Kortfilmen "Tonser" er optaget i Aarhus og har unge stjernefrø i hovedrollerne

Aarhusianske Mads Koudal har skrevet og instrueret kortfilmen, "Tonser", som er optaget i Aarhus og har det lysende skuespiltalent, Flora Ofelia Hofmann Lindahl, i hovedrollen. Filmen kan ses til Sneakbar i Øst for Paradis 11. oktober.

Artiklens øverste billede
Den aarhusianske instruktør og skuespiller, Mads Koudal (i midten), er ved at instruere de to unge skuespillere, Flora Ofelia Hoffmann Lindahl og Bertram Bisgaard, samt skuespiller Mikkel Vadsholt (tv.) under optagelserne til kortfilmen "Tonser". Foto: Jonas Kjærsgaard
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Den aarhusianske skuespiller og filminstruktør, Mads Koudal, har skrevet og instrueret kortfilmen ”Tonser”, som er optaget i Aarhus. Filmen handler om tre 15-årige og deres møde med en autistisk mand. Om gruppepres, søgen efter opmærksomhed og afprøvning af grænser, der får fatale konsekvenser. Gruppens alpha-pige, Agnes, spilles af Flora Ofelia Hofmann Lindahl, mens Bertram Bisgaard og Selma Puntervold indtager rollerne som Agnes’ venner, Simon og Clara.

»Jeg har lige nået at få den røde næse af. Så nu er jeg ikke længere Makaroni, men bare Mads,« siger Mads Koudal over telefonen. Ud over at være skuespiller og filminstruktør arbejder han også for Danske Hospitalsklovne - som hospitalsklovnen Makaroni. Denne formiddag har han besøgt børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Mads Koudal har instrueret flere kortfilm heriblandt “Mellem sten og et hårdt sted” fra 2019 med Ghita Nørby i hovedrollen. “Tonser” er instruktørens seneste kortfilm.

»Når jeg skriver på et manuskript til en film, fungerer det bedst, når jeg tager udgangspunkt i noget, jeg har erfaring med. Ikke sådan at forstå at “Tonser” er baseret på virkeligheden – det er filmen ikke. Men for en del år siden havde jeg et weekendjob, hvor jeg arbejdede med borgere med Downs syndrom, ligesom jeg har arbejdet som dramalærer for utilpassede unge. På den måde kender jeg til begge dele og syntes, at det her clash imellem tre utilpassede teenagere og en autistisk mand var spændende og passede godt ind i en kortfilmshistorie,« forklarer Mads Koudal.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl har høstet mange roser for sin præstation i blandt andet tv-serien "Ulven kommer" på DR1 og spillefilmen "Du Som Er I Himlen. Bertram Bisgaard spiller hovedrollen i Ole Bornedals film "Skyggen i mit øje". Foto: Jonas Kjærsgaard

Ungt skuespiltalent som alpha-pige

Mads Koudal har selv stået for at finde skuespillere til “Tonser” og med over 20 års erfaring som skuespiller, ved han, hvad han kigger efter.

»Når jeg skal besætte rollerne i mine film, spørger jeg skuespilleren Mads til råds, og han – altså jeg –har en ekstra stor kærlighed for skuespillere, der tror på historien og har en lethed i deres relationer, så det ikke bliver mekanisk,« lyder det fra Koudal.

Til at spille alpha-pigen, Agnes, faldt valget på det unge, lysende skuespiltalent, Flora Ofelia Hofmann Lindahl, som har opnået stor anerkendelse for sine præstationer i blandt andet tv-serien “Ulven kommer” og spillefilmen “Du Som Er I Himlen”.

»Jeg kan huske, at Flora Ofelia vandt Børne MGP i 2015 med sangen “Du, Du, Du”, og så få år efter er hun det her Wunderkind, som høster bunkevis af roser for sine skuespilpræstationer. Jeg mødte første gang Flora Ofelia i kølvandet på MGP. Dengang var hun ni år, og vi spillede sammen i et comedy-program på TV2. I den forbindelse lærte jeg hende og hendes far at kende,« husker Mads Koudal.

Jeg synes, det tit er mænd, der spiller de vilde figurer i film. Derfor tænkte jeg, det kunne være fedt, hvis det var en pige, der var gruppens alpha i “Tonser”. Jeg kom i tanke om Flora Ofelia og kunne godt se hende for mig i den rolle.

Mads Koudal, instruktør og manuskriptforfatter på kortfilmen "Tonser".

Da han skrev manuskriptet til “Tonser” var han fast besluttet på at gruppens leder, skulle være en pige.

»Jeg synes, det tit er mænd, der spiller de vilde figurer i film. Derfor tænkte jeg, det kunne være fedt, hvis det var en pige, der var gruppens alpha i “Tonser”. Jeg kom i tanke om Flora Ofelia og kunne godt se hende for mig i den rolle, så jeg kontaktede hendes far og fik gennem ham kontakt til Flora Ofelia igen. Heldigvis sagde hun ja til at spille alpha-pigen Agnes.«

Gruppens to øvrige medlemmer spilles af de to unge skuespillerspirer Bertram Bisgaard og Selma Puntervold.

»Med Bertram og Selma var der en reel casting. Det viste sig, at de to havde spillet sammen før, så jeg satte dem sammen og lavede nogle improvisationsøvelser med dem for at se deres indbyrdes dynamik. Og det fungerede!« fortæller Mads Koudal.

I både sit arbejde som instruktør, skuespiller og hospitalsklovn møder Mads Koudal børn og unge i alle aldre. Noget han ser som et stort privilegie.

»De her unge mennesker har så megen energi og ivrighed som er helt vildt fed. Samtidig har de en uskyldighed i forhold til skuespillerfaget. Så for mig er det en kæmpe gave at arbejde med dem,« slår Koudal fast.

I fiktions-kortfilmen "Tonser" spiller Flora Ofelia Hofmann Lindahl (i midten) hovedrollen som alpha-pigen Agnes, mens Bertram Bisgaard og Selma Puntervold indtager rollerne som Agnes’ venner, Simon og Clara. Foto: Jonas Kjærsgaard

Film må godt gøre ondt

Som de fleste film, har “Tonser” et budskab, men for Mads Koudal er det vigtigt at understrege, at han ingen intention har haft om at lave en politisk kampagne.

»Selvfølgelig har “Tonser” en morale og budskab, så som at gruppepres er en dårlig ting, og at det er no-go at udnytte andre. Jeg vil ikke moralisere for voldsomt – det kan hurtigt blive så frelst. Men jeg synes, det er skræmmende, at nogle – særligt fra den yngre generation – ikke kan se, hvor grænsen går for, at noget er forkert. Det vil jeg da gerne, hvis “Tonser” kan være med til at sætte fokus på.« siger Mads Koudal.

“Tonser” er blevet udtaget til flere kortfilmsfestivaler både herhjemme og i udlandet.

»Det er jo ikke mere end en måned siden, “Tonser” fik sin debut, og den har allerede været vist på OFF kortfilmsfestival i Odense og på Nordisk Panorama i Malmø, og så er den udtaget til to større festivaler i Spanien. Jeg går jo hen og bliver en sand globetrotter!« Mads Koudal ler.

»Ej, det er supergodt! Indtil videre er filmen blevet taget godt imod og har skabt en fin debat. En del unge mennesker har sagt, at de kan genkende scenarier fra deres eget liv i “Tonser”. Flere publikummer har også reageret med et “Hold da op, den gjorde ondt!”. Men film må godt røre os og gøre ondt. Nogle gange gør virkeligheden også ondt,« fortsætter instruktøren så.

11. oktober vises “Tonser” sammen med tre andre værker til “Sneakbar” i Øst for Paradis. Et arrangement Aarhus Filmværksted står bag.

»Det er selvfølgelig fedt, at “Tonser” er blevet vist på store kortfilmsfestivaler som OFF i Odense og Nordisk Panorama. Men det har også en kæmpe værdi, at filmen nu bliver vist i Aarhus, hvor den er optaget. Og hvor jeg jo selv bor. Jeg glæder mig til visningen i Øst for Paradis og til at se, hvordan aarhusianerne tager imod “Tonser”.«

"Tonser" blev udtaget til kortfilmsfestivalen Nordisk Panorama i Malmø i september i år, hvor den var nomineret til “Young Nordic Award”, men ikke vandt. På billedet ses instruktør Mads Koudal, skuespiller Flora Ofelia Hoffmann Lindahl (i midten) og producer Astrid Gott. Pressefoto

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.