Lær at dø på Katapult
Jorden går under, hvad gør vi? Det er det store spørgsmål i teaterstykket "At lære at dø".
Mungo Parks stjernebestrøede klimabombe af en forestilling besøger Teater Katapult og tænker både små, kommunale og store klimaglobale tanker sammen med alle os, der egentlig godt ved, jorden er ved at gå under, men har lidt svært ved at tage os af det og gøre noget ved det …
Det står i en pressemeddelelse fra Katapult om forestillingen, der både er skrevet og instrueret af stjerneinstruktør Viktor Tjerneld. Han inviterer os indenfor i vores egen virkelighed og nutid.
»Brutale oversvømmelser. Ekstreme orkaner. Rasende skovbrande. Vi er fucked. Det ved vi! Samtidig lever vi stadig normale liv, som om intet er sket…«
Om du er klimaaktivist, lidt ligeglad eller sikker på, at teknologi og videnskabelig udvikling nok skal klare problemerne for os, så vil Mungo Parks bud på en klimaforestilling anno 2022 møde dig.
Der er klima-uge i forstaden. Elin er en klimadeprimeret og angstramt biologilærer i Folkeskolen. Andreas er nyansat i kommunens optimistiske miljøforvaltning. Vi følger de to offentligt ansatte i hvad der viser sig at blive en tragikomisk og skæbnesvanger uge for byen.
De siger, at vi skal lære at dø. Hvad der helt præcis menes med det, kaster Viktor Tjerneld sig ud i at fantasere om i dette overraskende og provokerende nye livtag med klimadebatten.
Mungo Park har researchet sig ind i provinskommuners klimatiltag og de mennesker, der skal udføre dem. Det er der kommet dette ”small-town dramedy” ud af i en eksperimenterende videoscenografi.
På scenen blander det lokale, alment menneskelige sig med store, globale og provokerende klimatænkere, der opfordrer til kamp, som Andreas Malm og Naomi Klein – og de mere pessimistiske teoretikere som Roy Scranton, der siger, at vi skal ”lære at dø”, fordi det er den eneste måde hvorpå, vi kan begynde at leve.
Men findes der stadig andre udveje? Og hvis de findes – tør vi så gå hele vejen?
sø