Hvad skal vi give os til i juleferien? Guide til feriesjov i Aarhus
Århus Onsdag har samlet seks bud på sjove ting, man kan kaste sig ud i. For eksempel at tjekke byens nye sportscampus ud, gå på jagt efter en stikker fra krigens tid, tage en tur på kunststien for børn og meget mere. Vi guider til hvor og hvordan.

Skolernes juleferie blev på grund af corona ekstra lang i år, og der skal ske noget for dem, der har været længe hjemme.
Vi har på redaktionen set tilbage på nogle af de seneste guides og artikler, vi har bragt om nye tilbud og steder til både børn og voksen. De er kommet for at blive og er stadig et besøg værd.
Her kan krudtet blive brændt af, man kan øve sig i at samarbejde om at løse opgaver eller man kan nyde synet af en bydel i forandring og et nyt arkitektonisk indslag.
På gådejagt i baggårde
Spilfirmaet Hv?m, som også står bag »Aarhus brænder«, hvor man jagter nazisten og massemorderen Kaj Henning Bothildsen Nielsen, har lavet endnu en gådejagt i det centrale Aarhus. Titlen på den nye gådejagt er »Stikker!«, og denne gang er det for at rydde op i den kommunistiske modstandsbevægelse, hvor en forræder er på spil.
Her er året 1944, og paranoiaen hersker i den aarhusianske, kommunistiske inderkreds. For til venstre og højre ryger bevægelsens medlemmer i nazisternes klør. Og I kan løse mysteriet, om hvem der står bag alle disse udleveringer til besættelsesmagten.
Turen fører en rundt i Aarhus’ glemte baggårde og smøger. Gådejagten tager halvanden til to timer, og er udviklet af spilfirmaet Hv?m. Et foretagende der består af to historikere og to spildesignere.
Vil man give sig i kast med gådejagten skal der bookes og betales, hvorefter den udleveres i papirform i caféen i Øst for Paradis.
Kontakt cafébiografen Øst for Paradis, eller gå via Hv?ms hjemmeside - klik her.

Træning i det fri
Lars Thorn, der sammen med sin makker står bag udendørstræningen i Sport X på Godsbanen, melder fri adgang til alle, der er interesserede.
Da det at træne alene derhjemme aldrig bliver det samme som at gøre det i fællesskab, lancerede Sport X under sidste nedlukning muligheden for at låne foreningens udstyr og arealer. Det udendørs træningsareal blev udvidet over natten, blandt andet med en ny klubcontainer fuld af ekstra træningsudstyr.
Det bliver stadig brugt flittigt. Man skal på hjemmesiden melde sig ind, så får en kode til udstyrsrummet. Klik her.
Der er også gratis fællestræning for alle på søndage. For medlemmerne er der en fem kilometer fælles løbetur om onsdagen og mange af de andre hverdage er der fælles styrke- og puls-træning.
Legepladser og klatretårne
8. december åbnede et nyt Sport- og Kulturcampus i Gellerup. Det indeholder et bevægelseshus, som muligvis er lukket delvist ned for tiden. Man kan blandt andet klatre i huset, hvor Aarhus Klatreklub holder til sammen med Gøglerskolen, Cirkus Tværs og Fodboldklubben ACFC. Fodboldbanerne på campus er af kunstgræs, der er åben alle årets dage. Man kan øve sine teknikker der, når ACFC ikke træner.
Campus ligger i Byparken Byparken, der er på størrelse med 27 fodboldbaner, så der er masser af plads. Den er indrettet med stille oaser, der rummer væksthuse, frugtlunde og temahaver. Der er også legepladser og klatretårne og udendørs fitness.
Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening står bag. Se mere her.

Kreativt kvarter i forandring
Man kan gå en tur i det kreative område omkring Godsbanen og opleve de mange sjove containere med forskellige virksomheder og mad- og kaffesteder. Der er også en legeplads og skaterbaner i området. Og så er der masser af byfornyelse.
Gennem de senere år er Godsbanearealet gået fra at være et industriområde til at være et kreativt knudepunkt midt i byen med masser af initiativ til innovation og en stærk stemme for omstillingsparatheden.
Næsten halvdelen af Institut for (X) blev fjernet fra jordens overflade i 2018, da byggeriet af skolen gik i gang. Men bulldozerdagen er for længst overstået, og den kreative forening, Institut for (X), kan se ind i en fremtid, hvor der stadigvæk er plads til deres små virksomheder, musikmiljø, skaterpark og caféliv.

Kunst for børn på gadeplan
Der går en kunststi, som består af 30 fliser forskellige steder i bymidten.
Kunststien, der er tre kilometer lang, starter ved Aarhus Banegård og slanger sig ned igennem sidegaderne til Strøget, videre over Fredens Torv, hen over Bispetorvet, igennem Graven og Guldsmedgade op til Lille Torv og videre langs med Busgaden ad Frederiksgade op til Rådhuspladsen, hvor ruten slutter af ved Agnete og Havmanden.
Når man går ad kunststien, kan man via Aarhus Kommunes app, “Opdag Aarhus,” læse en lille fortælling ved hver af de 30 flise-kunstværker. Fortællingen, som handler om den lille fugl, Pip, der vender hjem til Aarhus fra Australien og oplever byen på ny med dens vikinger, biskopper, skyskrabere og Letbane, er skrevet af Marie Overgaard Nielsen. Her er Opdag Aarhus.

Hygge med en god bog
I forbindelse med begivenhedsrige juledage kan det være rigtig godt at synke stille og roligt ind i en god bog. Man kan læse den i ro og fred med sig selv eller i hyggeligt fællesskab med højtlæsning.
Nogle af os holder mere end en juleaften, måske er der flere familier, der skal tilgodeses og mange behov, der skal opfyldes. Så kan et helt andet univers fra bøgernes verden være en dejlig pause.
Århus Onsdag har et samarbejde med Aarhus Bibliotekerne, der jævnligt leverer bogguides til avisens læsere. Det er bibliotekarerne, der med deres store overblik udvælger det bedste fra boghylderne til vores bogguides.
Det er overvejende bøger til voksne, men der er ofte en børne- og en ungdomsbog med. Og ellers kan man finde flere af bibliotekernes omtaler i deres fulde længde her www.litteratursiden.dk.
Når bibliotekerne er lukkede, er E-reolen med et digitalt udlån altid åben
