Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Barndommens lege fra villavejen er oplagt familieunderholdning og godt til at brænde krudt af på hjemmeferien. Brug, hvad I har, og giv de gamle lege et twist.

Artiklens øverste billede
Det er godt for hele familien at komme ud at røre sig og samtidig have det sjovt. De gode, gamle lege duer stadig. Foto: Adobe Stock

Der var en tid, hvor tablets, telefoner og udlandsrejser ikke var en selvfølge i sommerferien - og både børn og voksne fik tiden til at gå alligevel.

Faktisk er der masser af nye og gamle udelege, som med fordel kan trækkes frem i sommerferien.

Og det er godt for både børn og voksne, siger Dieter Toftkjær, der er aktivitets- og naturvejleder i Det Danske Spejderkorps og medforfatter til bogen ’Vi vil ud’ om udendørs familielege.

»Legen udfordrer det sansemotoriske apparat og lærer barnet at begå sig socialt og kropsligt. Samtidig er legen ofte bygget omkring roller, og det er sjovt at opleve, hvordan man som familie begår sig i det,« siger han.

En nem leg er forsvindingslegen ’Sild i en tønde’.

Det er en omvendt gemmeleg, hvor én person gemmer sig, og de andre leder. Når man finder personen, gemmer man sig med - så der gradvist bliver færre og færre, der leder, forklarer Dieter Toftkjær.

»Det er en supergod leg, fordi den skærper den rummelige opmærksomhed og kan leges både ude og inde. Barnet belønnes for at være modig og opsøgende, og der er noget hyggeligt ved at gemme sig sammen,« siger han.

Hvis I har begrænset plads og børn, som trænger til at brænde krudt af, er styrkelege en anden mulighed.

Det kunne eksempelvis være ’Trække pind’, foreslår Dieter Toftkjær.

Her står to personer overskrævs på et kosteskaft med ryggen til hinanden. Herefter går det ud på at klemme lårene sammen og trække modstanderen baglæns henover en målstreg - ligesom i tovtrækning.

»Det er en klassisk styrkeleg, som er supersimpel og nem at gå i gang med. Alle kan finde ud af den, og du kan altid bygge videre på legen ved eksempelvis at udvide banen,« siger han.

I kan også kombinere kendte legeredskaber, I har i forvejen, og give dem et nyt twist.

Eksempelvis kommer I langt med gadekridt og ungernes rulleskøjter, løbehjul eller skateboards, foreslår Liselotte Byrnak, der er udviklingskonsulent i Dansk Idrætsforbund med speciale i børn, skole- og familiemotion.

»Det er noget, mange fra forældregenerationen husker fra deres egen barndom, og samtidig har det virkelig fået en renæssance,« siger hun.

Liselotte Byrnak foreslår, at I tegner en kridtbane på asfalten, som skal gennemføres.

I kan lave turneringer, stafetter eller forhindringer undervejs.

Humlen er bare, at I hygger jer med at kreere banen sammen.

»Løbehjulet har den fordel, at det er tilgængeligt for både voksne og mindre børn. Og jeg skal love for, at man både får aktiveret balancen, koordinationen og lår- og ballemuskler,« siger hun.

Et fjerde bud er spikeball, roundnet eller smashball, som er blevet enormt populært den seneste tid, nævner Liselotte Byrnak.

Navnene dækker alle over en slags minitrampolin, som man på skift ’slår’ en bold ned i, hvorefter den hopper op med kurs mod medspilleren.

»Spillet er en blanding af bordtennis, volley og squash, fordi man kan forsøge at smashe hinanden ud,« forklarer hun.

Igen kan spillet modificeres. Man kan spille med og mod hinanden - turnering eller bare alene.

»Man kan eksempelvis tilstræbe, at bolden skal ramme minitrampolinen og herefter bounce op i en spand, som man kan flytte for at ændre sværhedsgraden,« nævner Liselotte Byrnak.


Vil du hver onsdag have overblikket over byens kulturliv direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Århus Onsdags nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Århus Onsdag på listen og tryk tilmeld.
d

/ritzau fokus/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen