Langenæsbageren åbner Spottag Bakery: »Vi har taget guldkornene og gode folk med«

Michael Spottag har igen hænderne i bolledejen og glæder sig til at åbne nyt bageri på Kridthøj Torv. Det er mindre end hans tidligere bageri, men byder på det bedste.

Artiklens øverste billede
Michael Spottag (tv) og Claus Zacher Nielsen er gået sammen om at åbne Spottag Bakery. Den ene bager om natten, mens den anden sørger for friskt brød og lækre kager om dagen. Foto: Tahmasbi

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Torsdag 30. september åbner Spottag Bakery På Kridthøj Torv. Den er større end forgængeren, fordi torvets kiosk er inddraget i Michael Spottags nye butik og bageri.

»Jeg glæder mig helt vildt til at åbne. Lige nu arbejder vi på højtryk for at være klar. Jeg går og bager om natten og forbereder dej til den kommende dag, så vi kan bage løbende og have nybagt brød hele dagen,« siger bageren.

Michael Spottag stiftede og drev det legendariske Langenæs Bageri, som han solgte til Lagkagehuset i 2018. Men det forlod han i oktober sidste år, hvor en klausul, om at han ikke måtte åbne nyt bageri, udløb. Nu er han tilbage ved ovnen og æltemaskinen, og det har han savnet.

»Jeg har savnet at være en del af et team. Det er jeg nu, hvor vi går og arbejder om natten og udvikler på vores brød. Det gør jeg sammen med Allan Kjeldsen, som jeg har arbejdet sammen med i over 20 år. Det er som et gammelt ægteskab, hvor vi ved, hvad den anden mener, før vi overhovedet har sagt noget,« siger Michael Spottag på udpræget aarhusiansk og slår en latter op.

Mathias Ottosen ælter igennem, så gulerodsbruddene bliver helt perfekte. Foto: Tahmasbi

Drømmehold fra Langenæs

Da Århus Onsdag besøger Spottag Bakery er der omkring 10 mennesker på arbejde og stor aktivitet både ude i den store, lyse butik, hvor alt skal sættes på plads, og inde i bageriet, hvor der arbejdes med tærter, gulerodsbrud og flødeboller ved tre forskellige borde.

Unge Mathis Ottosen ælter koncentreret gulerodsbruddene, der skal tilsættes æggeblomme, og får et godt råd af erfarne Michael Spottag, da vi går forbi.

Bagermesteren åbner Spottag Bakery sammen med en partner: Claus Zacher Nielsen, der også er en tidligere Langenæs-medarbejder. Han har styret Horsens-afdelingen.

»Claus er superdygtig til kager og konditori. Så han står for det og vil være på arbejde i dagtimerne, hvor han også sørger for, at vi har varmt brød hele dagen,« siger Michael Spottag.

I det hele taget er en stor del af holdet i det nye Kridthøj-bageri gamle kendinge fra Langenæs.

Butikkens kendte ansigt

»Flere af dem har taget fat i os, da de hørte, at vi ville åbne her i Kridthøj. Det er vi stolte og ydmyge over,« siger Michael Spottag.

Han er især glad for sin butiksbestyrer. Det er nemlig hans kone, Mitzi Spottag, som mange måske husker fra Langenæs, hvor hun også stod i butikken og var en meget populær og social figur.

»Hun er vores ansigt ud ad til. Vi har altid fået ros for vores gode service på grund af Mitzis store engagement i kunderne, som hun er god til at huske og ofte spørger ind til. Det falder hende helt naturligt,« siger Michael Spottag.

Mitzi Spottag skal styre butikken sammen med en kollega, som hun også har arbejdet sammen med i årevis i den tidligere bagerforretning.

Det er med andre ord et drømmehold fra Langenæs, der åbner på Spottag Bakery.

»Det her er ikke Langenæs version 2.0. Det er Spottag Bakery. Vi har været nødt til at udvælge fra vores tidligere store sortiment. Vi har prøvet at ramme det, som er mest efterspurgt, men vi kommer sikkert til at justere det. Vi vil forsøge at lave det, kunderne vil have,« fortæller bagermesteren, der har fået et væld af henvendelser fra folk, der blandt andet ønsker det berømte Aros rugbrød tilbage.

»Aarhus har savnet det originale Aros rugbrød, surdejsstykkerne og studenterbrødene. Og de er med. Vi får i det hele taget et stort udvalg af brød og konditorkager samt sandwich og salater lavet af vores egen kok. Vi er ikke et smalt bageri med få udvalgte produkter,« forsikrer han.

Til gengæld bliver der ikke jordbærtærter hele året, men kun i den sæson, hvor det giver mening.

»Vi har tænkt over, hvad det egentlig er, vi gerne vil. Jeg håber, at kunderne kan smage, at vores produkter er lavet med kærlighed. Alt er lavet fra bunden, og det er frisk. Det er blevet forsømt i vores branche,« mener Michael Spottag, der nu gør noget ved det.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen