Scenekunstens Priser: Dramatiker Nanna Cecilie Bang blev årets store vinder

Publikum har stemt, og vinder af prisen "Årets Forestilling 2022" er fundet. Ligeledes har en fagjury sat navn på den stolte modtager af "Årets Applaus 2022".

Artiklens øverste billede
Det var en rørt Nanna Cecilie Bang (yderst tv.), der modtog "Årets Applaus 2022" ved Scenekunstens Prisers "nytårskur" 3. februar. Forrest i midten ses skuespiller Carla Eleonora Feigenberg og instruktør og scenograf Nathalie Mellby (yderst th.), der begge var en del af holdet på "Frankly my dear I don't give a damn", der vandt "Årets Forestilling 2022". Foto: Frederik Alsing Carlsen
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Fredag eftermiddag 3. februar blev scenekunsten i Aarhus hyldet til Performing Arts Platforms “nytårskur”. For ellevte gang skulle to fornemme priser overrækkes: “Årets Forestilling 2022” og ”Årets Applaus 2022”.

Vinder af “Årets Applaus 2022” blev skuespiller og dramatiker Nanna Cecilie Bang. Eller som jurymedlem Dorthe Hansen Carlsen formulerede det i sin veloplagte tale fredag eftermiddag:

»Modtageren af ”Årets Applaus” er dansk teaters ukronede dronning af new-sincerity-teater; Nanna Cecilie Bang.«

Nanna Cecilie Bang fungerede som huskunstner på Aarhus Teater i sæson 2019/2020 og har herudover skrevet flere forestillinger til teatret. Blandt andet står hun bag manuskriptet til “Frankly my dear I don’t give a damn”, som spillede på Aarhus Teaters Studio scene i oktober sidste år og er blandt de tre nominerede til “Årets Forestilling 2022”.

»Jeg er virkelig glad for, at det jeg laver siger andre noget og har betydning for andre – det er det, jeg kan håbe på med det, jeg laver. Og at prisen kommer fra et sted som Performing Arts Platform, som er folk, der arbejder med scenekunst til dagligt, betyder, at de anerkender det arbejde, jeg laver. Jeg er meget beæret over, at de synes mit arbejde har betydning for Aarhus’ teaterliv,« sagde Nanna Cecilie Bang til Aarhus Onsdag forud for fredagens prisuddeling.

I juryens motivation for at udpege Nanna Cecilie Bang som modtager af ”Årets Applaus 2022” hedder det blandt andet:

”Igennem dine forestillinger erkender vi hver især, at vi ikke er alene om at føle os pinagtigt uperfekte – og på den måde hjælper du os til at hænge bedre sammen. Med os selv – og med hinanden.”

Endvidere betegner juryen Nanna Cecilie Bang som en tydelig og toneangivende stemme i teaterlandskabet og roser dramatikeren for hendes tekster og iscenesættelser, som rummer en grad af nærvær, så man som publikum hele tiden bliver i tvivl om, hvorvidt det er fiktion eller virkelighed.

Da Aarhus Onsdag taler med Nanna Cecilie Bang, har hun endnu ikke hørt juryens begrundelse for, at netop hun skal modtage “Årets Applaus 2022”. Men efter lidt betænkningstid kommer hun med et bud:

»Det er altid svært at svare på, hvorfor man selv fortjener en pris...« lyder det tøvende fra Nanna Cecilie Bang.

»Men man kan sige, at jeg prøver at arbejde med nogle ting, som måske ikke altid bliver sagt fra en scene og med emner, der typisk ikke bliver belyst der. Jeg har på den måde et fokus på ting, der er svære at sige højt. Det var også noget af det, jeg havde fokus på i “Frankly my dear I don’t give a damn”, som spillede på Aarhus Teater i efteråret. I forbindelse med den forestilling henvendte flere publikummer sig til både skuespillerne og til mig og fortalte, at de følte sig set. Det betyder meget for mig; det at nogen føler, deres stemme bliver hørt,« fortsætter hun. 

Skuespiller og dramatiker Nanna Cecilie Bang vinder "Årets Applaus 2022" for sin vilje og sit mod til at sætte svære ord og følelser i scene. Foto: Frederik Alsing Carlsen

En holdfejring

En kompetent fagjury havde udvalgt de tre forestillinger, som var med i opløbet om titlen som “Årets Forestilling 2022”: “Crawl, crawl, crawl” af performance kompagniet Convoi Exceptionnel i co-produktion med blandt andre Bora Bora, Aarhus Teaters “Frankly my dear I don’t give a damn” samt “Duften af Betlehem” sat op på Teaterhuset Filuren.

Siden 16. januar har publikum kunnet stemme på deres favorit blandt de tre til at løbe med den eftertragtede pris. Fredag eftermiddag blev det i forbindelse med Performing Arts Platforms ”nytårskur” afsløret, hvem vinderen anno 2022 er: “Frankly my dear I don’t give a damn”.

Nanna Cecilie Bang er fredag formiddag, hvor avisens journalist taler med hende, endnu ikke vidende om, at ”Frankly my dear I don’t give a damn” er kommet først over målstregen med flest publikumsstemmer i det ellers stærke felt til at vinde prisen ”Årets Forestilling 2022”. Men hun er meget glad for nomineringen.

»Hele det her hold, som var med i “Frankly my dear I don’t give a damn”, blev jo et lille band. Og uanset om vi vinder eller ej, er det at blive nomineret i sig selv en dejlig fejring af holdet og en hyldest til de kvinder, der var med. Det samarbejde, som jeg havde med Nathalie Mellbye, som instruerede og lavede scenografi til forestillingen, sætter jeg stor pris på. Derfor betyder det også noget særligt, at det er præcis den forestilling, der er nomineret,« lyder det fra Nanna Cecilie Bang.

Nanna Cecilie Bang bor på nuværende i København, men vil ikke afvise at hun kommer retur til Aarhus. Om ikke andet så periodisk.

»Jeg er både uddannet skuespiller fra Scenekunstskolen i Aarhus og tilknyttet Aarhus Teater som dramatiker og iscenesætter, så på den måde betragter jeg Aarhus som mit andet hjem. Og så holder jeg meget af at komme på Aarhus Teater, så I slipper nok ikke helt for mig,« ler Nanna Cecilie Bang. 

Nanna Cecilie Bang står bag manuskriptet til forestillingen "Frankly my dear I don't give a damn", som er vinder af prisen "Årets Forestilling 2022" efter at have modtaget flest stemmer fra publikum. Foto: Rumle Skafte

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.