Her kan man spørge stuepigen om hjælp i jagten på påskeæg
På Gammel Estrup kan man få hjælp fra både de gammeldags stuepiger og den moderne mobilen, når påskeæggene skal findes.
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum inviterer i påskeferien på en vaskeægte æggejagt, der tager børn og voksne med rundt på hele herregården for at lede efter forsvundne æg i de flotte sale og gemakker. Samtidig kan man opleve nogle af de påsketraditioner der knytter sig til livet for herskab og tjenestefolk.
Man kan hele påskeferien hjælpe tjenestepigen med at finde påskeæg der gemmer sig rundt omkring på herregården, skriver museet i en pressemeddelelse.
»I butikken får man udleveret et børnespor, som skal udfyldes med små æggeklistermærker, der er gemt rundt omkring i sale og gemakker. Har man brug for hjælp, kan man få ledetråde af stuepigen i historisk dragt, som oftest arbejder i kælderen, og man kan også ved hjælp af sin mobiltelefon se nogle små sjove videoer, der hjælper én med at finde påskeæggene,« siger museumsinspektør Anders Sinding.
Undervejs på jagten kan man trille æg i den store riddersal, som børn gjorde før i tiden, og i kælderen kan man udsmykke sit eget pynteæg som en ægte adelsfrue. Hver dag i ferien er der desuden en særlig familierundvisning, hvor man kan høre museets faginspektører fortælle små påskehistorier fra de danske herregårde igennem 500 år.
»Påsken på landet havde i høj grad et fokus på de dejlige og friske råvarer, særligt nylagte æg fyldte meget, fordi det var en lækker og næringsrig spise, som man havde mange af ved påsketid, hvor fasten også traditionelt sluttede. Vi ved fra historiske kilder, at tjenestefolk for eksempel også kunne modtage æg som gave fra herskabet i påsken,« siger Anders Sinding.
I hele påskeferien kan man besøge Herregårdskøkkenet, hvor husjomfruen bager kage og brygger kaffe på Madam Blå, og er man heldig kan man også smage såkaldt nikålssuppe, der blandt andet består af de første friske grøntsager fra herregårdshaven.
sø