Udstilling om Grønland før koloni-tiden

I ”Qanga” fortæller illustrator og kunstner Konrad Nuka Godtfredsen Grønlands historie fra de tidligste indvandringer.

Artiklens øverste billede
Udstillingen består af 29 indrammede tryk.

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I tiden tales meget om ”afkolonisering” og ”det postkoloniale”, men hvordan så Grønland egentlig ud inden koloniseringen i 1721? Med udstillingen ”Qanga” fortæller illustrator og kunstner Konrad Nuka Godtfredsen Grønlands historie fra de tidligste indvandringer fra Canada til Grønland for 4.500 år siden til mødet mellem europæiske hvalfangere og missionærer og inuit i Grønland i 1700-tallet.

14. december åbnede udstillingen i Kultursalen i Det Grønlandske Hus i Aarhus. Der er fri entré i hele husets åbningstid fra kl. 10- 16. Udstillingen viser Godtfredsens graphic novels om Grønlands forhistorie, som er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Nationalmuseum og det grønlandske skolebogsforlag Ilinniusiorfik. Projektet startede i 2006 og blev afsluttet i 2018.

Serien på i alt fire albums er nedslag i vigtige perioder i Grønlands forhistorie og består af fortællingen ”De første skridt” – om de tidligste indvandringer fra Canada til Grønland for 4.500 år siden, ”Hermelinen” – om Tunit-folket i Canada og Grønland i 1100-tallet, hvor vi følger den kvindelige shaman Ukaliatsiaq og hendes møde med inuit, ”Arret” – om nordboernes sidste periode i Grønland i 1300-tallet og ”Gaven” – om de tidlige møder, handel og mission mellem europæiske hvalfangere og missionærer og inuit i Grønland. Handlingen foregår i 1700-tallets Vestgrønland.

Udstillingen består af 29 indrammede tryk, udvalgte illustrationer fra de 4 bøger. Originalerne opbevares på Danmarks Nationalmuseum og betragtes som kulturarv.

Akvarellerne har været vist på udstillinger i bl.a. Japan, Frankrig, Alaska, Island og Tyskland.

gs

Læs også

Del artiklen