Det må du ikke gå glip af til LiteratureXchange

Mød internationale, nordiske og danske forfattere, når LiteratureXchange 2022 løber af stablen 9.-19. juni. Programmet byder på mere end 170 arrangementer med forfattersamtaler, oplæsninger, litterære koncerter og vandreture, og der er noget for enhver smag.

Artiklens øverste billede
Lars Saabye Christensen. Foto: Magnus Stivi

Den internationale litteraturfestival LiteratureXchange giver inspiration til, hvad man kan opleve under dette års festival, som finder sted i Aarhus 9.-19. juni. I denne guide kan du læse om amerikanske stjerneforfattere, nordiske skæbnefortællinger og nogle af Danmarks største forfattere, som man kan møde til LiteratureXchange.

Se det fulde program for festivalen og læs mere om de enkelte forfattere på litx.dk.

De store fortællingers mester – mød Anthony Doerr

8. juni kl. 19.30 i Aulaen, Aarhus Universitet

Amerikanske Anthony Doerr vinder af Pulitzerprisen er kendt og elsket verden over for romanen ”Alt det lys vi ikke ser”, om en fransk pige og en tysk dreng, hvis skæbner krydses under Anden Verdenskrig. Nu er han aktuel med romanen ”Byen i skyerne”, en roman om fortællingens kraft på tværs af tid og sted. Doerr er en mester i at skrive gribende portrætter af menneskelivet, og vi tager forskud på dette års LiteratureXchange med dette optaktsarrangement, hvor forfatteren samtaler med Mads Rosendahl Thomsen, professor i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet, om sine bøger. Arrangementet foregår på engelsk.

Anthony Doerr. Foto: Ulf Andersen

Om de grønlandske børn – mød Iben Mondrup

12. juni kl. 13.00 på Åbne Scene, Godsbanen

Et gennemgående tema i Iben Mondrups forfatterskab er forholdet mellem Grønland og Danmark og skæbnefortællingerne derimellem. Det er et emne, der bliver stadig mere aktuelt, og Iben Mondrup belyser et mørkt kapitel i historien med romanerne ”Tabita” og ”Vittu” om de grønlandske søskende, der bliver adopteret af et dansk ægtepar og taget med til Danmark. Det er romaner om ikke at høre til, om kultur og identitet, der kaster nye perspektiver på forholdet mellem Danmark og Grønland. Mød forfatteren, når hun samtaler med Lise Vandborg, chefredaktør ved Litteratursiden, om bøgerne.

Du kan også opleve Iben Mondrup 13. juni kl. 17.00 i Store Sal på Dokk1.

Iben Mondrup. Foto: Les Kaner

Byens spor – mød Lars Saabye Christensen

12. juni kl. 15.00 på Store Scene, Aarhus Teater

Lars Saabye Christensen er aktuel med fjerde og sidste bind i storværket ”Byens spor”, hvor historien strækker sig fra efterkrigstiden og frem til 1980’erne. I de fire romaner møder man som læser Oslos beboere og følger dem i deres udvikling i denne foranderlige periode. Byens spor er forfatterens kærlighedsbrev til den norske hovedstad, og du kan opleve ham til LiteratureXchange, når han indtager den smukke scene på Aarhus Teater sammen med Dan Ringgaard, professor i Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet. Arrangementet foregår på dansk/norsk.

Lars Saabye Christensen. Foto: Magnus Stivi

Psykose, depression og elektrochok – mød Peter Øvig

15. juni kl. 17.00 i Store Sal, Dokk1

Peter Øvig er kendt for med sine bøger at slå ned i begivenheder i nyere danmarkshistorie, for eksempel Blekingegadebanden og 70’ernes hippietid, men med bøgerne ”Min mor var besat” og ”Jeg er hvad jeg husker” har han skrevet fra et mere personligt sted, nemlig om sin mor, der led af depression. I arbejdet med bogen om sin mor blev Øvig dog selv ramt af en svær depression, der førte til en indlæggelse på psykiatrisk og behandling med elektrochok. I ”Jeg er hvad jeg husker” dykker han dybere ned i depressionen, hvordan den påvirkede hans nærmeste, og hvilket menneske han er blevet på den anden side, og det fortæller han meget mere om i samtale med forfatter Lotte Kirkeby.

Du kan også opleve Peter Øvig 16. juni kl. 18.30 i Store Sal på Dokk1 sammen med forfatterne Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Søren Ulrik Thomsen og Liv Nimand Duvå.

Peter Øvig Knudsen. Foto: Simon Klein Knudsen

Mit menneske – mød Herbjørg Wassmo

17. juni kl. 19.30 i Store Sal, Dokk1

Den norske forfatter Herbjørg Wassmo er kendt for sine skæbnefortællinger fra den norske udkant og om mennesker, der gør op med deres livsvilkår og de konsekvenser, det har. Nu er hun aktuel med romanen ”Mit menneske” om kunstneren Ruth og købmandssønnen Gorm, der er født ind i hver deres sociale klasse, men har det tilfælles, at de begge længes efter et ægte liv med mening, som står i stærk kontrast til deres omgivelser. Wassmo skriver gribende og indsigtsfuldt og samtaler med Diana Bach, journalist ved DR, om romanen til LiteratureXchange. Arrangementet foregår på dansk/norsk.

Du kan også opleve Herbjørg Wassmo 18. juni kl. 15.00 på Åbne Scene på Godsbanen i samtale med den danske forfatter Merete Pryds Helle.

Herbjørg Wassmo. Foto: Rolf M Aagaard

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.