De vilde fastelavnsboller i Aarhus lige nu – og de nye varianter som er på trapperne

Har du mistet overblikket over byens fastelavnsboller? Vi har på redaktionen samlet dem, som vi ikke selv har kunne holde os fra og fået det sidste nye om, hvilke varianter vi har i vente senere på sæsonen.

Artiklens øverste billede
Hos Gartnergården har de smagsvarianterne hindbær, solbær og nougat og almindelig creme foruden den nye med pistacie, lime og hvid Sarah Bernhard. Foto: Gartnergården
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Knap er vi trådt ind i det nye år, før fastelavnsbolle-ræset starter. Det selvom fastelavn først ligger syv uger før påske (det vil i år sige 19. februar). 

Det betyder også, at mange bagerier og caféer skifter smagsvarianter løbende. Det har vi selvfølgelig fingeren på pulsen med, for vi glæder os hvert år til nye smagsoplevelser.

Vi har forsøgt at holde os i skindet og ikke starte for tidligt, men nu kan vi heller ikke mere. Vi har sat tænderne i de første fastelavnsboller.

Man skal dog have en forbrænding af den anden verden for at kunne nå at spise sig gennem dem alle. Så vi har udvalgt et udpluk af dem, som vi synes, du ikke må gå glip af i år. 

Er du nysgerrig på, hvilke der var vores favoritter sidste år, så kan du læse guiden her. Mange af dem kan også fås i år.

Obs! Da fastelavnsboller er en åbenbart uhørt populærspise i hele januar og februar, så er det nogle gange en idé at sørge for at få dem bestilt i forvejen og reserveret. Mange af bagerierne prøver nemlig på at undgå fastelavnsbolle-spild og bager derfor en begrænset mængde hver dag. 

EmmaEmma

Det er svært at komme uden om EmmaEmmas fastelavnsboller. De er forståeligt nok hypede hvert år, og vi skal ikke se os for fine til at springe med på den hype. Især fordi Emma Haamann i år har bevæget sig lidt ud for den lyserøde comfort zone og præsenterer os for en bolle med smag fra det, de fleste nok mest bare kender som en af hovedingredienserne i bearnaise – nemlig estragon.

Det er dog ikke sauce, man får tankerne hen på, når man tager en bid, men krydderiet giver et lille balanceret spark i en utraditionel retning.

Du skal dog være hurtig for at nå det, da den til februar bliver udskiftet med en variant med passionsfrugt, mælkechokolade og karamel. 

Emma Emma, Gammel Munkegade 5, Aarhus C

De gammeldags fastelavnsboller fra EmmaEmma er fyldt med marcipan, estragoncreme og hindbær. Foto: EmmaEmma

De oversete fra Gartnergården

Ja, vi havde den også som favorit sidste år, men i vores øjne er det en af de oversete fastelavnsbolle-bagere, som virkelig leverer, hvad man gerne vil have i en fastelavnsbolle; dejligt meget skum og creme, flotte farver og bredt udvalg af smagsvarianter. Vores flødeskums og creme-elskende smagsløg bliver ikke skuffet.

I år har de fået en ny med pistacie, lime og hvid Sarah Bernhard. Mums!

Gartnergården, Skovlundvej 15, Skæring

Hos Gartnergården har de smagsvarianterne hindbær, solbær og nougat og almindelig creme foruden den nye med pistacie, lime og hvid Sarah Bernhard. Foto: Gartnergården

Hindbærbomben fra La Cabra

Den første af byens fastelavnsboller, vi satte tænderne i på redaktionen var La Cabras, som gav os lidt Berliner-vibe med sin lette bolle drysset med hindbærsukker. Er man vild med syrlig hindbærmarmelade, så er det en bid af himlen. Et godt bud på en lidt friskere fastelavnsbolle, hvis man når at blive lidt træt af de overdrevne mængder flødeskum og creme i lange baner. 

Senere udvider de med flere af deres kendte varianter og i år også en semla med blodappelsin.

La Cabra Bageri, Borggade 4F, Aarhus C

Hos La Cabra kan man lige nu få en syrlig hindbærfastelavnsbolle. Der kommer flere varianter løbende, som fastelavnssøndag nærmer sig. Foto: La Cabra


Helt plantebaseret fra Café Harepus

Fastelavnsboller burde næsten være en menneskeret. I hvert fald skal man ikke gå glip af dem, bare fordi man spiser plantebaseret.

Den veganske Café Harepus har i år tre varianter: ”Skildpadde” (med hjemmelavet karamel, romflødeskum og mørk chokolade) og kokos og lys chokolade. Til februar skifter udvalget til solbær og mørk chokolade og en med appelsin, hasselnødder og lys chokolade. Hindbærvarianten kan fås i begge måneder.

Ved man det ikke, så havde man ikke gættet på, at der hverken er rigtig fløde i cremen eller smør i dejen. Man kan også købe de gammeldags gærboller med creme.

Café Harepus, Studsgade 5, Aarhus

I januar byder udvalget af fastelavnsboller hos Café Harepus på ‘Skildpadde’ (med hjemmelavet karamel, romflødeskum og mørk chokolade), hindbær og kokos og lys chokolade. Senere skiftes smagsvarianterne. Foto: Café Harepus.

Gotfreds kunstværker

Man må væbne sig med lidt tålmodighed, men vi tror på, at det bliver ventetiden værd, når Gotfred lancerer deres bud på en fastelavnsbolle om et par uger.

I sortimentet lige nu finder man deres smagsbombe af en brombaer bun med rom, som i mellemtiden sagtens kan gå an som fastelavnsbolle. Smagene på fastelavnsbollen er ikke helt afstemt endnu, men formen er ved at være på plads, afslører de til Aarhus Onsdag.

»Det vil stadig være en vandbakkelse som også set i brombærbollen. Dog med et mere moderne udtryk.«

Vi er på redaktionen ret vilde med deres smukke kager, så vi kan ikke vente med at se og smage fastelavnsbollen, når den er klar!

Gotfred Aarhus, Havnegade 24, Aarhus

Mens vi venter på "den rigtige" fastelavnsbolle fra Gotfred, så kan brumbaer bun være en rigtig god opvarmning. Foto: Gotfred Aarhus


Eksperimenterende Berta

Lige nu kan man ”kun” få den gammeldags fastelavnsbolle hos Berta, der som altid ikke bare lige er en grundopskrift. Remonce med solsikkemarcipan, diplomatcreme på tonkabønne, chokoladeganache og havsalt, og så er den økologisk.

De er dog notorisk kendt for at være meget eksperimenterende med deres fastelavnsboller (som sidste år, hvor vermouth var en af hovedingredienserne), så hvad vi kan vente i år, er vi meget spændte på!

Berta, Frederiks Allé 105 st th, Aarhus C.

Berta varmer op med gammeldags fastelavnsboller, men senere kommer en lidt mere eksperimenterende variant i disken. Pressefoto


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.