En rigtig mand

Ny fotoudstilling om maskulinitet, kønsroller og partnervold mod mænd.

Artiklens øverste billede

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I anledning af den Internationale Mandedag 19. november sætter Museet Køn fokus på mandekønnet, maskuliniteten og krisen, der opstår, når mænd udsættes for vold i hjemmet. Det sker med udstillingen ’En rigtig mand’, der har fernisering samme dag kl. 15.

»Vi var gift i 35 år - det er jo et halvt liv.« Sådan starter historien om Lasse på 69 år, der efter 35 års ægteskab står alene tilbage med parrets store gæld og uden tag over hovedet. Efter et forløb med psykisk vold fra sin ekskone bryder Lasse sammen og havner akut på psykiatrisk skadestue.

Mænd i krise

På den nye fotoudstilling “En rigtig mand” kan man møde 15 krise- og voldsramte mænd og høre deres historier. Historierne er fortalt til dokumentarfotograf, Andreas Haubjerg, som har rejst landet rundt for at tale med voldsramte mænd, der er tilknyttet et af Mandecentrets seks afdelinger.

Det er mænd, der er blevet isoleret fra deres børn. Mænd, der har skullet spørge om lov for at se deres venner. Nogle er blevet beskyldt for alt fra incest til stofmisbrug, uden noget grundlag. Andre er blevet slået, bidt, råbt ad og nedværdiget i en grad, så de har mistet troen på sig selv.

Mange mænd bærer på en frygt for ikke at blive taget alvorligt eller blive troet på af sine omgivelser og vælger derfor at holde deres krise for sig selv. En rigtig mand har ikke brug for hjælp, lyder det hos mændene. Men hvad vil det sige at være en rigtig mand?

Museumsdirektør Julie Rokkjær Birch udtaler i en pressemeddelelse:

»Historisk har mænd været opfattet som det stærke og dominerende køn. Vores kulturarvs fortællinger præger stadig opfattelsen af, hvad det vil sige at være mand i dag. Disse mænds historier viser os, at vores vanetænkning og forventninger til ”den maskuline mand” kan stå i vejen for at række ud efter hjælp. Dette synliggør udstillingen på bedste vis, og synliggørelse kan skabe forandring.«

Udstillingen vises til 30. januar 2022.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen