For komiker Conrad Molden er Danmark tillid og tarteletter - og et supermærkeligt sprog

Efter godt 10 år i Danmark har den engelske komiker, Conrad Molden, lært at regne i kroner og køre i højre siden af vejen. Men det danske sprog giver ham stadig kvaler - og stof til endnu et humoristisk one-man show. 15. september går han på scenen med "Hyggelicious" i Musikhuset Aarhus.

Artiklens øverste billede
Den engelske, herboende komiker, Conrad Molden, optræder med sit nye og treje one-man show, "Hyggelicious", i Musikhuset Aarhus' Rytmiske Sal 15. september og igen 13. januar. Foto: Anna Gyetvai
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Den engelske, herboende komiker, Conrad Molden, turnerer i øjeblikket landet rundt med sit tredje one-man show, “Hyggelicious”. 15. september optræder han i Musikhuset Aarhus.

Denne formiddag møder Århus Onsdag Conrad Molden i Musikhusets café. Da caféen er lukket, er vi de eneste mennesker i den ende af det store glasindfattede kulturhus og kan vælge frit, hvor vi vil sidde. Valget falder på en sofagruppe i hjørnet af caféen. Conrad Molden placerer sin Føtex pose på gulvet, hiver striktrøjen over sit rødhårede hoved og sætter sig.

»This building is awesome!« udbryder han og ser sig omkring. Den 31-årige komiker glæder sig til om få dage at stå på scenen i Rytmisk Sal og præsentere sit nye show for publikum.

I sit show “Hyggelicious” tager Conrad Molden lig sine tidligere shows temperaturen på det danske sprog og på danskernes vaner og uvaner i humoristiske vendinger på det, han selv kalder “danglish”: et miks af engelsk og dansk.

Conrad Molden flyttede til Danmark i 2012. Men fordi han er ungarsk gift, og fordi stort set alle, han møder, taler engelsk, er det ikke helt lykkedes ham at knække koden til det danske sprog.

»Jeg bliver bedre til at tale og forstå dansk,« siger Conrad Molden på fint dansk, men med tydelig britisk accent. For så at slå over i engelsk igen.

»Jeg har altid haft svært ved sprog. Da jeg gik i Primary School – Folkeskole er det vist på dansk - i England, havde jeg fransk som fag. Men fordi jeg var så dårlig til det, blev jeg flyttet til et tyskhold. Ikke at det hjalp...,« Molden trækker på skuldrene.

»Da jeg kom til Danmark, begyndte jeg på Lær Dansk; et kursus hvor man ja, lærer dansk. Og for første gang mærkede jeg interessen for at fordybe mig i et andet sprog og forsøge at lære og forstå det. Jeg kan huske den allerførste dansktime, jeg havde, hvor vi skulle læse en bog, der hedder “Hvor er Bo?”. Jeg forstod ikke et ord af, hvad der stod i den bog – ikke engang titlen. På trods af at det var en børnebog!« Conrad Molden ryster let på hovedet af sig selv. Så fortsætter han:

»Siden er der sket meget. Faktisk lavede jeg for nyligt et stand-up show kun på dansk. Eller show og show... Det var en enkelt joke, som varede max fem minutter, men jeg fortalte den på dansk. Det er jeg stolt af.« Alligevel hælder han til at lave interviewet med Århus Onsdag på engelsk.

»Jeg er ikke helt tryg ved at snakke dansk,« forklarer han sig med. Igen på (næsten) korrekt dansk og igen med en umiskendelig britisk accent.

I sit show "Hyggelicious" tager komiker Conrad Molden temperaturen på det danske sprog og på danskernes vaner og uvaner - med et humoristisk glimt i øjet. Pressebillede

Tillidsfuldt folkefærd

I 2012 fulgte Conrad Molden sin udlængsel og tog til Danmark for at tage en master i Antropologi på Aarhus Universitet.

»Dengang havde jeg lyst til at rejse ud og opleve verden. Samtidig havde jeg brug for at komme væk fra Londons stress og jag. Og så havde jeg jo set Brexit komme, så det var bare med at komme afsted,« ler Conrad Molden skælmsk. Hans indre komiker rører på sig - også selv om han ikke står på en scene.

Første gang Conrad Molden besøgte Danmark var tilbage i 2009 i forbindelse med G20 demonstrationerne.

«Vi var en gruppe, der kørte sammen fra England til København. Da vi først kom til København, endte en kammerat og jeg med at liste væk fra G20 demonstrationen og tage på sightseeing i byen.« Conrad Molden kigger brødebetynget ned i gulvet et øjeblik.

»Allerede der slog det mig, hvor tillidsfuldt et folkefærd danskerne er. Der lå jeans på borde og hang tøj på stativer rundt omkring i gaderne. Det ville aldrig ske i London. I London ville nogen bakke en trailer til inden for få sekunder og rydde borde og stativer. Samtidig oplevede jeg danskerne som enormt høflige, venlige og super-hyggelige,« husker Conrad Molden.

Jeg kan huske, at når jeg fortalte mine medstuderende, at jeg boede i Brabrand, så reagerede flere af dem med: “Hvordan tør du bo i Brabrand? Der bliver man jo røvet og slået ihjel.” Jeg forstod ikke, hvad de talte om; Brabrand var så meget mere sikkert et sted at bo end London.

Conrad Molden, stand-up komiker

Således havde Conrad Molden allerede et indtryk, et godt indtryk, af Danmark og danskerne, da han kom til landet for at bosætte sig tilbage i 2012. Det første sted, han boede, var på et kollegieværelse i Brabrand.

»Jeg kan huske, at når jeg fortalte mine medstuderende, at jeg boede i Brabrand, så reagerede flere af dem med: “Hvordan tør du bo i Brabrand? Der bliver man jo røvet og slået ihjel.” Jeg forstod ikke, hvad de talte om; Brabrand var så meget mere sikkert et sted at bo end London,« smiler Conrad Molden.

Den britiske komiker, Conrad Molden, har boet i Aarhus siden 2012. I sine anstrengelser for at lære både at forstå og tale dansk, støder han på ord, der for ham ikke giver mening og på supermærkelige vendinger. Pressebillede

Passion for stand-up

Sin interesse for og evne til at underholde opdagede Conrad Molden allerede som dreng.

»Da jeg som seks-årig begyndte i Primary school, og vi havde “Show and tell” – jeg tror, man kalder det “Bogstavdag” i Danmark - kunne jeg mærke, hvor meget jeg elskede at stå foran klassen og fortælle historier. Faktisk så meget at min klasselærer blev bekymret og på et tidspunkt spurgte mine forældre, om vi virkelig havde været involveret i et flystyrt i sommerferien... Måske det ikke var alt, jeg fortalte, der var helt sandt, men jeg havde mine klassekammeraters opmærksomhed, og for mig var det dét, der talte,« indrømmer Conrad Molden.

Passionen for at fortælle historier og stå i rampelyset – alene – forfulgte Conrad Molden. Og den dag han fyldte 16 år, stod han klar i indgangen til en af Londons comedy klubber.

»Da jeg endelig var gammel nok og kom ind, gik jeg på scenen og var – en komplet katastrofe. Både fordi miljøet var ekstremt konkurrencepræget, men også fordi jeg var ung og uerfaren og ikke vidste, hvad jeg ville fortælle,« husker Conrad Molden.

Publikums modtagelse af Conrad Molden og hans jokes var hård og efter at have optrådt seks gange på seks måneder, stoppede han. Helt.

»I tiden efter så jeg rigtig meget stand-up comedy, fordi jeg elsker det. Men først da jeg kom til Danmark og begyndte at lære dansk og undre mig over sære ord og udtryk, fandt jeg mig selv tilbage på scenen,« fortæller Conrad Molden.

»Efterhånden som jeg fik indsigt i det danske sprog, var der ting, der undrede – og morede – mig. Blandt andet det at danskerne sætter ord sammen, som allerede eksisterer – og vupti, så har I et nyt ord. For eksempel køle-skab, vaske-bjørn, kaffe-kande. På dansk er ordene enten meget specifikke – som kaffekande: en kande til kaffe. Punktum. Eller også er de meget mærkelige... I kalder a lizzard for et firben. A lizzard har fire ben, men det er der jo en hel del dyr, der har... Det virker lidt dovent. Og supermærkeligt!« Conrad Molden griner.

»De “opdagelser” og tanker jeg gjorde mig om det danske sprog, måtte jeg bare dele med nogen. Så i 2013 – tre måneder efter at jeg var flyttet til Danmark – blev jeg bekendt med Stand-up Comedy Aarhus. Jeg kom derned og optrådte, og det gik godt. Og så blev jeg afhængig. I et år optrådte jeg tre-fire gange om ugen på forskellige, mindre stand-up scener rundt omkring i Danmark,« erindrer Molden og gør store øjne.

Conrad Molden har optrådt på små og store stand-up scener rundt omkring i Danmark siden 2012. Hans seneste one-man show kommer nu til Musikhuset Aarhus. Pressebillede

Hjemme i Danmark

Siden er Conrad Molden blevet et navn på den danske stand-up scene, og hans shows “Danglish” og “Danglish 2” har trukket fulde sale og høstet positive anmeldelser. Nu kan publikum altså glæde sig til gode grin til komikerens tredje one-man show, “Hyggelicious”.

»”Hyggelicious” har de samme temaer som omdrejningspunkt som mine tidligere shows: sproget og kulturen i Danmark, Jylland versus København, DSB og Skat og Rasmus og Mette, som alle hedder i Danmark. Det er den samme Conrad, der står på scenen, som i de to første shows, men jeg håber, “Hyggelicious” beviser, at jeg er blevet mere proff. Det er også større venues, jeg optræder på. Som i Musikhusets Rytmiske Sal. Ikke for at blære mig...« Conrad Molden holder en pause og ser tænksomt op i loftet.

»Blære... Blære er det ikke... Betyder blære ikke bladder? Altså...« Conrad Molden lægger en hånd på den nederste del af sin mave.

Et nik fra Århus Onsdags journalist får ham til at le.

»I har så mange ord på dansk, som staves og udtales ens, men som betyder noget helt forskelligt. Som gift, sky... Og... blære?!«

Trods de sproglige udfordringer føler Conrad Molden sig godt tilpas i Danmark og i Aarhus, hvor han bor i Mejlgade sammen med sin familie.

»Jeg føler mig hjemme i Danmark. Jeg tænker i kroner og har med tiden også lært at køre i højre side af vejen. Det eneste jeg savner fra England er mine chocolate bisquits og min afternoon tea. Til gengæld er jeg vild med danske pølsehorn. Og med tarteletter. Og med at I - selvfølgelig - har et helt specifikt OG sammensat ord for tagtøjet til tarteletter: en tartelet-tang.« Conrad Moldens varme latter får den tomme café til at runge.

Formentlig en spæd smagsprøve på den rungen, der venter, når den engelsk-danske komiker indtager scenen i Musikhusets Rytmiske Sal 15. september klokken 20 og igen 13. januar klokken 20.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.