligt at se sine fremskridt ud fra farver. Og så er det en fed måde at møde nye mennesker på og et godt fællesskab, hvor vi mødes i hallen hver uge,« siger Christian Munch Andresen.

Boulders har planer om at udvide med endnu en klatrehal i Aarhus, hvor kæden i forvejen har to: en i Aarhus C og en i Skejby. Pressefoto.

Fælles problemløsning

At mange foretrækker klatring frem for fitness kan forklares med den sociale interaktion og den hjernegymnastik, klatring i højere grad tilbyder. Det forklarer Knud Ryom, der forsker i idrætspsykologi ved Aarhus Universitet.

»Der er sket et skift i tiden, og kroppen skal ikke længere blot have en stærk ydre fremtoning. Den skal også være funktionel og indfri behovet for at blive dygtigere. Det sker i høj grad gennem interaktion med andre på klatrevæggen, hvor fælles problemløsning på tekniske udfordringer motiverer klatrerne og ryster dem sammen,« siger forskeren.

»Mange holder sig tilbage fra at starte til en holdsport, når de har passeret tyve år, fordi de føler præstationsangst over aldrig at have udført sporten før. Klatring tilbyder den samme holdånd, men her er forventningspresset dæmpet, fordi her er mange nybegyndere i alle aldre og intet krav til at være på samme niveau for at kunne dyrke det sammen,« supplerer direktør Martin Petersen.

I takt med den stigende interesse for klatring i Danmark vil Boulders udvide med 15 klatrehaller i en række af landets større byer over de næste tre år, heriblandt en tredje Boulders-klatrehal i Aarhus.

»Klatring bliver en større og større del af danskernes mentalitet, og vi ønsker at imødekomme behovet for klatrehaller i byer, som endnu ikke har tilstrækkelige klatremuligheder, og hvor efterspørgslen er særligt stor,« mener Martin Petersen.

Klatring tilbyder samme holdånd som traditionel holdsport, men man behøver ikke være på samme niveau for at kunne træne sammen, og det gør sporten attraktiv. Pressefoto.

sra

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.