#metoo på KØN

Udstillingen 'De ændrede Danmark' vises 28. maj til 25. juli

Artiklens øverste billede

»Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig.« Citatet stammer fra Sofie Linde, der som vært ved Zulu Comedy Awards 2020, fortalte, hvordan hun som praktikant på DR blev truet og krænket af en stor tv-kanon.

Linde talte om mødet med »ekstremt mange magtfulde mænd, der har været pisse ulækre«, og om sexisme og løngab mellem mænd og kvinder. Talen inspirerede andre kvinder til at stå frem med historier om krænkelser. Snart var der tale om en bevægelse, som førte til krav om lovindgreb, ligestilling og magtfulde mænds fald.

Bruger egne historier

‘De ændrede Danmark’ på KØN er et fotografisk og kunstnerisk portræt af 14 af de kvinder, som med deres stemmer og handlinger i fællesskab gjorde 2020 til året, hvor seksuelle krænkelser og sexisme blev anerkendt som et omfattende samfundsproblem. Det er ud over Sofie Linde blandt andre Kirstine Holst, som har brugt sig egen historie til at stå i front i kampen for den nye samtykkelov. Mette Schak, som har fået ændret regler for indretning af skurvogne, så det er muligt at tage privat bad, regionsmedlem Maria Gudme, medinitiativtager til underskriftindsamlingen ‘én blandt os’, som afslørede krænkelser i det politiske liv – og mange flere.

Sofie Lindes kjole fra Zulu Comedy Awards hænger nu på Nationalmuseet.

Portrætterne er skabt af fotograf Sofia Busk og teksten er skrevet af Marchen Neel Gjertsen.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen