Spor Kunsten: Mød kunstneren og hendes kvinder

Line Ringtved Thordarsons kvindeskulpturer står spredt for alle vinde - og Nicoline Koch er endnu ikke offentliggjort. Alligevel kan man møde dem alle - for originalerne står i hendes nye atelier på Kalkværksvej.

Artiklens øverste billede
I forbindelse med Spor Kunsten kan man møde både Medvind, Grounded but Free og Line Ringtved Thordarson i egen person i hendes atelier og værksted på Kalkværksvej 11 A-B. For der står originalerne i beton og gips. Foto: Tahmasbi

Man kan for eksempel finde dem i Skejby, i Risskov og i Silkeborg. Men man behøver ikke bevæges sig så langt for man kan møde dem alle og Line Ringtved Thordarson i egen person i hendes atelier på Kalkværksvej. Der står originalerne i beton og gips.

»Mig og mine kvinder, som jeg plejer at sige. Her er de i alle størrelser – lige fra 15 centimeter til 2,2 meter,« siger Line Ringtved Thordarson og lægger hovedet bagover, når hun kigger op på de meget høje skulpturer.

Århus Onsdag møder hende i et lyst lokale, hvor solen brager ind ad store vinduespartier. Udenfor er Sydhavnen forvandlet til en byggeplads, men i det hvidmalede atelier er der ro, selv om der er flere end 20 kvinder til stede. Skulpturerne siger ikke ret meget.

Nicoline, Medvind og Grounded but Free, er skulpturer af kvindekroppe støbt i bronze. Men de har også en sjæl, for Line Ringtved Thordarson ligger en del af sin i hver eneste figur, hun skaber.

»Men der er liv i dem. De udspringer af følelser, og der er et stykke af mig i dem alle,« fastslår kunstneren.

Nicoline Koch

Hendes seneste værk er en helt konkret person - nemlig Nicoline Koch, som var skolebestyrerinde på Kochs Skole i 1918-1932. Hun blev ikke gift og fik ingen børn men viede sit liv til at uddanne piger, så de kunne klare sig selv. I en alder af 48 år tog hun ledelsen af Skolen på Trøjborg og blev der til hun døde 62 år gammel.

»Jeg har læst meget om hende og synes, at hun er både spændende og helt speciel for sin tid. Som ung rejste hun til Paris for at studere fransk under 1. Verdenskrig. Tilsyneladende kunne intet skræmme hende,« mener Line Ringtved Thordarson.

»Jeg har ledt længe efter fotos af Nicoline Koch. Dem findes der kun ganske få af, men jeg fandt et fantastisk ungdomsfoto, hvor hun ser meget intens, markant og smuk ud. Jeg blev helt rørt, da jeg så det. Det bliver jeg faktisk stadig,« siger kunstneren og slår en lille overrasket latter op, mens hun viser et sort-hvidt billede af en kvinde med mørke øjne og mørkt opsat hår.

Nicoline Koch stærke og nærværende blik ser ud af billedet og ikke på beskueren. Alligevel føles det som om, hun taler til én.

»Da jeg så hende her, vidste jeg straks, hvordan jeg skulle forme hende. Hun var en stor personlighed, så hun skal virke stor,« siger Line Ringtved Thordarson, der har valgt at udforme skulpturen af Nicoline Koch med samme frisure og højhalsede top som på billedet.

Arbejdet med den hidtil ret ukendte aarhusianer har taget mere end et år. Det har givet tid til fordybelse og så har det indebåret fire lærerige og underholdende rejser til bronzestøberiet i Italien.

»Jeg smed alt, jeg havde i hænderne, da Martin Busk fra Bricks Ejendomme A/S gav mig opgaven. Det har været et vidunderligt forløb. Jeg er helt vild med at arbejde koncentreret og i dybden på denne måde. Det gør jeg meget gerne igen. Og så har arbejdet på støberiet været et eventyr helt for sig,« smiler Line Ringtved Thordarson.

Nicoline Koch i forgrunden står og ser på Medvind, Grounded but Free. Deres bronzeafstøbninger er placeret ude i virkeligheden, mens Nicoline Koch først bliver stillet op i 2022. Til gengæld får hun helt sin egen plads ud for Nicolinehus på Aarhus Ø. Foto: Tahmasbi


Italienske Aldolfo har støbt

Den aarhusianske kunstner med islandske aner ønskede at få skulpturen støbt i en lille italiensk by, Pietrasanta, der er kendt for sine bronzestøberier. Hun undersøgte udbuddet og fandt i færre end otte støberier i byen med kun 26.000 indbyggere.

»Der er også masser af marmor i området, så der er 60 marmorværksteder. Hele byen arbejder med skulpturer og har gjort det i årevis. Kendte kunstnere som Michelangelo, Thorvaldsen og Willumsen har boet pog arbejdet der gennem tiden,« fortæller Line Ringtved Thordarson om sit valg.

Hun udvalgte og besøgte tre støberier, men allerede efter første besøg, var hun helt sikker på, at hun havde fundet det helt rigtige. På det mødte hun nemlig den ældre, cigarrygende Aldolfo.

»Jeg faldt pladask for det sted. Der er ild, larm og hårdt arbejdende svedige mænd. De støber for kunder fra hele verden og er bare så seje. Jeg synes, at det var stort, da Nicoline blev støbt, og da hun skulle patineres, for det skulle jo blive helt rigtigt. Men Aldolfo tog det helt roligt. Hvis det ikke blev godt, kunne vi bare lavet det om, mente han.«

Line Ringtved Thordarson var i Pietrasanta fire gange og er yderst tilfreds med resultatet. Bronzeskulpturen står lige nu hos Bricks Ejendomme A/S og venter på at blive placeret udenfor Nicolinehus, når det skal indvies i 2022.

Nicolinehus er et nyt bolig- og erhvervsbyggeri i to bygninger med et stræde imellem og en offentlig plads, kaldet Nicoline Kochs Plads.

"Mig og mine kvinder," plejer Line Ringtved Thordason at sige om sine skulpturer. På hendes atelier er de i alle størrelser – lige fra 15 centimeter til 2,2 meter. Foto: Tahmasbi

Spor Kunsten

Mens Nicoline Koch har fået sin egen plads ude i byen har hun også en i Line Ringtved Thordasons hjerte og på hendes nye atelier. Det indtog Line Ringtved Thordarson, Nicoline, Medvind og alle de andre i sidste uge. Indtil da var de en del af byens ældste kunstneratelier, Spanien 19 B, som har eksisteret i 35 år.

Det skal gennemrestaureres lige som resten af Sydhavnen, og mens der piloteres, støbes og bankes er kunstneren og hendes kvinder genhuset på Kalkværksvej 11A-B, som er få meter fra det gamle atelier.

»Vores hus var bydelens første kunstnerisk indslag, og der er udsprunget mange ting herfra blandt andet talks, koncerter, udstillinger og festivaler. Vi er stedets DNA og vi kan inspirere de nye unge kunstnere. Det kan vi stadig, når området er blevet fornyet. Jeg ser det som et kæmpe plus og tror, at flere mennesker vil finde herned,« siger Line Ringtved Thordarson.

De næste fire år holder hun til på Kalkværksvej i kommunens tidligere bylager, der blandt andet har huset en stor model af havnefronten.

2. og 3. oktober slår hun og hendes fem kunstnerkolleger, der også er genhuset, dørene op til deres nye værksteder.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen