Ovartaci erobrer endnu en international udstilling

Først vakte Ovartaci opsigt på Venedig Biennalen 2022, nu har den afdøde Aarhus-kunstner fået sin egen udstilling blandt Cobra-kunstnere i Amsterdam.

Artiklens øverste billede
Ovartacis navn betyder efter sigende 'Overtossen' og var et navn Louis Marcussen fik kendskab til under et længere ophold hos en indianerstamme i den argentinske jungle. Kunstneren betragtede sig selv som 'Overtossen' på det psykiatriske hospital i Risskov. Arkivfoto

Det var i 1952, at Asger Jorn tog fat i Louis Marcussen med kunstnernavnet Ovartaci, der havde sit primære virke under en livslang indlæggelse på det psykiatriske hospital i Risskov. 

Cobra-kunstneren var blevet så fascineret af Ovartacis værker, at han ville have dem udstillet i Paris.

Men det havde Ovartaci ikke lyst til. 

Alligevel har de to kunstneres møde nu resulteret i, at over 70 af Ovartacis værker nu er udstillet på en stor, retrospektiv udstilling i Amsterdam side om side med Cobra-kunstnernes værker. 

Ovartaci har både malerier, tegninger og skulpturer med på udstillingen i Amsterdam. Her er det dog et Jorn-maleri, “Le faux rire“, der er i baggrunden. Pressefoto

For dengang i 1952 sørgede Jorn, der var interesseret i kunst skabt af psykiatriske patienter, for, at to af Ovartacis værker blev sendt til Jean Dubuffet, den franske kunstner og grundlægger af art brut-begrebet. Det var et begreb, som han brugte om bl.a. billeder, der var skabt af blandt andre »børn, mentalt forstyrrede og andre uden kunstnerisk skoling«. Som han sagde: »Det var kunstens ægte råmateriale.« 

Tre i én-udstilling

Dubuffet inkluderede de to Ovartaci-værker i sin samling, og de er nu med på udstillingen. Udover dem består udstillingen af 25 værker – malerier, tegninger og skulpturer – som er udlånt fra Museum Ovartacis samling samt en række privatejede værker.

Louis Marcussen. Arkivfoto Erik Kragh/Ritzau Scanpix

Udstillingen ”Cobra 75: Dansk moderne kunst 1934-1948” kan ses frem til den 14. maj på Cobra Museum of Modern Art i Amsterdam i Holland, der markerer 75-års jubilæet for Cobra-bevægelsens tilblivelse. Den fokuserer på hovedudviklingen i dansk kunst i årene før, under og umiddelbart efter Anden Verdenskrig og afspejler kunstnersammenslutningens kerneværdier som frihed, eksperimentel fornyelse, spontanitet, tværgående samarbejder mellem forskellige kunstformer og det princip, at der er en kunstner i alle. 

Den er delt op i tre: ”We kiss the Earth”, ”Je es un ature – Ernest Mancoba & Sonja Ferlov” og ”Becoming Ovartaci”. 

Udstillingen ”Becoming Ovartaci” præsenterer historie om Ovartacis kunst og liv, skriver Museum Ovartaci, der i dag ligger på Olof Palmes Allé i Aarhus, i en pressemeddelelse

»Ovartaci skabte et livsværk forenet med sin egen radikale livshistorie. Værkerne hæver sig over konventionelle kategoriseringer og rejser samtidsrelevante spørgsmål om magtforhold, tolerance og identitet. Ovartacis særlige malerier og skulpturer udgjorde hans livsverden – han levede i og med sin kunst.«

Man kan se mere om udstillingen her.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

ksa

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.