Jens Albinus støtter op om demokrati og Teater Katapult
Jens Albinus spiller hovedrollen i Teater Katapults egenforestilling "Kool Kool Kina". Hans motivation er dramatiker Aleksa Okanovics topaktuelle fortælling om demokratiets forfald og at støtte teatret, som står over for lukning.
Teater Katapults næste egenproduktion, “Kool Kool Kina”, er en forestilling, der peger overvågningskameraet i retning af emner som paranoia, civil ulydighed, invasion og kærlighed.
I hovedrollen som den deprimerede historieprofessor og Kina-fetichist, Oskar, ses Jens Albinus kendt fra “Ørnen”, “Borgen”, “Idioterne”, “At kende sandheden” og “Lykke-Per” – blot for at nævne en brøkdel af de mange tv-serier og film, skuespilleren har gjort sig bemærket i. Hertil kommer en lang række teaterforestillinger.
Aarhus Onsdags journalist mødes med Jens Albinus foran indgangen til Teater Katapults Åben Scene en halv time inden, dagens prøver på “Kool Kool Kina” begynder. Jens Albinus giver hånd til hilsen og går med hastige skridt hen til de nærmeste stole på gangen. Han trækker to af dem ud og sætter sig på den ene, alt imens han med et skævt smil mumler “Aarhus Onsdag”. Som minder navnet ham om hans tid i Aarhus.
Jens Albinus blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1989 og blev efterfølgende ansat på teatret indtil 1994. Siden er der gået langt imellem, at skuespilleren har stået på scenen i Aarhus. Sidst var i 2011, hvor han spillede Jeppe i “Jeppe på bjerget” på Aarhus Teater. En præstation han modtog en Reumert for.
Nu er han altså omsider tilbage i den jyske hovedstad i forbindelse med “Kool Kool Kina”.
»Der er to grunde til, jeg er interesseret i rollen som Oskar i “Kool Kool Kina”. Den ene er, at Katapult står over for at skulle lukke,« siger Jens Albinus med henvisning til Aarhus Kommunes spareplan på kulturområdet. En spareplan der betyder, at Teater Katapult mister sit driftstilskud med virkning fra 2024 og derfor med al sandsynlighed må lukke.
»Teater Katapult er lykkedes med at løfte en vanskelig opgave, som handler om at løse, hvordan vi i en nation af vores størrelse får nyskreven dramatik. Katapult formår at skabe ting med et kreativt take på en spinkel platform, og det vil jeg virkelig gerne give min fulde støtte. Med sit skriveværksted og sin talentudvikling, har teatret haft indflydelse på hele den danske teaterverden. Det er enestående og for mig et stort trækplaster i forhold til at sige ja til rollen som Oskar,« lyder det fra Jens Albinus.
Demokratiet er trængt
“Kool Kool Kina” er en musikalsk og visuel forestilling, der gennem en personlig fortælling – Oskars – reflekterer over menneskets frihed eller mangel på samme i to vidt forskellige systemer; Vesten og Kina. Bag manuskriptet til forestillingen står den prisvindende dramatiker Aleksa Okanovic.
»”Kool Kool Kina” peger på aktuelle temaer som klimakrise, forsyningskrise, krigen i Europa og en omstilling i magtfordelingen mellem køn. Men i modsætning til mange andre forestillinger er den ikke spændt for en dagsorden. Den adresserer snarere det problem, der ligger i det allestedsnærværende kapløb om at være hurtigst til at sige de ting, som alle er enige om. For hvad bliver der så af det individuelle blik på verden og de objektive interesser, vi har hver især?« Jens Albinus hæver sine øjenbryn. Spørgende.
I “Kool Kool Kina” rager Jens Albinus’ karakter, Oskar, uklar med sine omgivelser grundet sine radikale synspunkter.
»Oskar er på kant med Vesten i kraft af sine radikale og pro-Kina synspunkter, som er nemme både at slå sig på og være uenige i, men svære at ryste af sig,« siger Jens Albinus og rykker frem på stolesædet.
»Da jeg var ung, sagde man, at værdien af et demokrati var kendetegnet af, i hvor høj grad man gav plads til forskellige holdninger. I en tid med klimakrise, økonomikrise og krig får demokratiet trangere kår. Vi har ikke tid til at høre på holdninger, der afviger for meget fra midten. “Kool Kool Kina” rejser spørgsmålet: Findes der en anden samtaleform end den politiske drøftelse? Et sted, vi kan gå hen og kigge på modsætningsforhold. For i virkeligheden er det ikke så skidevigtigt, at vi er enige alle sammen. Måske nærmere tværtimod,« fortsætter han.
Katapult formår at skabe ting med et kreativt take på en spinkel platform, og det vil jeg virkelig gerne give min fulde støtte.
I “Kool Kool Kina” fremsætter Oskar synspunkter, som skiller sig markant ud fra midten. Radikale synspunkter som størstedelen blandt publikum formentlig vil være uenige i. Og som i tiden næppe ville få taletid i politisk øjemed. På teatret – i dette tilfælde Teater Katapult - er der tid og plads til markante holdninger, som man kan tilslutte sig, lægge afstand til eller tage ved lære af.
»Når der rent politisk sker en sammenstyrtning ind mod midten, er teatret det eneste sted, vi har, hvor vi kan komme i levende live med forskellige synspunkter og modsatte politiske holdninger og drøfte. Ikke for at skulle finde et kompromis, sådan som det gør sig gældende i politik, men for at mødes og blive klogere på modsætninger. Først derefter er vi klædt på til at gå ind i det politiske rum,« slår Jens Albinus fast og lader sig falde tilbage mod stolens ryglæn. Kortvarigt.
»Mange iblandt publikum vil formentlig være meget uenige i de synspunkter, min karakter fremsætter i forestillingen. Den uenighed prøver vi at gøre underholdende, og vores håb er, at folk både slår sig på ”Kool Kool Kina” og føler sig underholdt af den,« tilføjer han så atter helt fremme på stolekanten.
To interessante historier
Rollen som Oskar i “Kool Kool Kina” er Jens Albinus’ første på Teater Katapult. Men selv om scenen er ny, er postnummeret det langt fra, og under interviewet med Aarhus Onsdag synes Aarhus-minderne at melde sig et efter et hos Jens Albinus.
»For præcis 30 år siden. I 1993. Der havde jeg det, man i medierne kaldte mit gennembrud – i Aarhus Teaters “Jeppe på bjerget”. I den forbindelse lavede jeg et interview med Aarhus Onsdag, og jeg kan huske, at journalisten spurgte: “Når først man får sit gennembrud, søger de fleste væk. Hvor søger du hen?” Dengang svarede jeg, at jeg vil være der, hvor de gode historier er. Lige nu er jeg i Aarhus. Fordi der her er to interessante historier: Aleksas “Kool Kool Kina” og lukningen af Katapult.« Jens Albinus kigger på sit ur og rejser sig. Klokken viser tre minutter til prøvestart. Og dermed også tre minutter i en stemme på demokratiet og en stemme på Teater Katapult.