Moesgaard udstiller vikingebåd fra Norge

En af bådene fra Vikingetidens mest berømte og bedst bevarede norske vikingeskibsgrave kommer for første gang på visit udenfor Norge og udstilles på Moesgaard Museum.

Artiklens øverste billede
Vikingebåd fra Norge udstilles på Moesgaard. Foto: Moesgaard Museum

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Moesgaard Museum ved Aarhus udvider nu sin permanente vikingetidsudstilling med en vikingebåd fra en af vikingetidens mest berømte og velbevarede skibsfund. Det drejer sig om en mindre vikingebåd, som blev fundet på dækket af et stort vikingeskib, Gokstadskibet, som er blevet udgravet fra en gravhøj i Sydnorge. Fundet har indtil nu været udstillet på det norske vikingeskibsmuseum på Bygdø, som hører under Kulturhistorisk Museum i Oslo. Men museet skal til at bygge et nyt vikingemuseum og derfor har Moesgaard helt unikt fået lov til at låne og udstille en af de mindre vikingebåde, mens der bygges nyt museum i Norge.

Vikingebåden, som vil kunne ses på Moesgaard fra 6. november, er en ud af tre både, som blev fundet på dækket af Gokstadskibet, i forbindelse med udgravningen af en gravhøj ved Vestfold i Norge. De tre mindre både ligner de store drageskibe fra vikingetiden til forveksling. Båden, som kan ses på Moesgaard, er 6,5 meter lang og har fire årer.

Første gang

De små, manøvredygtige både anvendte vikingerne til at ro mandskab eller udveksle ordrer mellem skibene i de store krigsflåder. Bådene kunne også anvendes som landsætningsfartøjer, til rekognosceringer i fjendtligt eller ukendt terræn, til at lodde vanddybder og til overraskelsesangreb på styrker på land.

Det er første gang en vikingebåd får lov til at rejse ud af Norge og blive udstillet i udlandet. Udstillingen er en del af et fremtidigt tættere samarbejde mellem Moesgaard og Kulturhistorisk Museum i Norge.

I udstillingen om Gokstadbåden fortæller Moesgaards arkæologer også om magtkampene blandt vikingetidens høvdinge og stormænd og om, hvordan skibsfarten kan have haft betydning for grundlæggelsen af Aarhus, der i vikingetiden blev kaldt Aros.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen