Temadag om grønlandsk litteratur
Det Grønlandske Hus i Aarhus er repræsenteret på årets internationale LiteratureXchange-festival.
Søndag den 19. juni inviterer Det Grønlandske Hus i Aarhus indenfor til en dag i den grønlandske litteraturs tegn. Arrangementet afholdes i forbindelse med den internationale litteraturfestival LiteratureXchange.
Festivalen finder sted fra den 9. til 19. juni på 41 forskellige lokationer i Aarhus og byder blandt andet på oplevelser med internationale forfattere som Chimamanda Ngozi Adichie, Anthony Doerr, Sayaka Muarata, Lars Saabye Christensen og danske forfattere som Søren Ulrik Thomsen, Peter Øvig og Iben Mondrup foruden litterære koncerter og vandreture.
Det Grønlandske Hus afholder en temadag med tre arrangementer.
Hans Egedes dagbog
Først vil Forlaget Atlanten præsentere deres første udgivelse Hans Egede: Dagbog 1721-36, der er Egedes missionsdagbog fra årene på Grønland.
Dagbogen er bearbejdet til nudansk, og tanken med udgivelsen fra forlagets side er at bidrage med nuancer til samtalen og debatten om det dansk-grønlandske forhold. Der lægges op til en åben samtale om og refleksion over Danmarks rolle i kolonihistorien.
Derefter vil redaktør Janne Breinholt Bak fortælle om den måde, Niviaq Korneliussens prisvindende roman Blomsterdalen blev til og udkom simultant på to forlag og to sprog.
Hvordan vidste hun, at netop denne fortælling var noget helt særligt? Hvordan arbejder man over så store afstande og med sproglige forskelligheder? Hvor stor indflydelse har en redaktør egentlig på et værk?
Gønlandsk studieliv
I forlængelse af Jannes oplæg har Det Grønlandske Hus inviteret unge studerende fra Grønland til en samtale om at være studerende i Danmark.
Samtalen tager udgangspunkt i tekstuddrag fra Blomsterdalen, hvor Niviaq Korneliussens hovedperson oplever studielivet i Aarhus og kollegiet på 1. og 2. sal i Det Grønlandske Hus.
Man behøver ikke deltage i alle tre arrangementer. Det vil være muligt at købe kaffe, kage og en sandwich i pauserne mellem oplæggene.
sra