Gemt væk for Mary og Frederik: Forbudt kunst skal nu trøste syge børn i Aarhus

Skulpturen blev fjernet og gemt, så kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ikke så den. Nu skal den sprede god karma ved Universitetshospitalets familiehus.

Artiklens øverste billede
Nåleøjet blev fjernet og gemt væk i 2011. Nu skal værket stå ved Familiehuset tæt på Aarhus Universitetshospital for inspirere patienter og pårørende til at tro på, at det er muligt at komme gennem noget, der føles som et nåleøje. Arkivillustration

Der er tale om Jonas Pindhus Hallbergs’ skulptur i to dele: Nåleøjet og Nålespidsen. Det flere meter høje nåleøje skal stå ved Familiehuset tæt på Aarhus Universitetshospital for inspirere patienter og pårørende til at tro på, at det er muligt at komme gennem noget, der føles som et nåleøje.

Det er nemlig meningen med skulpturen, at man skal gå gennem den. Når man gør det, lyser spidsen af nålen, der er en skulptur for sig selv.

Nu skal spidsen lyse ved Familiehuset og sende en hilsen til dem i huset, når patienter og pårørende går gennem øjet på vej til undersøgelser og behandlinger på hospitalet.

»Værket hedder ’How close we are’. Det passer helt perfekt ind i sammenhængen i Skejby, hvor man i øvrigt arbejder meget med nåle på hospitalet,« mener Jonas Pindhund Hallberg, der ikke havde drømt om denne anerkendelse.

Hans skulptur blev nemlig fjernet af myndighederne og gemt af vejen et hemmeligt sted, da den var udstillet for første gang.

Gemt for Mary og Frederik

Jonas Pindhund byggede sammen med en gruppe venner nåleøjet, da Sculpture by the Sea var på sit højeste i Aarhus i 2011. Han har tidligere fortalt Århus Onsdag historien:

»Man optog kun 65 værker ud af 300 ansøgere. Vi ville lave skulptur nummer 66, som et symbol på, hvor svært det var at få et værk med. Vi placerede det ved Tangkrogen,« forklarede byens enfant terrible.

Desværre opdagede udstillingens kuratorer værket og fjernede det, få timer inden kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kom for at åbne udstillingen.

Jonas Pindhund Hallberg efterlyste sin skulptur i avisen, og pressen skrev om sagen. Uden nogen nærmere forklaring blev den flere meter høje stålkonstruktion udleveret via borgmesterkontoret.

»Det var meget mærkeligt, men derefter skete det mest utrolige,« sagde Jonas Pindhund Hallberg.

Den fine australske repræsentant ved ’Sculpture by the Sea’, Axel Arnott, havde set skulpturen og kunne lide den. Han overtalte Pindhund og venner til at søge om optagelse ved det australske Sculpture i Sidney.

Nålen kom med og blev sendt down under, hvor den har været ind til for ganske nylig.

Nålen stikker igen

Nu er nåleøjet og nålespidsen doneret til Aarhus Universitetshospital, som med glæde har taget imod og valgt en unik placering for det til glæde og gavn for både patienter, pårørende, personale, kunstinteresserede og nysgerrige.

Onsdag 29. september bliver værket formelt overdraget ved et arrangement, som blandt andre Ramasjangs Hr. Skæg deltager i.

Klokken 09.30-10.30 er der underholdning og afprøvning.

Klokken 10.30-11.30: Nålen tændes og der er officielle taler.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen