Livemysterier skaber liv i Aarhus

Det aarhusianske firma UrbiHunt, der står bag appen af samme navn, laver digitale live mysterier udendørs med afsæt i Aarhus. Spillene er ikke gaming alene, men giver mulighed for at opleve og skabe liv i byrummet på en coronasikker måde.

Artiklens øverste billede
Jakob Oddershede (billedet) står sammen med Guilherme Duschenes bag det aarhusianske firma UrbiHunt, som laver digitale live mysteriespil, som skal spilles ude i byen under åben himmel. PR Foto

Den ondsindede diktator Zorgwolf, har overtaget Aarhus, som ligger i ruiner efter en frygtelig pandemi. En dobbeltagent i Zorgwolfs magtapparat er kommet i besiddelse af et mystisk dokument, der fører til en hemmelig nøgle til en gammel flugttunnel ud af Aarhus. Der skal således handles hurtigt, inden Zorgwolf gør alle aarhusianerne til slaver og flygter ud af byen. Der er derfor brug for din hjælp til at afkode de kryptiske beskeder og løse en række gåder, så du finder nøglen før fjenden og kan befri byen og dens borgere.

Sådan lyder story-framen til det aarhusianske firma UrbiHunts spil ’Unlock Aarhus’. Et spil som kan downloades via UrbiHunts app på telefonen. ’Unlock Aarhus’ er en form for digital adventure game under åben himmel med en snert af escape room.

Bag UrbiHunt står Jakob Oddershede og Guilherme Duschenes. Begge bor de i London og har mødt hinanden igennem deres arbejde med oplevelsesindustri og destinationsudvikling.

»Vi synes begge to rigtig godt om at komme i escape rooms, og hver for sig har vi været i en hel del forskellige her i London. Det at skulle løse et mysterium udendørs er et koncept, som vi har oplevet i London, og flere af de elementer, der bliver brugt her, er virkelig fede. Guilherme - eller Gui som jeg kalder ham - og jeg blev hurtigt enige om, at det kunne være sjovt at prøve at lave noget lignende i Aarhus. Så vi har ladet os inspirere af de fede oplevelser herovre og sparret med hinanden om at bygge et godt spil,« fortæller Jakob.

Han og Guilherme begyndte at arbejde sammen om UrbiHunt i februar sidste år.

»Jeg var begyndt at bygge på et spil sammen med nogle gode kontakter, jeg har i Aarhus, da jeg kom til at tale med Gui, om projektet. Gui er programmør, og med hans viden og erfaring havde vi mulighed for at skabe et interaktivt koncept, hvor spillerne kunne være engageret samtidig med, at de er udenfor og får sig bevæget,« fortæller Jakob og tilføjer:

»’Unlock Aarhus’ er mere end ’bare’ gaming. Det er et aktivt spil, hvor deltagerne kommer ud og får rørt sig og – hvis overskuddet er til det - får oplevet en god del af byen og dens afkroge.«

Rødder i hjembyen

Jakob og Guilherme var ikke andet end lige gået sammen om UrbiHunt, da corona gjorde sit indtog i marts sidste år.

»I forhold til corona var timingen god. Da rigtig meget lukkede ned, var det fedt for os at have et projekt som det her at kunne gå ekstra meget op i. Samtidig blev det pludselig endnu mere relevant med et koncept, der kunne afvikles udendørs,” lyder det fra Jakob.

Han har studeret på Aarhus Universitet og boet i Aarhus i syv år.

»På trods af at jeg oprindeligt er fra Holstebro og pt. bor i London, opfatter jeg lige så meget Aarhus som min hjemby, og det er et sted, hvor jeg har oplevet en masse. Aarhus har et spændende bymiljø og det er fedt at se hvordan byen udvikler sig,« siger Jakob.

Spillet ’Unlock Aarhus’ har Jakob udviklet i samarbejde med sit netværk i Aarhus, mens Guilherme har fokuseret på det tekniske.

»Mit netværk i Aarhus og jeg har fundet på historien, de kryptiske ledetråde og de ti poster, man skal igennem i spillet, og så har mine kammerater og familie hjulpet med at teste det af,« fortæller han.

Løs gåder og mysterier i Aarhus med UrbiHunt appen og spillet 'Unlock Aarhus'. PR Foto

Voksne vil også lege

UrbiHunt-drengene præsenterer deres koncept som adventure games i den virkelige verden, hvor man kan gå på opdagelse i byen og udforske omgivelserne, samtidig med at man spiller.

»Appen er udviklet, så den er interaktiv blandt andet med GPS. Den fungerer sådan, at hver enkelt deltager kan spille på sin egen mobil, men man arbejder sammen om at løse mysteriet som et team. Målet er som hold at løse mysteriet i den bedste tid og komme øverst på appens leader-board. Man kan også oprette sin egen liga, hvilket gør spillet oplagt til events eller til når kollegaer skal rystes sammen igen efter al hjemmearbejdet. Nogle har fortalt, at der endda indbyrdes på holdet gik sport i at finde flest ledetråde og løse de stillede gåder hurtigst. Så der er rig mulighed for at få luftet konkurrencegenet, men man kan dog også tage det roligt og hygge sig med spillet, hvis man hellere vil det,« forklarer Jakob.

Escape rooms og live mysteriespil generelt opnår større og større popularitet, og siden UrbiHunt lancerede ’Unlock Aarhus’ sidst i marts, har rigtig mange downloaded appen.

»At escape rooms og mysteriespil er så populære, tror jeg, har noget at gøre med, at vi voksne også har brug for at lege og bruge vores fantasi. Mange af os elsker at se film og læse bøger. Formentlig fordi det giver os et frirum, hvor vi kan lade os opsluge af noget. Det er det, vi prøver at facilitere med vores app. Vi vil gerne, at vores spil skal være så spændende og engagerende som muligt, så folk lever sig ind i dem og glemmer alt andet omkring dem for en stund,« siger Jakob.

Afsæt i Aarhus

Siden UrbiHunt lancerede ’Unlock Aarhus’, er der kommet endnu et spil til.

»Ud af de mange positive kommentarer vi har fået på ’Unlock Aarhus’, kunne vi læse, at flere efterlyser spil, hvor deres børn kan være med. ’Unlock Aarhus’ kan man sagtens spille sammen som familie, men for de yngre børn er det nok en tand for udfordrende. Derfor har vi for nyligt lagt endnu et spil ud. ’Silvers skumle plan’ hedder det. Det er et sejt spil, hvor børn fra omkring otte år kan spille med, hvis de spiller sammen med en voksen,« fortæller Jakob.

Han afslører i samme åndedrag, at UrbiHunt allerede nu har et tredje spil i pipeline; ’Blodøkses togt’.

»Lige nu arbejder vi på endnu et spil til voksne, som vi regner med kommer ud til sommer. Spillet er bygget op omkring vikingerne og de ikke altid perfekte nordiske guder. Aarhus har en fed vikingehistorie, som vi gerne vil bringe til live i spillet.«

Alle tre spil er bygget op om en historie, som foregår i Aarhus.

»Alle tre spil er skræddersyet til Aarhus. Lige nu er det der, vi har vores fokus. Men vi håber på sigt også at kunne lave spil, der tager afsæt i andre byer. Umiddelbart er København en af de byer, som står først for,« siger Jakob.

Vi voksne har også brug for at lege og bruge vores fantasi. Mange af os elsker at se film og læse bøger. Formentlig fordi det giver os et frirum, hvor vi kan lade os opsluge af noget. Det er det, vi prøver at facilitere med vores app.

Jakob Oddershede

Udvikling og samarbejde

UrbiHunt er en af de 10 virksomheder, der er udvalgt til det nationale projekt ’Kickstart Innovationen’, der har til formål at genrejse turismen i storbyer i kølvandet på corona pandemien.

»Vi har været så heldige at blive udvalgt til ’Kickstart Innovationen’, som skal være med til at skabe mere liv i storbyer på en coronasikker måde. Initiativtager til projektet er Erhvervsfremmebestyrelsen med Visit Aarhus, Destination Fyn, Destination Nord og Wonderful Copenhagen. Så på den måde samarbejder vi allerede med lokale spillere i byen. Vores ambition er at skabe samarbejder med flere om at skabe flere spil – det kunne eksempelvis være et samarbejde med de fysiske escape rooms, som ligger rundt omkring i Aarhus,« fortæller Jakob om fremtidsplanerne for UrbiHunt.

Herudover udvikler UrbiHunt fortløbende på teknologien bag appen, så spillene bliver endnu mere innovative, spændende og engagerende.

»Vi udvikler hele tiden på teknologien i vores app, det bliver man aldrig færdig med. Konceptet har vi; vi skaber oplevelser, som engagerer folk og får dem ud i byens rum. Det kræver, at spillene er let tilgængelige, og det må man sige, vores er. Alt man skal gøre er at downloade UrbiHunt appen, samle et hold og spille. Der er ikke så mange barrierer - så det er bare med at komme afsted,« lyder opfordringen fra Jakob.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.