Hvad skal vi give os til i juleferien? Guide til feriesjov i Aarhus

Århus Onsdag har samlet seks bud på sjove ting, man kan kaste sig ud i. For eksempel at tjekke byens nye sportscampus ud, gå på jagt efter en stikker fra krigens tid, tage en tur på kunststien for børn og meget mere. Vi guider til hvor og hvordan.

Artiklens øverste billede
Byens nye Kultur- og Sports-Campus i Gellerup har en bypark med legeplads, man kan tjekke ud. Her er Kronprins Frederik i forbindelse med åbningen på besøg i klatrehallen, hvor han skruer et klatregreb ind i væggen. Foto: Henning Bagger, Ritzau/Scanpix
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Skolernes juleferie blev på grund af corona ekstra lang i år, og der skal ske noget for dem, der har været længe hjemme.

Vi har på redaktionen set tilbage på nogle af de seneste guides og artikler, vi har bragt om nye tilbud og steder til både børn og voksen. De er kommet for at blive og er stadig et besøg værd.

Her kan krudtet blive brændt af, man kan øve sig i at samarbejde om at løse opgaver eller man kan nyde synet af en bydel i forandring og et nyt arkitektonisk indslag.

På gådejagt i baggårde

Spilfirmaet Hv?m, som også står bag »Aarhus brænder«, hvor man jagter nazisten og massemorderen Kaj Henning Bothildsen Nielsen, har lavet endnu en gådejagt i det centrale Aarhus. Titlen på den nye gådejagt er »Stikker!«, og denne gang er det for at rydde op i den kommunistiske modstandsbevægelse, hvor en forræder er på spil.

Her er året 1944, og paranoiaen hersker i den aarhusianske, kommunistiske inderkreds. For til venstre og højre ryger bevægelsens medlemmer i nazisternes klør. Og I kan løse mysteriet, om hvem der står bag alle disse udleveringer til besættelsesmagten.

Turen fører en rundt i Aarhus’ glemte baggårde og smøger. Gådejagten tager halvanden til to timer, og er udviklet af spilfirmaet Hv?m. Et foretagende der består af to historikere og to spildesignere.

Vil man give sig i kast med gådejagten skal der bookes og betales, hvorefter den udleveres i papirform i caféen i Øst for Paradis.

Kontakt cafébiografen Øst for Paradis, eller gå via Hv?ms hjemmeside - klik her.

Fra Øst for Paradis og rundt omkring i det centrale Aarhus, fører gådejagten "Stikker!" de spillende hen til gemte lokationer i byen. Foto: Anders Michaelsen.

Træning i det fri

Lars Thorn, der sammen med sin makker står bag udendørstræningen i Sport X på Godsbanen, melder fri adgang til alle, der er interesserede.

Da det at træne alene derhjemme aldrig bliver det samme som at gøre det i fællesskab, lancerede Sport X under sidste nedlukning muligheden for at låne foreningens udstyr og arealer. Det udendørs træningsareal blev udvidet over natten, blandt andet med en ny klubcontainer fuld af ekstra træningsudstyr.

Det bliver stadig brugt flittigt. Man skal på hjemmesiden melde sig ind, så får en kode til udstyrsrummet. Klik her.

Der er også gratis fællestræning for alle på søndage. For medlemmerne er der en fem kilometer fælles løbetur om onsdagen og mange af de andre hverdage er der fælles styrke- og puls-træning.

Lars Thorn (tv.) og Jakob Fuglsang til højre er de to kreative iværksættere bag træingsfællesskabet Sport X, som holder til på Godsbae-arealet i Aarhus' bymidte.

Legepladser og klatretårne

8. december åbnede et nyt Sport- og Kulturcampus i Gellerup. Det indeholder et bevægelseshus, som muligvis er lukket delvist ned for tiden. Man kan blandt andet klatre i huset, hvor Aarhus Klatreklub holder til sammen med Gøglerskolen, Cirkus Tværs og Fodboldklubben ACFC. Fodboldbanerne på campus er af kunstgræs, der er åben alle årets dage. Man kan øve sine teknikker der, når ACFC ikke træner.

Campus ligger i Byparken Byparken, der er på størrelse med 27 fodboldbaner, så der er masser af plads. Den er indrettet med stille oaser, der rummer væksthuse, frugtlunde og temahaver. Der er også legepladser og klatretårne og udendørs fitness.

Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening står bag. Se mere her.

Kronprins Frederik skruer et klatregreb i væggen ved åbningen af Sports- og Kulturcampus i Gellerup 8. december. Foto: Henning Bagger, Ritzau/Scanpix

Kreativt kvarter i forandring

Man kan gå en tur i det kreative område omkring Godsbanen og opleve de mange sjove containere med forskellige virksomheder og mad- og kaffesteder. Der er også en legeplads og skaterbaner i området. Og så er der masser af byfornyelse.

Gennem de senere år er Godsbanearealet gået fra at være et industriområde til at være et kreativt knudepunkt midt i byen med masser af initiativ til innovation og en stærk stemme for omstillingsparatheden.

Næsten halvdelen af Institut for (X) blev fjernet fra jordens overflade i 2018, da byggeriet af skolen gik i gang. Men bulldozerdagen er for længst overstået, og den kreative forening, Institut for (X), kan se ind i en fremtid, hvor der stadigvæk er plads til deres små virksomheder, musikmiljø, skaterpark og caféliv.

På Institut for (X) pibler en lang række selvstændige erhvervsdrivende frem. Blandt meget andet er der et cykelværksted og en hyggelig gårdbutik. Foto: Helle Arensbak

Kunst for børn på gadeplan

Der går en kunststi, som består af 30 fliser forskellige steder i bymidten.

Kunststien, der er tre kilometer lang, starter ved Aarhus Banegård og slanger sig ned igennem sidegaderne til Strøget, videre over Fredens Torv, hen over Bispetorvet, igennem Graven og Guldsmedgade op til Lille Torv og videre langs med Busgaden ad Frederiksgade op til Rådhuspladsen, hvor ruten slutter af ved Agnete og Havmanden.

Når man går ad kunststien, kan man via Aarhus Kommunes app, “Opdag Aarhus,” læse en lille fortælling ved hver af de 30 flise-kunstværker. Fortællingen, som handler om den lille fugl, Pip, der vender hjem til Aarhus fra Australien og oplever byen på ny med dens vikinger, biskopper, skyskrabere og Letbane, er skrevet af Marie Overgaard Nielsen. Her er Opdag Aarhus.

Emilie på 4 år og Jonas på 7 år er ude at lede efter den lille fugl, Pip, på Aarhus' nye kunststi. PR Foto

Hygge med en god bog

I forbindelse med begivenhedsrige juledage kan det være rigtig godt at synke stille og roligt ind i en god bog. Man kan læse den i ro og fred med sig selv eller i hyggeligt fællesskab med højtlæsning.

Nogle af os holder mere end en juleaften, måske er der flere familier, der skal tilgodeses og mange behov, der skal opfyldes. Så kan et helt andet univers fra bøgernes verden være en dejlig pause.

Århus Onsdag har et samarbejde med Aarhus Bibliotekerne, der jævnligt leverer bogguides til avisens læsere. Det er bibliotekarerne, der med deres store overblik udvælger det bedste fra boghylderne til vores bogguides.

Det er overvejende bøger til voksne, men der er ofte en børne- og en ungdomsbog med. Og ellers kan man finde flere af bibliotekernes omtaler i deres fulde længde her www.litteratursiden.dk.

Når bibliotekerne er lukkede, er E-reolen med et digitalt udlån altid åben

Britta Riis Langdahl, Kulturformidler på Hovedbiblioteket i Dokk1, anbefaler i denne uge 'Vi er fem' af Mathias Faldbakken. En fortælling der egner sig godt på både et tæppe på stranden eller i sofaen på en regnvejrsdag. Foto: Aarhus Bibliotekerne

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.