Her kan man spørge stuepigen om hjælp i jagten på påskeæg

På Gammel Estrup kan man få hjælp fra både de gammeldags stuepiger og den moderne mobilen, når påskeæggene skal findes.

Artiklens øverste billede
Herregårdskøkkenet er åbent hele påskeferien med salg af kaffe og kage. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum inviterer i påskeferien på en vaskeægte æggejagt, der tager børn og voksne med rundt på hele herregården for at lede efter forsvundne æg i de flotte sale og gemakker. Samtidig kan man opleve nogle af de påsketraditioner der knytter sig til livet for herskab og tjenestefolk.

Man kan hele påskeferien hjælpe tjenestepigen med at finde påskeæg der gemmer sig rundt omkring på herregården, skriver museet i en pressemeddelelse.

»I butikken får man udleveret et børnespor, som skal udfyldes med små æggeklistermærker, der er gemt rundt omkring i sale og gemakker. Har man brug for hjælp, kan man få ledetråde af stuepigen i historisk dragt, som oftest arbejder i kælderen, og man kan også ved hjælp af sin mobiltelefon se nogle små sjove videoer, der hjælper én med at finde påskeæggene,« siger museumsinspektør Anders Sinding.

I påskeferien kan børn og barnliges sjæle være med til at trille æg i Gammel Estrups riddersal. Her ses børn på herregården Ørbæklunde, der i påsken 1935 triller æg indenfor ved hjælp af en hjemmebygget rampe. Foto: Kai Uldall, Nationalmuseet

Undervejs på jagten kan man trille æg i den store riddersal, som børn gjorde før i tiden, og i kælderen kan man udsmykke sit eget pynteæg som en ægte adelsfrue. Hver dag i ferien er der desuden en særlig familierundvisning, hvor man kan høre museets faginspektører fortælle små påskehistorier fra de danske herregårde igennem 500 år.

»Påsken på landet havde i høj grad et fokus på de dejlige og friske råvarer, særligt nylagte æg fyldte meget, fordi det var en lækker og næringsrig spise, som man havde mange af ved påsketid, hvor fasten også traditionelt sluttede. Vi ved fra historiske kilder, at tjenestefolk for eksempel også kunne modtage æg som gave fra herskabet i påsken,« siger Anders Sinding. 

I hele påskeferien kan man besøge Herregårdskøkkenet, hvor husjomfruen bager kage og brygger kaffe på Madam Blå, og er man heldig kan man også smage såkaldt nikålssuppe, der blandt andet består af de første friske grøntsager fra herregårdshaven.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.